Η Αμπού Ταλέμπ «γράφει Ιστορία» και θέλει το χρυσό μετάλλιο στο «Παρίσι 2024»

Metrosport Team08 Ιουλίου 2024

Ως παιδί, η Ντόνια Αμπού Ταλέμπ έκανε προπονήσεις σε έναν σύλλογο αγοριών, λόγω έλλειψης εναλλακτικών επιλογών. Και σήμερα, η 27χρονη πρωταθλήτρια του ταεκβοντό, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα από την Σαουδική Αραβία, που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ονειρεύεται να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι.

Και μπορεί το χαμογελαστό πρόσωπό της να εμφανίζεται, ως σύμβολο της στροφής των αρχών προς τον γυναικείο αθλητισμό, όμως η Ντόνια Αμπού Ταλέμπ, πέρασε αρκετά δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια.

«Αρχισα το ταεκβοντό σε ηλικία οκτώ ετών και δεν υπήρχε υποστήριξη όπως τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πόλη Αμπχα, στον νότο της Σαουδικής Αραβίας, όπου προπονείται και πρόσθεσε:

«Πάντα έκανα προπόνηση με αγόρια. και στην αρχή, κάλυπτα τα μαλλιά μου για να μην δείξω ότι είμαι κορίτσι. Αυτή η εμπειρία με έκανε δυνατή. Μου αρέσουν οι προκλήσεις».

Οπως είναι γνωστό, για αρκετές δεκαετίες, οι περιορισμοί στις γυναίκες στο υπερσυντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, κράτησαν τις γυναίκες εκτός αθλητισμού, ακόμη και ως θεατές. Αν οι πιο προνομιούχες συμμετείχαν σε αγώνες τένις ή ποδοσφαίρου σε ιδιωτικούς συλλόγους.

Το 2012, η τζουντόκα, Βοϊντάν Σαχερκανί, έγινε η πρώτη γυναίκα από την σαουδική Αραβία, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο, αλλά ως προσκεκλημένη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Το ιστορικό της ντεμπούτο κράτησε μόλις 82 δευτερόλεπτα, καθώς ηττήθηκε στον πρώτο γύρο, ενώ η επίσης προσκεκλημένη από την ΔΟΕ, Σάρα Ατάρ, τερμάτισε τελευταία στην προκριματική σειρά της στα 800 μέτρα.

Παράλληλα, υπήρξαν ακόμη πέντε αθλητριες από την Σαουδική Αραβία, οι οποίες αγωνίσθηκαν με πρόσκληση το 2016, στο Ρίο και μετά στο Τόκιο, το 2021, αλλά η Ντόνια Αμπού Ταλέμπ είναι η πρώτη που προκρίθηκε μέσω αγώνων.

Από τότε που ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε πρίγκιπας διάδοχος το 2017, η χώρα εξελίσσεται σχετικά με την ισότητα και πλέον, οι γυναίκες επιτρέπεται να οδηγούν κι ενθαρρύνονται να εργάζονται.

Επίσης, οι αρχές ήραν την απαγόρευση παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων στα γήπεδα και επένδυσαν στην ανάπτυξη μιας γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου.

Με την υποστήριξη της Πολιτείας, η Ταλέμπ κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο αραβικό πρωτάθλημα ταεκβοντό του 2020, μετά το χάλκινο στο ασιατικό πρωτάθλημα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022, στην κατηγορία των -49 κιλών.

Και αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, τον Μάιο στο Ασιατικό Πρωτάθλημα, εκτιμά ότι έχει μεγάλες ελπίδες για το Παρίσι.

«Από την αρχή, ονειρευόμουν να γίνω παγκόσμια πρωταθλήτρια, να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο», τονίζει η πρυχιούχος Νομικής, Ταλέμπ.

Η Σαουδική Αραβία, στην Ιστορία της, έχει κατακτήσει μόνο τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια, δύο χάλκινα και δύο ασημένια.

Προπονητής της Ταλέμπ, είναι ο Ρώσος, Κουρμπάν Μπογκντάεφ, ο οποίος αναφερόμενος στην αθλήτρια του, θυμάται: «Οταν την γνώρισα, το επίπεδό της ήταν χαμηλό, αλλά είδα την αποφασιστικότητά της να εξελιχθεί και να πετύχει. Προπονείται σκληρά, πιστεύει πάντα στον εαυτό της και είναι σίγουρη για αυτό που μπορεί να κάνει».

Και καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Ταλέμπ είναι σίγουρη ότι μπορεί να αντέξει αυτήν την πίεση, που είναι εγγενής, λόγω της ιδιότητάς της, ως η πρώτη γυναίκα από την Σαουδική Αραβία, που προκρίθηκε στην κορυφαία διοργάνωση: «Πρέπει να πετύχω κάτι»...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.