Η «Άλωση της Τριπολιτσάς»

Metrosport Team18 Δεκεμβρίου 2023

Αρθρογραφεί ο Θάνος Μπούζας

Ο ΠΑΟΚ αγωνίζονταν σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος. Η αρνητική του συγκομιδή στο παρελθόν «έχτιζε» αμφιβολίες για το χθεσινό παιχνίδι κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Η τοπική ομάδα, βρισκόμενη στην 6η θέση, ήθελε ένα θετικό σκορ προκειμένου να διατηρήσει το βαθμολογικό της προνόμιο. Το παιχνίδι , όμως, κατέληξε με τον Δικέφαλο του Βορρά να ξεπερνά με άνεση την αντίσταση του Αστέρα που συνολικά αυτά που μπόρεσε να δημιουργήσει ήταν ευκαιρίες στην αρχή του ματς η μείωση σε 2-1 και ένα καλό σουτ για το 2-2. Όμως αν αυτά ήταν τα καλά αγωνιστικά στοιχεία για τον γηπεδούχο, ο ΠΑΟΚ είχε πολλαπλάσια. Πέτυχε 4 γκολ, έχασε ευκαιρίες αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν ότι ακόμη και στο 1-4 όλοι αγωνίζονταν σαν να άρχιζε το παιχνίδι.

Η πειθαρχία των ποδοσφαιριστών αλλά και εμφάνιση ενός παίχτη που όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο» , του Μουργκ, είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον Δικέφαλο σε αξία τόσο στο χθεσινό ματς όσο και στο πρωτάθλημα γενικότερα. Η διαφοροποίηση του ΠΑΟΚ φέτος είναι εντελώς εντυπωσιακή. Ο Λουτσέσκου, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε ως κυρίαρχο δόγμα στην σκέψη του την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική άμυνα. Φέτος δεν εγκατέλειψε προφανώς αυτή τη σκέψη. 

Όμως για πρώτη φορά η διαφοροποίηση στον τρόπο παιχνιδιού, είναι τόσο μεγάλη και σημαντική που μοιάζει να παρουσιάζεται μια άλλη ομάδα στο γήπεδο. Πετυχαίνει πολλά-πολλά τέρματα, δέχεται αρκετά, με το ζύγι να τον φέρνει να θεωρείται ως ένα από τα φαβορί κατάκτησης του πρωταθλήματος. Χθες άλωσε την Τριπολιτσά. Με μαέστρο τον Μουργκ και την ορχήστρα να διαλύει την ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση του Αστέρα, ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει φέτος εξαιρετικά αποτελέσματα. Το φανέρωσε στην Ευρώπη, το δείχνει και στην Ελλάδα. Δεν παίζει ρόλο η έλλειψη των δύο καλύτερων παικτών, Ζίφκοβιτς -Τάισον.

Δεν τον αποπροσανατόλισε η «όποια» αντίδραση του Αστέρα. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο έως το τέλος πλην 5 λεπτών και ένα λάθος του Κοτάρσκι , οι γηπεδούχοι αποτελούσαν συμπλήρωμα του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ μας θυμίζει την ατάκα «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις όπως παλαιότερα, αμυντικούς, μέσους, επιθετικούς. Για παράδειγμα ο Σαμάτα μοίραζε και ασίστ πλην του γκολ που για λίγα εκατοστά του ακυρώθηκε. Γενικώς ήταν πολλά και σημαντικά τα συμπεράσματα που βγάλαμε στα τελευταία ματς. Ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να επικεντρώνεται στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, όπως επιθυμεί ο προπονητής. Θα υπάρξουν και μέτριες ή άσχημες , αναποτελεσματικές εμφανίσεις. 

Όμως πάντα μετράει το συνολικό αποτέλεσμα και οι μαυραετοί καταδεικνύουν με το πως παίζουν σε κάθε ματς, ότι πλέον έχουν αντιληφθεί τόσο τον σκοπό όσο και κυριότερο ότι μπορούν να τον κατακτήσουν. Την Τετάρτη η Κηφισιά δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Όποιον θεωρείς εύκολο αντίπαλο, κατά τη γνώμη μας, σε οδηγεί και στο εύκολο λάθος. Ο ΠΑΟΚ είναι ένας συνδυασμός αγωνιστικός και αυτοπεποίθησης των ποδοσφαιριστών του. Σήμερα τα διαθέτει και αυτό που μας μένει να διαπιστώσουμε , είναι αν θα τα διατηρήσει μέχρι το τέλος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.