Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα” μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Σαββόπουλος, και εξήγησε τι είναι η αφασία, από την οποία πάσχει ο πασίγνωστος Αμερικανός ηθοποιός Μπρούς Γουίλις.
Αρχικά αναφέρθηκε και στην εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς είναι φανερό πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό, δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του στην Ευρώπη.
Ο Χρήστος Σαββόπουλος στις δηλώσεις του υποστήριξε:
“Παρότι με καλέσατε να μιλήσουμε για την αφασία, εντούτοις πρέπει να αναφέρω και δύο λόγια για τον covid. Βλέπετε η μισή Θεσσαλονίκη νοσεί και οι άνθρωποι αναρρώνουν στο σπίτι. Ευτυχώς οι εισαγωγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Γενικά υπάρχουν συμπτώματα σε μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, που μπορεί να τα περάσει κάποιος ελαφρά.
Οι συνάδελφοι μου, που είναι στις επιτροπές αναγκάστηκαν να μην δώσουν το πράσινο φως για την άρση των μέτρων. Προβληματίζομαι όμως για όλα όσα διαβάζω για την Κίνα. Εκεί όπου διαβάζω πως έχουν νέους περιορισμούς. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν πρόκειται για έναν νέο ιό, με αποτέλεσμα την εφαρμογή νέων lock down. Πάντως έχει επισκιάσει τον covid, το σκηνικό του πολέμου στην Ουκρανία. Στην Κίνα μαθαίνουμε πως υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Για την Ελλάδα επί του παρόντος, το μόνο που μπορεί να μας προβληματίσει είναι τα περιοριστικά μέτρα.
Όσο για τον Μπρούς Γουίλις που διεγνώσθη με αφασία, πρέπει να σας πω ότι ο όρος, αφασία, έχει να κάνει με δύο κλινικές εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι η κινητική αφασία και η δεύτερη, είναι αυτή του τύπου αντιλήψεως.
Κινητική αφασία, σημαίνει όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε, παρότι αντιλαμβανόμαστε τι λέει ο συνομιλητής μας. Πρόκειται για αδυναμία εκφοράς λόγου. Δεν μπορεί να μιλήσει ο ασθενής.
Μάλλον ο Γουίλις, λέει πράγματα που δεν καταλαβαίνουν οι συνομιλητές τους. Πρόκειται για βλάβη που έχει να κάνει με την αντίληψη, λέει δηλαδή άλλα πράγματα από αυτά που πρέπει να πει. Όσο για το αν υπάρχει θεραπεία, φαίνεται πως η καριέρα του θα κλείσει άδοξα, με βάσει τα όσα διαβάζω στον διεθνή τύπο. Λέω κάτι γενικό, χωρίς να έχω μία απεικόνιση του εγκεφάλου του ηθοποιού, δεν έχω δηλαδή στην διάθεσή μου, μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Είναι διαφορετικό από την άνοια πάντως. Μπορεί να κάνει μικρές μικρές βλάβες, στον εγκέφαλο και να είναι υπεύθυνες για την διαταραχή”.