H Eθνική ωρίμασε, έχει ομοψυχία και κυνηγάει σήμερα ένα ακόμη θαύμα στο Παρίσι

Βασίλης Μάστορας19 Ιουνίου 2023


Λένε ότι στη ζωή παίρνεις αυτό που αξίζεις. Και εννέα στις 10 περιπτώσεις ισχύει αυτό. Ισως οι πιθανότητες να είναι περισσότερες στο ποδόσφαιρο. Εκεί όπου τα τερτίπια της μπάλας κάποιες φορές οδηγούν σε μικρά θαύματα. Όπως το 2004 που η Εθνική μας κατέκτησε το EURO. Σε κανένα σενάριο δεν έπαιζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κι όμως η παρέα του Θόδωρου Ζαγοράκη τα κατάφερε αφήνοντας άφωνο τον πλανήτη. Ρίχνοντας στο καναβάτσο ομάδες-υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι αυτό το μικρό ποσοστό επιτυχίας που πάντα υπάρχει σε όλες τις μάχες. Οι πιθανότητες κυριαρχίας του αδύναμου.


Αυτό που θα κυνηγήσει η Εθνική ομάδα σήμερα το βράδυ κόντρα στη Γαλλία. Τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, της ομάδας στην οποία ξεχειλίζει το ταλέντο. Που είναι γεμάτη σούπερ σταρ.

Όταν έγινε η κλήρωση της προκριματικής φάσης του EURO 2024, το πρώτο συναίσθημα ήταν η απογοήτευση. Με Γαλλία και Ολλανδία στον ίδιο όμιλο και δύο ομάδες να προκρίνονται, ήταν λογικό. Ο Πογιέτ δεν το έβαλε κάτω. Δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό».

Το 2018 για να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας τον Βέλγιο ή την Κροατία. Το 2022 για το Κατάρ την Ιταλία ή την Ισπανία. Δεν τα καταφέραμε παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα κόντρα στους Ισπανούς. Κι αυτή τη φορά, ο βαθμός δυσκολίας για την παρουσία στην τελική φάση του EURO είναι περίπου ο ίδιος. Με μία διαφορά: Η ομάδα ωρίμασε πλέον, μέσα από τις αποτυχίες. Απέτυχε να είναι παρούσα σε δύο Μουντιάλ (2018 και 2022) και ενδιάμεσα δύο φορές στο Nations League, όπως και στο Euro 2020.

Kι αν ο αγώνας με το Γιβραλτάρ δεν προσφέρονταν για συμπεράσματα, αυτός με την Ιρλανδία έδειξε ότι η Εθνική ομάδα δικαιούται να ελπίζει. Μπήκε στο γήπεδο καλά διαβασμένη, είχε επιλογές στο πρέσινγκ των Ιρλανδών, δημιούργησε 20 τελικές προσπάθειες και είχε μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας.

Κυρίως, οι διεθνείς σ’ όλο τον αγώνα έδειξαν ότι έχουν ομοψυχία. Κάτι που έλλειπε από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εδώ και πολλά χρόνια. Και είναι ένα στοιχείο το οποίο, για κάθε ομάδα, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία «χτίζονται» επιτυχίες.

Η Εθνική ανεξαρτήτως από το τι θα πετύχει σήμερα κόντρα στη Γαλλία, θα εξακολουθήσει να έχει ελπίδες για παρουσία στο EURO, κάνοντας focus στην αποκλεισμό της Ολλανδίας. Στόχος σαφώς με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά όχι ακατόρθωτος. Αρκεί η Εθνική να καταφέρει να νικήσει και εκτός έδρας την Ιρλανδία και να μην χάσει στην Ολλανδία. Προς το παρόν εκείνο που έχει αξία είναι σήμερα στο Παρίσι η Ελλάδα να κάνει το καλύτερο δυνατό. Να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στους Γάλλους και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει. Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των εκπλήξεων και πολλά μπορούν να συμβούν. Κι ένας βαθμός μπορεί να αποδειχθεί χρυσός. Μακάρι να τον κερδίσουμε.

FOCUS

H EOK συζητάει με τη διοίκηση του Ηρακλή, το ενδεχόμενο οι «κυανόλευκοι» να συμμετάσχουν στην Basket League.

Oι συζητήσεις έχουν ως αφορμή το ενδεχόμενο το Μαρούσι και ο Τρίτων που κέρδισαν την άνοδο να μη δηλώσουν συμμετοχή. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την επόμενη Παρασκευή που λήγουν οι συμμετοχές στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.