H «ασπίδα» του Ιβάν και το νέο «ταξίδι» της Εθνικής

Βασίλης Μάστορας07 Σεπτεμβρίου 2024

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ξεκινάει σήμερα το νέο της ταξίδι. Πρώτη διοργάνωση το Nations League και στο… βάθος το Μουντιάλ του 2026.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο νέος «καπετάνιος» της Εθνικής, κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι καλό θα γίνει αυτή τη φορά. Αν όχι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, αφού είμαστε στον ίδιο όμιλο με την φιναλίστ του πρόσφατου Euro Αγγλία, αλλά ότι θα συνεχίσει ότι έχτισε ο Πογέτ που οδήγησε την Εθνική μία ανάσα από τη συμμετοχή της στο Euro.

Η... διαδρομή των προκριματικών για τον Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Μάρτιο του 2025 και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.

Ο πρώτος γύρος θα ακολουθήσει τη γνωστή μορφή, με 12 ομίλους των τεσσάρων ή πέντε ομάδων, και τους νικητές από κάθε γκρουπ θα εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι τέσσερις εναπομείνασες θέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου θα κριθούν στη συνέχεια σε αγώνες Play-off με τη συμμετοχή 16 ομάδων (σ.σ. οι 12 δεύτεροι των ομίλων και οι τέσσερις καλύτεροι νικητές ομίλων του Nations League, βάσει της κατάταξης του UEFA Nations League, που δεν θα τερματίσουν στην πρώτη δυάδα του ομίλου τους στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου).

Αρα για την Εθνική έχει αξία να το παλέψει στο Nations League.

Ο Γιοβάνιβιτς ξεχωρίζει για την ποδοσφαιρική του κουλτούρα, την ειλικρίνεια του και την συνολική του αποδοχή. Τόσο από τους διεθνείς όσο και από την κοινωνία του ποδοσφαίρου.

Το δήλωσε άλλωστε και ο Μπακασέτας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Η παρουσία του Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της Εθνικής έχει δύο προτερήματα. Πρώτον η γρήγορη χημεία του με τους διεθνείς και δεύτερον η «ασπίδα» που δημιουργεί στην ομάδα. Παραδοσιακά οι παράγοντες και οι φίλαθλοι εργαλειοποιούν την Εθνική ομάδα, αναλόγως με τα σωματειακά τους πιστεύω . Ετσι δεν υπάρχει πολύτιμος χρόνος προκειμένου να δουλέψει ο ομοσπονδιακός. Με τον Γιοβάνοβιτς δεν θα ισχύσει αυτό. 

Τουλάχιστον γι’ αυτό μας πείθει το εργασιακό του παρελθόν στην Ελλάδα. Είναι πολύτιμο εφόδιο λοιπόν το να υπάρχει ηρεμία μέσα κι έξω από την Εθνική ομάδα, γιατί είναι αναγκαίο πλέον να κάνει την υπέρβαση και να φωνάξει παρών σε μία μεγάλη διοργάνωση. 

Πιστεύω ότι το δικαιούται αυτό το γκρουπ, που το πάλεψε για το Κατάρ, και τη Γερμανία και τώρα θα δώσει τη νέα του μάχη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Ενα γκρουπ που συνδυάζει ταλέντο και εμπειρία. Που έμαθε από τα όποια λάθη του και τα μέλη του απέκτησαν περισσότερες εικόνες στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε. Που παρά τα όσα, μικρά ή μεγάλα πέτυχαν οι διεθνείς σε σωματειακό επίπεδο, διψούν για την παρουσία σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google newsΜπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.