Στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο πνευμονολόγος, Κώστας Γουργουλιάνης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας.
Αναλυτικά:
Για το παράδειγμα που θα πρέπει να δίνουν οι αθλητές στους νέους:
«Στους 1000 ασθενείς που έχουμε νοσηλεύσει στη Λάρισα, μονάχα έναν 17χρονο είχαμε και οι υπόλοιποι κατά κανόνα ήταν άνω των 60 ετών. Το θέμα είναι πως ένας μεγάλος αθλητής, μπορεί να μην εμβολιάζεται ο ίδιος, αλλά δεν πρέπει να περνάει το μήνυμα κατά του εμβολιασμού».
Για την έκρηξη των κρουσμάτων:
«Άλλο ήταν τα κρούσματα στην αρχή της πανδημίας και άλλο τώρα. Στην αρχή κάναμε λίγα τεστ και ήταν στο νοσοκομείο, στους ανθρώπους που ερχόντουσαν και είχαν συμπτώματα. Στην πανδημία του 1918, χρησιμοποιήθηκε το κρούσμα μαζί με την αρρώστια. Ένα θετικό τεστ, δεν πρέπει να λογίζεται απευθείας ως κρούσμα, αλλά ως μόλυνση. Στην πλειονότητα τώρα, είναι ασυμπτωματικοί. Αν αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τεστ και βγουν θετικοί, θα λογιστούν ως κρούσματα, ενώ δεν είναι κρούσματα. Αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων που πιέζει όταν ακούγεται, δεν ακούγεται το πόσα τεστ έγιναν. Με αυτά δεν ασχολούμαστε. Δεν ξέρουμε τον δείκτη θετικότητας. Χθες που είχαμε τα 22.000 κρούσματα, είχαν γίνει 400.000+ τεστ, ενώ την περασμένη ημέρα που είχαμε 9.000 κρούσματα, είχαν γίνει λιγότερα από 100.000 τεστ. Άρα, ο δείκτης θετικότητας χθες ήταν 3,69%, ενώ προχθές ήταν παραπάνω».
Για το αν η Μετάλλαξη Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας:
«Οι πανδημίες τελειώνουν έτσι. Δηλαδή ο ιός γίνεται περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος. Τώρα αν θα είναι η Μετάλλαξη Όμικρον, ή η επόμενη, δεν το ξέρω. Πάντως προς το παρόν συμπεριφέρεται σαν να είναι στην πορεία της πανδημίας. Το Ισραήλ δεν έκανε 4η δόση και στις ΗΠΑ έκαναν την καραντίνα από 10 ημέρες σε 5. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί, τρομάζουν και τρέχουν. Πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό, να τους δώσει οδηγίες, αν έχουν συμπτώματα, πρέπει κάποιος να τους παρακολουθήσει. Άρα, συνωστίζονται στα νοσοκομεία και έτσι κινδυνεύει το σύστημα να υπερφορτωθεί το επόμενο διάστημα. Βέβαια, ό,τι ανεβαίνει γρήγορα, κατεβαίνει και γρήγορα. Στην Αφρική και στην Αγγλία, το εν λόγω κύμα εξαντλήθηκε μέσα σε έναν περίπου μήνα. Στην Ελλάδα λογικά προς το τέλος του Ιανουαρίου το κύμα θα έχει τελειώσει».