Γκιουλέρ: Η προπόνηση με... μπαλόνια, το έξυπνο ball boy και το 10 του Οζίλ

Παναγιώτα Χαλκιά19 Ιουνίου 2024

Την παράσταση έκλεψε ο Αρντά Γκιουλέρ στη νίκη της Τουρκίας επί της Γεωργίας για την πρώτη αγωνιστική του έκτου ομίλου στο Euro 2024 που διεξάγεται στη Γερμανία. 

Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής στο 65ο λεπτό της αναμέτρησης έπιασε ένα εντυπωσιακό σουτ εκτός περιοχής και έστειλε την μπάλα να αναπαυτεί στο δεξί γάμα της αντίπαλης εστίας κάνοντας το 2-1 για το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.

Γιατί ξεχωρίζει;

H μπάλα δείχνει να είναι ερωτευμένη μαζί του. Ο 19χρονος Τούρκος είναι ευέλικτος στην επίθεση, ικανός να παίξει ως επιθετικός μέσος, εξτρέμ ή δεύτερος επιθετικός. Έχει την έμφυτη ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι και να προβλέπει τις κινήσεις των συμπαικτών και των αντιπάλων του. Η δημιουργικότητά του τού επιτρέπει να δίνει ακριβείς και απροσδόκητες πάσες ενώ συχνά ξεκλειδώνει τις άμυνες με τις κάθετες πάσες του και τις γρήγορες συνδυαστικές ενέργειες. Είναι εξαιρετικά άνετος με την μπάλα στα πόδια. Η ικανότητά του να ντριμπλάρει είναι εντυπωσιακή και του επιτρέπει να κινείται μέσα από στενούς χώρους και να αποφεύγει τους αμυντικούς.

Το αριστερό πόδι του Γκιουλέρ είναι ιδιαίτερα δυνατό. Μπορεί να κάνει ακριβείς σέντρες, μακρινές πάσες και δυνατά σουτ. Η ικανότητά του να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το αριστερό του πόδι σε διάφορες καταστάσεις προσθέτει ένα στοιχείο απροσδιοριστίας στο παιχνίδι του. Είναι ικανός στην εκτέλεση ελεύθερων χτυπημάτων και κόρνερ και συχνά δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ από στατικές φάσεις. Η κίνηση του χωρίς την μπάλα είναι έξυπνη. Συχνά προσπαθεί να βρει τα κενά για να δεχτεί πάσες και να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Είναι πρόθυμος να συνεισφέρει και αμυντικά. Γυρίζει πίσω για να βοηθήσει την ομάδα του να ανακτήσει την κατοχή και συμμετέχει στην πίεση των αντιπάλων για να διακόψει το παιχνίδι τους.

Από την Άγκυρα στις τάξεις της Φενερμπαχτσέ

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα ενώ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Κωνσταντινούπολη. Το μικρόβιο της στρογγυλής θεάς το κόλλησε από μικρή ηλικία και μόλις στα εννιά του χρόνια εντάχθηκε στην ακαδημία της Γκεντσλερμπιρλιγί. Από τις πρώτες του εμφανίσεις εντυπωσίασε και γρήγορα διάφοροι σκάουτερ από τις ομάδες της Πόλης τον έβαλαν στο μπλοκάκι τους.

Η πρόταση δεν άργησε να έρθει. Λίγο πριν κλείσει τα 14α γενέθλια του η Φενερμπαχτσέ χτύπησε την πόρτα του συλλόγου και των γονιών του και κατάφερε να αποσπάσει τη θετική απάντηση τους ντύνοντας το νεαρό Αρντά στα χρώματα της. Ο Γκιουλέρ έκλεψε την παράσταση με την Κ19 και γρήγορα ήρθε το κάλεσμα από την ανδρική ομάδα. Ηταν μόλις 16 ετών και 174 ημερών όταν πήρε λεπτά συμμετοχής σε έναν προκριματικό αγώνα του Europa League.

Η Ρεάλ χτύπησε την πόρτα του

O νεαρός άσος άκουγε προσεκτικά κάθε συμβουλή των προπονητών του και γέμιζε εμπειρίες παίρνοντας, δικαιολογημένα, λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα των Τούρκων. Σε 50 παιχνίδια μέτρησε εννέα γκολ και 12 ασίστ ενώ με την Κ19 του συλλόγου κατέγραψε 30 παιχνίδια και σημείωσε 14 τέρματα και δημιούργησε άλλα 13. Κατέκτησε ένα κύπελλο Τουρκίας και μάλιστα, αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τελικού.

Οι εμφανίσεις και οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές και οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν άργησαν να χτυπήσουν την πόρτα του. Τον Ιούνιο του 2023 ταξίδεψε στη Μαδρίτη και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο μικρός έχει αγωνιστεί 447 λεπτά και έχει καταφέρει να βρει δίχτυα έξι φορές με τη φανέλα των Μαδριλένων.

Η κλήση στην Τουρκία δεν άργησε

Οι επιδόσεις του με τη φανέλα της Φενερμπαχτσέ του έδωσαν το εισιτήριο και για την κλήση του στην εθνική ομάδα της Τουρκίας. Έχει μετρήσει τέσσερις διεθνείς συμμετοχές και είχε πετύχει το πρώτο του γκολ με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος στην προκριματική φάση του Euro 2024 στο παιχνίδι με την Ουαλία. Ένα γκολ που του χάρισε τον τίτλο του νεότερου παίκτη που σκοράρει για την Τουρκία σε επίσημο αγώνα καθώς ήταν μόλις 18 ετών και 114 ημερών.

Η φανέλα του Οζίλ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συγκρίνουν με τον Μεσούτ Οζίλ. Εξάλλου, όταν εκείνος έφυγε από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης είχε πάρει τον αριθμό της φανέλας του, το 10 δηλαδή. Ένα νούμερο που δε δίνεται στον καθένα καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία για τους φιλάθλους του συλλόγου καθώς το φορούσε ο Άλεξ ντε Σόουζα. Ο Βραζιλιάνος ήταν και το μεγάλο ίνδαλμα του Γκιουλέρ. Το δωμάτιο του ήταν γεμάτο με αφίσες του και μεγαλώνοντας δεν έχανε την ευκαιρία να παρακολουθεί τους αγώνες του σε βίντεο και να προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του. Ήταν και είναι πηγή έμπνευσης για εκείνον.

Ο πατέρας του τον ώθησε στο αριστερό

Το αριστερό του πόδι μοιάζει μαγικό. Ο τρόπος με τον οποίο κολλάει η μπάλα πάνω του μοιάζει να γίνεται τόσο φυσικά. Ο πατέρας του φρόντισε ο μικρός Αρντά να εξασκήσει το αριστερό. Πώς; Όταν ήταν μικρός ο μπαμπάς του, Ουμίτ, έβαζε μπαλόνια μπροστά στο αριστερό του πόδι και τον «ανάγκαζε» να τα κλωτσά με το αριστερό του πόδι ώστε να δυναμώσει. «Δεν είχαμε κανέναν αριστεροπόδαρο στην οικογένειά μας, έτσι έβαζα μπαλόνια και μπάλες ποδοσφαίρου μπροστά από το αριστερό του πόδι για να το χρησιμοποιεί περισσότερο», υποστήριξε ο πατέρας του σε μια συνέντευξη στο Goal.

«Έπιασε» πέναλτι ως ball boy

Όντας στην ακαδημία της Γκεντσλερμπιρλιγί, συνήθιζε να πηγαίνει στους αγώνες της πρώτης ομάδας και να τους παρακολουθεί ως ball boy. Του έδινε χαρά να βλέπει τους επαγγελματίες παίκτες και συχνά μπορούσε να ζητήσει αυτόγραφο και από τους αντίπαλους παίκτες.

Το 2018 σε έναν αγώνα με την Τραμπζονσπόρ, οι φιλοξενούμενοι είχαν κερδίσει πέναλτι. Ο μικρός βρέθηκε πίσω από το τέρμα, ακριβώς πίσω από τον τερματοφύλακα και πριν εκτελέσει ο παίκτης που βρισκόταν στην άσπρη βούλα, φώναξε δεξιά. Ο Γιοχανές Χοπφ φάνηκε πως άκουσε τον 12χρονο, πήδηξε στα δεξιά και έπιασε την μπάλα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.