Γίρι Παβλένκα: Το «παράσημο» του «κληρονόμου» του Πετρ Τσεχ!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου28 Σεπτεμβρίου 2024

«Ο «κληρονόμος» του Πετρ Τσεχ». Έτσι είχε «βαφτίσει» τον Γίρι Παβλένκα, την πρώτη του, κιόλας, σεζόν στη Μπουντεσλίγκα, ο γερμανικός Τύπος. Ο λόγος; Είχε κάνει τις περισσότερες αποκρούσεις από οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακα στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017/18.

Διαβάστε εδώ για την κορυφαία ομάδα εκείνης της χρονιάς

«Δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρει πόσο καλός είναι», είχε πει τότε ο προπονητής της Βέρντερ Βρέμης, Φλόριαν Κόχφελντ, διακρίνοντας τα τρομερά αντανακλαστικά του Παβλένκα, τονίζοντας πως: «Ήταν υπέροχος. Για μένα, ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη Μπουντεσλίγκα, χωρίς αμφιβολία».

Λίγοι θα διαφωνούσαν μαζί του. Ο Παβλένκα είχε ξεκινήσει και στις 18 πρώτες «αποστολές» της Βέρντερ στη Μπουντεσλίγκα, από τότε που είχε πάρει την απόφαση να αφήσει τη Σλάβια Πράγας και να μετακομίσει στη Βόρεια Γερμανία, δεχόμενος μόλις 21 γκολ. Διατήρησε αυτό το διάστημα πέντε φορές ανέπαφη την εστία του -σε μία ομάδα που ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού- και απέκρουσε το 78% των προσπαθειών του στο πρωτάθλημα!

«Ως τερματοφύλακας, πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος. Πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός και συγκεντρωμένος στη Μπουντεσλίγκα, διαφορετικά θα τιμωρηθείς. Δεν θα έφευγα από τη Σλάβια αν φοβόμουν ή αν δεν ήθελα να βελτιωθώ. Θέλω να γίνομαι καλύτερος παιχνίδι με παιχνίδι», είχε σημειώσει ο ίδιος. 

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να νικηθεί από απόσταση. Μόνο ο Σβεν Ούλράιχ της Μπάγερν είχε δεχθεί λιγότερα γκολ από μακριά. «Ήξερα γι' αυτόν όταν ήρθε στην ομάδα, αλλά ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μου», είχε υπογραμμίσει ο διεθνής Τσέχος δεξιός μπακ της Βέρντερ Βρέμης, Τέο Γκέμπρε Σελασιέ. Πρόσθεσε ακόμη: «Η απόκρουσή του κόντρα στη Χόφενχαϊμ ήταν εξωπραγματική - μας έσωσε ξανά. Αν συνεχίσει έτσι, θα πρέπει να δούμε αν θα είναι κοντά μας και την επόμενη σεζόν».

Η Βέρντερ είχε αρχίσει να βελτιώνεται από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Κόχφελντ στις 30 Οκτωβρίου 2017, αλλά ήταν κοινά αποδεκτό ότι η ομάδα θα κοίταζε προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω στον βαθμολογικό πίνακα, χωρίς τον Παβλένκα στη σύνθεσή της. Το γεγονός ότι στο τέλος εκείνης της περιόδου είχε δεχτεί μόλις τρία γκολ περισσότερα από τη δεύτερη Σάλκε και συνολικά 40 σε 34 αγώνες τα λέει όλα! 

Ο Παβλένκα κόστισε στη Βέρντερ περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα από τις 600.000 ευρώ που ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Βέρντερ, Κλάους Άλοφς, αρνήθηκε να πληρώσει για τον Πετρ Τσεχ, πριν από περίπου 23 χρόνια, την άνοιξη του 2001, πριν αγωνιστεί με τη Σπάρτα Πράγας, τη Ρεν, την Τσέλσι και την Άρσεναλ...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.