Γίρι Παβλένκα: Το «χταπόδι» της Βέρντερ...και η Μπαρτσελόνα

Κωστής Παναγιώτου26 Σεπτεμβρίου 2024

Ο τραυματισμός του Αντώνη Τσιφτσή οδήγησε αναπόφευκτα τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ στην αναζήτηση ενός ακόμη τερματοφύλακα, με τον Γίρι Παβλένκα να είναι ο εκλεκτός, με τον Τσέχο να βρίσκεται μια ανάσα από τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο 32χρονος γκολκίπερ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ για να συνεχίσει στην Τούμπα την καριέρα του, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή "Στη Σέντρα" στο Metropolis 95.5.

Ο διεθνής Τσέχος αγωνίστηκε τα τελευταία επτά χρόνια με τα χρώματα της Βέρντερ Βρέμης, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, αποκομίζοντας, μάλιστα, και το παρατσούκλι "χταπόδι", για τις εντυπωσιακές επεμβάσεις του.

Ξεχώρισε...και πήρε τη φανέλα βασικού σπίτι του

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Παβλένκα ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Οστράβα, ενώ η πρώτη ομάδα σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν η Χλούτσιν, στην οποία αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού.

Έναν χρόνο μετά επιστρέφει στην Οστράβα και από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 γίνεται ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. 

Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του μετακομίζει στη Σλάβια Πράγας. Στη Σλάβια ο Παβλένκα συνεχίζει να εντυπωσιάζει, κατακτώντας και το μοναδικό τρόπαιο στην καριέρα του, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 η Βέρντερ Βρέμης να βγάλει από τα ταμεία της 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Το σκηνικό για τον διεθνή Τσέχο έμεινε ίδιο και στη Βρέμη, καθώς από την πρώτη σεζόν πήρε τη φανέλα βασικού σπίτι του, δικαιώνοντας τους ανθρώπους της γερμανικής ομάδας για την επιλογή τους.

Μάλιστα, την πρώτη του σεζόν στην Bundesliga θεωρήθηκε ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του γερμανικού πρωταθλήματος. 

Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που το όνομά του βρέθηκε στα χείλη των αντιπάλων, εγκωμιάζοντας τις εξαιρετικές επεμβάσεις του. Ένας από αυτούς ήταν ο Νίκο Κόβατς, οποίος τη σεζόν 2018/19 βρισκόταν στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, λέγοντας: «Πρέπει να κάνω ένα κομπλιμέντο για τον Παβλένκα, ήταν εξαιρετικός».

O Φλόριαν Κόφελντ, οποίος υπήρξε προπονητής της Βέρντερ Βρέμης από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2021, είχε παρομοιάσει τον Παβλένκα με γάτα, τονίζοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ότι ξέρει πόσο καλός είναι, τα αντανακλαστικά του μοιάζουν με γάτας».


Τα αντανακλαστικά του Παβλένκα και η ικανότητα του να πραγματοποιεί μεγάλες αποκρούσεις σε κομβικά σημεία του αγώνα ήταν δύο λόγοι που έκαναν τον Τσέχο ένα από τα αγαπημένα παιδιά των φίλων της Βέρντερ Βρέμης.

Ο τραυματισμός και το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα

Την περσινή σεζόν (2023/24) ο 32χρονος γκολκίπερ ξεκίνησε και πάλι βασικός για τη Βέρντερ, αλλά ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός για έναν μήνα, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του από τον Μίχαελ Ζέτερερ.

Ο Παβλένκα μετά τον τραυματισμό του δεν αγωνίστηκε ξανά, προκαλώντας την απογοήτευσή του. Μάλιστα, ο προπονητής της Βέρντερ, Όλε Βέρνερ, είχε αναφερθεί στην αντικατάσταση του Παβλένκα από τον Ζέτερερ: «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, ο Παβλένκα δεν έχασε τη θέση του επειδή έκανε κακό παιχνίδι, αλλά επειδή τραυματίστηκε».

Το φετινό καλοκαίρι ο 32χρονος Τσέχος και η γερμανική ομάδα αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους μετά από επτά συναπτά έτη και 221 συμμετοχές.

Παρότι, ο Παβλένκα διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, με 175 παιχνίδια στην Bundesliga, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, απορρίπτοντας προτάσεις από τη Σαουδική Αραβία και την Τσεχία.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες μέρες το όνομά του συνδέθηκε με τη Μπαρτσελόνα, καθώς οι Καταλανοί ψάχνουν τον αντικαταστάτη του Τερ Στέγκεν, οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν.

«Κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας σε σχέση με την Μπαρτσελόνα, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο ατζέντης του Παβλένκα, Πάβελ Πιλάρ, στα ΜΜΕ της Τσεχίας.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνής Τσέχος συνδέεται με τους "μπλαουγκράνα", αφού το 2018 το όνομά του είχε βρεθεί στη λίστα των Καταλανών.

Βέβαια, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Βόιτσεχ Σέζνι να βρίσκεται ένα βήμα από τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα, με τον Πολωνό να υπογράφει μονοετές συμβόλαιο.

O Γίρι Παβλένκα, όπως όλα δείχνουν, θα μετακομίσει στη χώρα μας, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με τον 32χρονο Τσέχο να έρχεται στην Τούμπα με σκοπό να πετύχει ότι και στις προηγούμενες ομάδες του...να πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.