Γιούρι Ζντοβτς: Το «ξανθό σκυλί» συναντά-ξανά- τα «σκυλιά που δαγκώνουν ακόμη» (vid, pics)

Γιάννης Τσερβίνης16 Οκτωβρίου 2024

Το καλοκαίρι του 1993 ο Ηρακλής και η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκαν έναν Πρωταθλητή Ευρώπης που έμελλε να γράψει ιστορία με τη φανέλα του Ημίθεου στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η έλευση του σπουδαίου Γιούρι Ζντοβτς στους κυανόλευκους προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους οπαδούς της ομάδας που υποδέχθηκαν και αγκάλιασαν το «ξανθό σκυλί» με πολλή αγάπη.

Σε ηλικία μόλις 27 ετών και έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ο σλοβένος άσος αποφάσισε να «μετακομίσει» στη Θεσσαλονίκη και να αγωνιστεί στον Ηρακλή που έως τότε δεν είχε συμμετοχή στην κορυφαία καλαθοσφαιρική διοργάνωση.


Στα τέσσερα περίπου χρόνια που αγωνίστηκε με την κυανόλευκη φανέλα κατάφερε να οδηγήσει τον Ηρακλή στην έξοδο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (σεζόν 1994-1995) έχοντας «διόσκουρό» του τον υπέροχο Ουόλτερ Μπέρι, ενώ αγωνίστηκε και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (νίκη των ερυθρόλευκων με 64-51) το 1994.

Ένας σοβαρός τραυματισμός του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του «πολύ» Ντομινίκ Γουίλκινς το 1996 στην Πάτρα.

Η ευρωπαϊκή παρουσία του Ηρακλή επί Ζντοβτς κυριολεκτικά εκτινάχθηκε, με το Ιβανώφειο να είναι μονίμως «sold out» και τους αντιπάλους του να αγωνίζονται σε μία κολασμένη ατμόσφαιρα.

«Πληγή» για τον ίδιο και την ομάδα αποτέλεσε η σειρά αγώνων με την Ταουγκρές το 1995 για το Κύπελλο Κυπελλούχων όταν η ισπανική ομάδα με 2-1 νίκες πέρασε στον τελικό του θεσμού που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζντοβτς δεν ήταν στον Ηρακλή ο «μπόμπερ», δεν ήταν ο Ινγκραμ ή ο Μπέρι όσον αφορά το σκοράρισμα.

Ηταν όμως η επιτομή του εγκεφαλικού παίκτη, ένας αδιανόητα καλός αμυντικός που έκανε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο και που δεν «αποτυπώνονται» πλήρως στους 16.9 πόντους που είχε μέσο όρο στις χρονιές που ήταν «κάτοικος» Ιβανωφείου.


«Παρών» σήμερα στο Ιβανώφειο

Η ώρα της μεγάλης επιστροφής στον τόπο που αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι παίκτες έφθασε λοιπόν για τον Γιούρι Ζντοβτς.

Σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο του ΗΡΑ Legends, η ΚΑΕ Ηρακλής προσκάλεσε τον Σλοβένο άλλοτε πλέι μέικερ που ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά της.

Ο Ζντοβτς θα τιμηθεί από τον Ηρακλή για την τεράστια προσφορά του στην ομάδα πριν από την έναρξη του παιχνιδιού με τον Γ.Σ. Ελευθερούπολης.

Το «ξανθό σκυλί» θα συναντήσει ξανά τα... σκυλιά που δαγκώνουν (όπως έγραφε ένα θρυλικό πανό των οπαδών του Ηρακλή) για ένα ακόμη «standing ovation» που αξίζει και με το παραπάνω...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.