Είναι συνώνυμο της επιτυχίας. Είναι μια αθλήτρια, μια γυναίκα που γεννήθηκε για να πετύχει και να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στο Τόκιο άφησε τους πάντες άναυδους κάνοντας το άλμα της ζωής της.
Στον τελικό του τριπλούν γυναικών έκανε 15.67 στην τελευταία της προσπάθεια, κατέρριψε το ρεκόρ της Ινέα Κράβετς, που κρατούσε από τον Αύγουστο του 1995 και έγινε η πρώτη γυναίκα από τη Βενεζουέλα που κρεμά στο στήθος το χρυσό μετάλλιο.
Το σπίτι από τούβλα και ο Βελάσκες
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1995 στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας. Η οικογένεια της δεν ήταν πλούσια αλλά φρόντισε να παρέχει τα απαραίτητα σε εκείνη και τα έξι αδέρφια της. Ζούσε σε ένα σπίτι, χτισμένο από τούβλα και μια στέγη από ψευδάργυρο.
«Ανήκω σε μια οικογένεια ταπεινή. Έχω έξι αδέρφια, ένα μπαμπά και μια μαμά και ζούσαμε σε ένα μικρό αγρόκτημα με πολλές αβεβαιότητες».
Η μικρή Γιουλιμάρ ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά δεν μπορούσε να βρει το άθλημα που της ταιριάζει. Δοκίμασε να παίξει μπάσκετ και βόλεϊ αλλά δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένη.
Φαινόταν ότι κάτι της έλειπε. Ένα κομμάτι έλειπε από το παζλ της ζωής της και ο Ζεσούς Βελάσκες ήρθε για να το κολλήσει. Βλέποντας τη νεαρή κοπέλα, προσπάθησε και την έπεισε να ασχοληθεί με αγωνίσματα στίβου. Το ύψος της, 1.92μ, την οδηγούσε στο ύψος και στο μήκος αλλά όταν την δοκίμασε στο τριπλούν εξεπλάγην. Το πρώτο της άλμα ήταν στα 12 μέτρα!
Ο μέντορας Ιβάν Πεντρόσο
Είχε στα χέρια του ένα ακατέργαστο διαμάντι και το έδωσε στον Ιβάν Πεντρόσο. Ο Κουβανός θρύλος του μήκους ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκτοξεύσει το ταλέντο της και να τη μετατρέψει από μια απλή αθλήτρια σε παράδειγμα προς μίμηση.
Η πρώτη τους συνομιλία εξέπληξε θετικά τη Γιουλιμάρ, η οποία άκουσε ότι ο Πεντρόσο την ήξερε είδε, την είχε παρακολουθήσει κιόλας. «Πήρα το θάρρος να του γράψω εκφράζοντας τον θαυμασμό μου προς αυτόν. Εξεπλάγην όταν μου είπε ότι γνώριζε ποια ήμουν. Παρακολουθούσε την πορεία μου γιατί θεωρούσε ότι ήμουν ταλέντο. Στην αρχή νόμιζα ότι ζούσα ένα όνειρο. Όμως ήταν η πραγματικότητα».
Ο Κουβανός της πρότεινε να πάει στην Ισπανία και να συμμετάσχει στο προπονητικό του καμπ. Χωρίς να το σκεφτεί, ετοίμασε τις βαλίτσες της και έφυγε για την Ευρώπη. Εκεί έκανε καθημερινά πολύωρη προπόνηση και κάποιες φορές μπορεί να ξεχνούσε και τον ίδιο της τον εαυτό. Έβλεπε μόνο άλματα και πως θα καταρρίψει ρεκόρ.
«Κάποιες φορές σκεφτόμουν τόσο έντονα το ρεκόρ, που στο τέλος έχανα το νόημα της δουλειάς που κάνω. Ξεχνούσα ποια ήμουν και τί ήθελα να πετύχω. Ξεχνούσα ότι ήμουν η Γιουλιμάρ, που ήθελα να κάνω άλματα και να διασκεδάζω. Έπρεπε, λοιπόν, να δω τα πράγματα διαφορετικά. Να κάνω απλά σωστά τη δουλειά μου».
Πρώτη... με ασημένιο
Από το 2015, που άρχισε να προπονείται υπό τις οδηγίες του Πεντρόσο, περίμενε τη στιγμή που θα κάνει την οικογένεια της να αισθανθεί περηφάνεια και τον κόσμο να τη θαυμάσει. Η πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήρθε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 14.98μ. ενώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στα κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα στο Λονδίνο και στο Κατάρ.
Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε:
1) Εκτός από το τριπλούν, της αρέσει πολύ και το κολύμπι
2) Ακούει σάλσα, βαγιενάτο, μερένγκε και ρεγκετόν
3) Πριν από κάθε αγώνα αλλάζει την εμφάνιση της. Μπορεί να είναι το χτένισμα, τα ρούχα ή τα αθλητικά
4) Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου κάλεσε την οικογένεια της και ευχαρίστησε το Θεό και τον προπονητή του
5) Το μεγαλύτερο της όνειρο είναι το παγκόσμιο ρεκόρ και το πέτυχε!
6) Πιστεύει ότι με πειθαρχία, ταλέντο και επιμονή όλα μπορούν να επιτευχθούν.
7) Έχει δηλώσει τις σεξουαλικές της προτιμήσεις. Είναι λεσβία και περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, ήταν από τις πρώτες στους αγώνες διεκδίκησης της ισότητας των γάμων.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook