Γιώργος Ζαραβίνας: «Η κληρονομιά που αφήνει η εθνική χάντμπολ»

Χρήστος Νάσκας02 Μαΐου 2024

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος ή κάποιος που αγαπάει το χάντμπολ ανοίξει το βιβλίο του αθλήματος σίγουρα θα σταματήσει σε μια από τις ωραιότερες σελίδες του.

Των σελίδων που θα μνημονεύουν την παρουσία της εθνικής Ελλάδας ανδρών στην τελική φάση του EURO 2024 στη Γερμανία με προπονητή τον Γιώργο Ζαραβίνα. Μια σπουδαία επιτυχία αφού για πρώτη φορά η Ελλάδα σε επίπεδο ανδρών ήταν παρούσα σε μια γιορτή του χάντμπολ που μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να...κληροδοτήσει στο άθλημα. Περιττό να τονισθεί πόσο πολύ τις χρειάζεται αυτές τις επιτυχίες η χώρα μας.

Ο Γιώργος Ζαραβίνας και οι παίκτες του όμως είναι αποφασισμένοι να προσθέσουν κι άλλες ωραίες σελίδες στο βιβλίο του ελληνικού χάντμπολ αφού έχουν μπροστά τους τους δυο αγώνες μπαράζ με την Ολλανδία για την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2025.


Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης στην Κοζάνη (17:15) και ο δεύτερος την Κυριακή 12 Μαΐου (17:00) στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.

Ο Γιώργος Ζαραβίνας μίλησε στο metrosport.gr για τη νέα αγωνιστική πρόκληση που έχει η εθνική μας με αντίπαλο την Ολλανδία, αλλά και για την παρουσία της στο Euro 2024. Καταθέτει τα δικά του συμπεράσματα του για τις τρεις αναμετρήσεις με Πορτογαλία, Δανία και Τσεχία στην τελική φάση του Euro 2024 αλλά εξηγεί ταυτόχρονα γιατί είναι σημαντικό το ελληνικό χάντμπολ να είναι πιο συχνά σε μεγάλες διοργανώσεις. Χωρίς δισταγμό αναφέρει ακόμη και τη λέξη βιωσιμότητα για το άθλημα που υπηρετεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο προπονητής της εθνικής ανδρών χάντμπολ Γιώργος Ζαραβίνας κάνει ιδιαίτερη μνεία και στη σημασία που έχουν τα τελευταία pot κατάταξης των εθνικών ομάδων.

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

- Πώς αισθάνθηκες ως προπονητής της εθνικής Ελλάδος στην πρώτη παρουσία της σε τελική φάση Euro;

«Ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια και γιατί αντιπροσωπεύαμε για πρώτη φορά την χώρα μας σε Euro και για την προσπάθεια των τελευταίων δυο χρόνων. Πιστεύω και την προηγούμενη χρονιά αξίζαμε να βρεθούμε στο προηγούμενο παγκόσμιο. Η παρουσία στο Euro, πιστεύω πραγματικά ήταν απόσταγμα όλου του αθλήματος. Προπονητών, ομάδων, παραγόντων, παικτών ,Ομοσπονδίας και αισθανθήκαμε χαρά για όλους αυτούς οι οποίοι μας ακολούθησαν και μας στήριξαν εκεί και τους ευχαριστούμε πολύ».


«Μετρηθήκαμε με μια άλλη πραγματικότητα»


-Αν σου ζητούσα έναν απολογισμό της προσπάθειας, ποιος θα ήταν αυτός;


«Μετρηθήκαμε όλοι με μια άλλη πραγματικότητα ,πολλά συμπεράσματα για το μέλλον ομαδικά και ατομικά ,κάποιες καλές στιγμές αλλά δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.

Δεν αντεπεξήλθαμε σε αρκετούς τομείς των παιχνιδιών και άσχετα αν εξ αρχής ήταν δύσκολο να πάρουμε βαθμούς θα έπρεπε να ήμασταν πιο ανταγωνιστικοί. Ακόμα και αν λείπουν βασικοί παίκτες που η ομάδα είχε μάθει να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού όπως συνέβη με τον Χρήστο Μυλωνά. Αυτά είναι μέρος της διαδικασίας».



- Τι αίσθηση σου άφησε η αίσθηση των μεγάλων γηπέδων, κάτι που δύσκολα συναντάς στην Ελλάδα;


«Είναι κάτι που σου δίνει κίνητρο , καταλαβαίνεις την θέση του αθλήματος στην Ευρώπη και νιώθεις ικανοποίηση και ξεχωριστός γι’ αυτό που υπηρετούμε ουσιαστικά όλοι».


- Αν κρατούσες δυο στιγμές από την παρουσία στο Euro , μια που δεν θα ξεχάσεις και μια που θα ήθελες να ξεχάσεις, ποιες είναι αυτές;


«Δεν θέλω να ξεχάσω καμία ακόμη και κάποιες στενάχωρες γιατί αυτές θα μας πάνε πιο μπροστά. Σίγουρα όμως η πρώτη φορά που ακούσαμε τον εθνικό ύμνο και έβλεπα τα παιδιά που το άξιζαν πολύ, το κόσμο μας στην κερκίδα, ήταν κάτι που το περιμέναμε καιρό».


«Να τεθούν προτεραιότητες, μιλάμε για τη βιωσιμότητα του αθλήματος»


- Πόσο πιο σημαντικό θα ήταν για το ελληνικό χάντμπολ να είχε πιο συχνή παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις;


«Με δυο λόγια είναι το πιο σημαντικό στοίχημα του αθλήματος κατά την γνώμη μου,μαζί με την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων αθλητών μέσα από την μαζικότητα και την σωστή προπονητική κατεύθυνση. Όλοι πρέπει να είμαστε πίσω από τον στόχο,ανεξαρτήτως από τα πρόσωπα που θα είναι πρωταγωνιστές διοικητικά και αθλητικά(αθλητές ,προπονητές).

Θα πρέπει να το αποφασίσουμε σαν άθλημα ,δογματικά θα έλεγα και ανάλογα να τεθούν οι προτεραιότητες για όλες τις εθνικές ομάδες ανδρών /γυναικών.Το ισοζύγιο για πολλούς λόγους γέρνει προς αυτήν την κατεύθυνση,μιλάμε για την βιωσιμότητα του αθλήματος».



- Έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια ,σε επίπεδο αθλητών που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό ή επιτυχίες των ελληνικών ομάδων σε κύπελλα Ευρώπης;


«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουμε πολύ μικρότερο αριθμό παικτών στο εξωτερικό λόγω των μεγάλων ομάδων που καλύπτουν τις φιλοδοξίες κάποιων αθλητών και πλέον φεύγουν πιο δύσκολα.

Από την άλλη δεν υπάρχει ο έντονος ανταγωνισμός κάθε βδομάδα με 40-50 αγώνες όπως θα συνέβαινε στο εξωτερικό.

Είναι λίγα τα ανταγωνιστικά παιχνίδια που παίρνουν οι διεθνείς στην διάρκεια της χρονιάς ,άρα είναι καλό για όλους μας που προχωράνε στην Ευρώπη. Ότι αθλητική καθημερινότητα έχουν οι παίκτες το ίδιο πράγμα θα αποτυπώνεται και στην Εθνική ομάδα σε μεγάλο βαθμό».


- Η παρουσία των μεγάλων συλλόγων στο πρωτάθλημα της Ελλάδας βοήθησε να «μπολιαστεί» το χάντμπολ με στοιχεία που έλειπαν ή χρειάζονταν;


«Σαφώς και η παρουσία των μεγάλων ομάδων βοήθησε. Έδωσε άλλη αίγλη στο πρωτάθλημα μαζί με τα «παραδοσιακά» σωματεία που βάζουν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια,βοήθησε στην καταξίωση του πρωταθλήματος ,στην δημοφιλία του,στην προσέγγιση νέων αθλητών και έγινε πιο ελκυστικό».



«Γνωρίζουμε την Ολλανδία, να εξαντλήσουμε όλες μας τις πιθανότητες»


- Επόμενο εμπόδιο η Ολλανδία στα πλέι οφ για το παγκόσμιο του 2025. Οι σκέψεις του Γιώργου Ζαραβίνα για τους αγώνες που έρχονται; Τι θα σήμαινε η παρουσία της Ελλάδας στο Παγκόσμιο;


«Δυο πολύ δύσκολοι αγώνες με έναν αντίπαλο που ναι μεν γνωριζόμαστε καλά αλλά έναν αντίπαλο από διαφορετικό επίπεδο. Έχουν καταθέσει την πορεία τους τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο στερέωμα.

Να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά τα παιχνίδια, να βρεθούμε στην καλύτερη μας κατάσταση τον Μάιο ,να γεμίσουμε το γήπεδο,να εξαντλήσουμε αγωνιστικά και οργανωτικά τις πιθανότητες μας και να δούμε στο τέλος αν αυτό ήταν αρκετό».



- Σχετικά με τα τελευταία pot κατάταξης των εθνικών ομάδων


«Είναι κατά την γνώμη μου ,ότι πιο σπουδαίο έχει πετύχει η ομάδα αυτά τα δυο χρόνια και η κληρονομιά που σιγά-σιγά αφήνει. Οι προκρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις δεν αντιμετωπίζονται περιστασιακά, χτίζονται ξεπερνάς αντιπάλους στην κατάταξη και κάποια στιγμή έρχεται μια κλήρωση που μπορεί να σε οδηγήσει σε τελική φάση.

Γι’ αυτό αυτό ακόμη και οποιοδήποτε φιλικό παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα προηγούμενα χρόνια η θέση μας στο 3ο και 4ο pot που διαχρονικά βρισκόμασταν, μας στοίχισε. Η Εθνική ομάδα έχει πετύχει και στο παρελθόν μεγάλες νίκες αλλά ήταν εξίσου δύσκολοι και οι υπόλοιποι αντίπαλοι που αντιμετωπίζαμε».



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.