Γιόκερες ή Γιέκερες; Σημασία έχει ότι τα «παστελώνει»

Δημήτρης Μπασμπαρέλας23 Οκτωβρίου 2024

Γιόκερες ή Γιέκερες ή μήπως Γκιόκερες; Πώς προφέρεται στα ελληνικά το όνομά του; Έχει, ωστόσο, σημασία; Η ουσία είναι, άλλωστε, ότι ο 26χρονος Σουηδός επιθετικός είναι από τα πλέον hot ονόματα στην ποδοσφαιρική αγορά. «Παστελώνει» τα γκολ, το ένα μετά το άλλο. Το έκανε και χθες με αντίπαλο τη Στουρμ Γκρατς στο Champions League, με τον Σουηδό να αναδεικνύεται ταυτόχρονα ως MVP της αναμέτρησης. Η πορεία του; Είναι διαρκώς ανοδική.


Τη σεζόν 2021-22 στην Championship έβαλε 17 γκολ στο Πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη καλή παραγωγική χρονιά. Ήταν επί της ουσίας η εκκίνηση. Την επόμενη σεζόν έβαλε 21 τέρματα, πάλι με την Κόβεντρι. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν έχασε χρόνο. Κινήθηκε άμεσα και τον απέκτησε. Σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, η ομάδα της Λισαβόνας δαπάνησε ένα ποσό κάπου στα 20 εκ. ευρώ, από κοινού με τα μπόνους.

Πέρσι έβαλε 29 γκολ στο Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας σε 33 παιχνίδια, με τους πρωτευουσιάνους να κερδίζουν, μάλιστα, το Πρωτάθλημα. 

Φέτος, έχει ήδη βάλει 11 σε 8 ματς. Σκόραρε παράλληλα και δύο φορές στο Champions League. Τόσο με τη Λιλ, όσο και χθες, με τη Στουρμ Γκρατς. Είναι ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τις ακαδημίες της Μπρομαποϊκάρνα, στη Σουηδία. Έχει αγωνιστεί επίσης κατά σειρά σε Μπράιτον, Σουόνσι, αλλά και στη Σανκτ Πάουλι. Ποια είναι η ιστορία του…;

Χτυπούν το κεφάλι τους στην Μπράιτον

Πώς ο Σουηδός έγινε ένας τόσο εντυπωσιακός σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρωταγωνιστής της Σπόρτινγκ, από μόνος του; Λοιπόν, όλα ξεκίνησαν στην Αγγλία.

Η Μπράιτον θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους συλλόγους εντοπισμού ταλέντων στην Ευρώπη και οι άνθρωποί της εντόπισαν τις δυνατότητες του Γκιόκερες, όταν τον απέσπασαν από τη Σουηδία το 2018. Ακολούθησαν αρκετοί δανεισμοί, αλλά ο Γκιόκερες αποδείχτηκε ότι «άνθισε» αργά και η Μπράιτον μάλλον θα καταριέται την τύχη της, γιατί του επέτρεψε να ενταχθεί μόνιμα στην Κόβεντρι για μόλις 1,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021, καθώς βρίσκεται πλέον στα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων με... εντυπωσιακή ρήτρα αποδέσμευσης.

Εκτόξευση αξίας

Η τωρινή του αξία; Σύμφωνα με το tranfermarkt, είναι στα 70 εκ. ευρώ. Το όνομά του ίσως να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό για κάποιους. Ίσως οφείλεται στο ότι παίζει σε ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μάλλον, ο Βίκτορ Γκιόκερες δεν λαμβάνει τον θαυμασμό, που του αξίζει τόσο πλουσιοπάροχα.

Με τους επιθετικούς να κάνουν «μετακομίσεις» σε όλη την ήπειρο το καλοκαίρι, ο Σουηδός συνέχισε να κάνει τη… δουλειά του στη Σπόρτινγκ. Ο Γκιόκερες ήταν καθοριστικός στον θρίαμβο του τίτλου και η πορτογαλική ομάδα αποδείχθηκε σταθερή στην επιθυμία της για να διατηρήσει στις υπηρεσίες της, τον 26χρονο φορ.

Η ρήτρα

«Οποιοσδήποτε παίκτης, φεύγει μόνο μέσω της ρήτρας», είπε το αγωνιστικό αφεντικό της Σπόρτινγκ, Ρούμπεν Αμορίμ στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι φήμες για πιθανή μετακόμιση στην Αγγλία άρχισαν να ενισχύονται.

Αυτή η ρήτρα αποδέσμευσης ορίζεται, με βάση τα δημοσιεύματα, στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Τα ενδιαφερόμενα μέρη σίγουρα θα σκεφτούν δύο φορές πριν πληρώσουν αυτό το ποσό. Ο Σουηδός δεν σκοράρει μόνο, αλλά μοιράζει και ασίστ. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Συν τοις άλλοις, πριν από δύο περίπου μήνες, ο βρετανικός «Guardian» είχε κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα για την περίπτωσή του.

Η Αγγλία του… κάνει κλικ

Επομένως, το να έχει ο Γκιόκερες θαυμαστές στην Premier League δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Άλλωστε, έχει περάσει από την Αγγλία, ακόμη κι αν δεν έπαιξε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.

«Η Τσέλσι είχε συνδεθεί στο παρελθόν με πιθανή μεταγραφή, ενώ και η Άρσεναλ φέρεται να έχει «φλερτάρει» με τον Σουηδό επιθετικό. Η Λίβερπουλ και η Τότεναμ έχουν επίσης πιστωθεί με ενδιαφέρον, και προφανώς για καλό λόγο. Δεν είναι μόνο τα γκολ που βάζει, αλλά και το στυλ παιχνιδιού του, που ταιριάζει στο αγγλικό ποδόσφαιρο», έγραψε μεταξύ άλλων ο «Guardian».

Την περασμένη σεζόν ο Γκιόκερες έφτασε σε μερικά αξιοσημείωτα ύψη για την Σπόρτινγκ, όταν πέτυχε συνολικά, τουλάχιστον 43 γκολ σε 50 εμφανίσεις για τον πορτογαλικό σύλλογο. Όταν υπολογίσουμε και τις 15 ασίστ σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι ο Σουηδός φόργουορντ είχε κατά μέσο όρο περίπου 1,16 γκολ ή ασίστ ανά εμφάνιση για τη Σπόρτινγκ. Και προς μικρή έκπληξη, συνεχίζει επίσης αυτή την αξιοσημείωτη πορεία και τη φετινή σεζόν.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα που του έκανε προ ενός μηνός το transfermarkt, «στην πραγματικότητα, όταν συγκρίνουμε τον επιθετικό της Σπόρτινγκ με όλους τους άλλους παίκτες στα 10 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και μετράμε τα γκολ, που σημειώθηκαν από την 1η Αυγούστου 2023, μόνο ένας παίκτης μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα γκολ από τον Γκιόκερες. Μόνο το «αστέρι» της Μπάγερν Μονάχου, Χάρι Κέιν, μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για την ομάδα του, από τον Γκιόκερες τους τελευταίους 12,5 μήνες! Εκπληκτικό;

Υπό την καθοδήγηση του νεαρού προπονητή, Ρούμπεν Αμορίμ, η Σπόρτινγκ αξιοποίησε στο έπακρο τα γκολ του Γκιόκερες για να ξεφύγει με τον τίτλο του πρωταθλήματος στην Πορτογαλία την περασμένη σεζόν.

Ολοκληρώνοντας την... εκστρατεία 10 πόντους μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλο, Μπενφίκα, η Σπόρτινγκ αναμφίβολα επωφελήθηκε από το γεγονός ότι είχε έναν επιθετικό, που όχι μόνο σκόραρε οκτώ περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο επιθετικό στην κατηγορία, αλλά ήταν καθοριστικός για όλα όσα έκανε η Σπόρτινγκ στον αγωνιστικό χώρο. Στην ομάδα της Λισαβόνας, μάλλον, πρέπει να τρίβουν τα… χέρια τους από ικανοποίηση.

Όταν ο Μπότο τον πρότεινε στον ΠΑΟΚ

Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε και τις δηλώσεις του πρώην τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζοσέ Μπότο. Η υπόθεση δεν προχώρησε για τον ΠΑΟΚ, με τον παίκτη τελικά να υπογράφει στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. «Είχα προτείνει στον ΠΑΟΚ να πάρει τον Βίκτορ Γιόκερες. Μια ομάδα σκάουτερ τον παρακολουθούσε και τον ανέλυε», είχε δηλώσει στην Πορτογαλία πριν περίπου έναν χρόνο, ίσως και λιγότερο, ο Ζοσέ Μπότο...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.