Τι ισχύει με τη δυνατότητα αλλαγής τερματοφύλακα στην ευρωπαϊκή λίστα

Metrosport Team19 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί και οι πιθανότητες οι παίκτες να τραυματιστούν σοβαρά είναι περισσότερες. Τι γίνεται, όμως, εάν η κακοτυχία χτυπήσει τον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται κάτω από τα γκολποστ; Μπορεί μια ομάδα να αλλάξει πορτιέρο σε περίπτωση που τραυματιστεί ενώ τον έχει δηλώσει στη λίστα; Κάτι που απασχόλησε τον ΠΑΟΚ λόγω της ανησυχίας για τον Τσιφτσή...

Οι κανονισμοί της UEFA αναφέρουν ότι αν ένας σύλλογος δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες τουλάχιστον δύο τερματοφυλάκων που είναι εγγεγραμμένοι στη Λίστα Α λόγω μακροχρόνιου τραυματισμού ή ασθένειας, τότε μπορεί προσωρινά να αντικαταστήσει τον τραυματία τερματοφύλακα και να εγγράψει νέο τερματοφύλακα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν, συμπληρώνοντας την επίσημη εγγραφή της Λίστας Α με τερματοφύλακα που είναι σε θέση να αγωνιστεί. 

Ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια θεωρείται μακροχρόνια εάν διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες από την ημέρα που συνέβη ο τραυματισμός ή η ασθένεια. Αν ο τερματοφύλακας αναρρώσει πριν από το τέλος αυτής της περιόδου των 30 ημερών, ο παίκτης πρέπει παρ’ όλα αυτά να παραμείνει εκτός της Λίστας Α μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου. 

Ο σύλλογος πρέπει να προσκομίσει στην UEFA τα απαραίτητα ιατρικά αποδεικτικά στοιχεία σε μία από τις επίσημες γλώσσες της UEFA. Η UEFA μπορεί να ζητήσει περαιτέρω ιατρική εξέταση του τερματοφύλακα από ειδικό που θα ορίσει η UEFA και με έξοδα του συλλόγου.

Μόλις ο τραυματίας ή ασθενής τερματοφύλακας είναι σε θέση να αγωνιστεί ξανά, μπορεί να επιστρέψει στη θέση του αντί του αντικαταστάτη του. Η επιστροφή του αρχικού τερματοφύλακα πρέπει να ανακοινωθεί στην UEFA τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον επόμενο αγώνα στον οποίο ο αρχικός τερματοφύλακας πρόκειται να αγωνιστεί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.