Γιατροί εξηγούν γιατί είναι τρομερά επικίνδυνο να κρατάς το φτέρνισμά σου

Metrosport Team31 Δεκεμβρίου 2023

Μια φαινομενικά αθώα πράξη, όπως το να κρατάς ένα φτέρνισμα, μπορεί να έχει εκπληκτικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αναδεικνύεται από μια περίεργη και ανησυχητική περίπτωση που βρέθηκε στο British Medical Journal. 

Ένας άνδρας υπέστη διάτρηση της τραχείας, αφού προσπάθησε να καταστείλει ένα φτέρνισμα σφίγγοντας το στόμα του και τσιμπώντας τη μύτη του ενώ οδηγούσε. Το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο του είδους του που καταγράφεται στο περιοδικό, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους του να καταπίνεις ένα φτέρνισμα.

Οι γιατροί που ανέλυσαν την περίπτωση σημείωσαν ότι το φτέρνισμα συνήθως δημιουργεί αυξημένη πίεση στους ανώτερους αεραγωγούς. Ωστόσο, η καταστολή ενός φτερνίσματος μπορεί να ενισχύσει αυτή την πίεση έως και είκοσι φορές το φυσιολογικό επίπεδο. Στην περίπτωση του προαναφερθέντος ατόμου, οι συνέπειες ήταν σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του, αν και ευτυχώς ανάρρωσε πλήρως μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν το περιστατικό αυτό για να εκδώσουν αυστηρή προειδοποίηση κατά του φτερνίσματος που καταπιέζουμε, συμβουλεύοντας να μην κρατάμε τη μύτη και να μην κρατάμε το στόμα κλειστό κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, λόγω του κινδύνου διάτρησης της τραχείας.

Σύμφωνα με αναφορές της National Post, οι γιατροί προειδοποιούν ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές καταστάσεις, όπως διάτρηση τυμπάνων, παγιδευμένος αέρας στη θωρακική κοιλότητα, ακόμη και ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος. Αυτά τα πιθανά αποτελέσματα καταδεικνύουν τους σημαντικούς και συχνά υποτιμημένους κινδύνους αυτής της κοινής καταστολής αντανακλαστικών.

Οι συμβουλές των επαγγελματιών υγείας είναι σαφείς και ξεκάθαρες: η αποφυγή της καταστολής του φτερνίσματος με το φράξιμο των ρουθουνιών και του στόματος είναι ζωτικής σημασίας. Η πράξη αυτή, που συχνά γίνεται από ευγένεια ή συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιβλαβών επιπλοκών, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.