Γιατί η Ελλάδα «ποντάρει» στο διάστημα για την πολιτική της προστασία

Metrosport Team02 Ιουνίου 2024

Στο διάστημα φαίνεται πως «ποντάρει» η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική της προστασία, αξιοποιώντας σειρά μικροδορυφόρων.

Σύμφωνα με το cnn.gr, στη λίστα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκονται οι μικροδορυφόροι, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα τοποθέτησης 13 ελληνικών μικροδορυφόρων που «είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο για την κλιματική κρίση, την προστασία ακτών και άλλων δράσεων που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον». 

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξήγησε: 

«Όλα έχουν τρέξει πιο γρήγορα από κάθε άλλον διαγωνισμό».

Στη συνέχεια, σειρά θα πάρει το έργο «AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT», με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό έργο είναι, προφανώς, αυτό των μικροδορυφόρων, το οποίο αφορά την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση γης. Το σμήνος δορυφόρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες σε πολλαπλούς φορείς, όπως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι θα υπάρχουν, συνολικά, τριών ειδών μικροδορυφόροι. Η πρώτη κατηγορία (7 μικροδορυφόροι) είναι οι φωτογραφικοί, οι οποίοι θα παρέχουν λεπτομερείς φωτογραφίες όλης της ελληνικής επικράτειας για πολλαπλές χρήσεις.

Η δεύτερη κατηγορία (4 μικροδορυφόροι) είναι αυτή που θα προσφέρει θερμικά δεδομένα, με βασικότερη χρήση την παρακολούθηση πυρκαγιών, κυρίως τις βραδινές ώρες, που δεν μπορεί να υπάρξει χρήση πτητικών μέσων. Και η τρίτη (2 μικροδορυφόροι) είναι αυτή των δορυφόρων - ραντάρ, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εθνικής ασφάλειας, όπως η καταγραφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ θα μπορούν να συνεισφέρουν και σε σεισμούς ή πλημμύρες.

Τα έργα των μικροδορυφόρων υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.