Η Ελλάδα, αν και διαθέτει αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην παραγωγή περιπλανώμενων πυρομαχικών (loitering munitions).
Η παραγωγή τους απαιτεί υψηλή εξειδίκευση σε τεχνολογίες όπως μικροηλεκτρονικά και συστήματα πλοήγησης, τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την αυτόνομη λειτουργία, υλικά χαμηλού βάρους για αυξημένη εμβέλεια και ευελιξία.
Η Ελλάδα έχει σημαντική εμπειρία σε πιο παραδοσιακά οπλικά συστήματα, αλλά λιγότερη εμπειρία σε αυτά τα προηγμένα πεδία, σε σύγκριση με χώρες όπως το Ισραήλ ή η Τουρκία. Η ανάπτυξη, ωστόσο, περιπλανώμενων πυρομαχικών χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), καθώς και τη δημιουργία δοκιμαστικών υποδομών.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας τις δυνατότητες επένδυσης σε νέες τεχνολογίες, ενώ η χώρα μας έχει στρατηγικές συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, και η Γαλλία και εισάγει πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα από αυτές τις χώρες, όπως drones και περιπλανώμενα πυρομαχικά (π.χ. το Switchblade των ΗΠΑ).
Αυτή η εξάρτηση περιορίζει την πίεση για εγχώρια ανάπτυξη. Οι προτεραιότητες της Ελλάδας αφορούν κυρίως την αναβάθμιση υπαρχόντων συστημάτων και την ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας, αεροπορίας και ναυτικού. Ωστόσο, η χώρα μας δείχνει ενδιαφέρον για την ενίσχυση της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα, με πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία με την IDE (Intracom Defense) και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μελλοντική ανάπτυξη εγχώριων περιπλανώμενων πυρομαχικών.
Με αυξημένες επενδύσεις και έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, μπορεί να αποκτήσει δυνατότητες παραγωγής στο μέλλον, ειδικά μέσω διεθνών συνεργασιών και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.
Πηγή: enoplos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube