Στην ολοκλήρωση του μετριότατου πρώτου γύρου, σε επίπεδο συγκομιδής βαθμών και αγωνιστικών επιδόσεων, ο Άρης δεσμεύτηκε για έναν συντριπτικά καλύτερο δεύτερο εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στη διάρκεια αυτού θα υλοποιήσει τους στόχους που οριοθέτησε. Με μόλις τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν, είναι στην 8η θέση ισοβαθμώντας με Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης.
Προφανώς η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη της προβλεπόμενης ή μάλλον, της προσδοκώμενης. Υποτίθεται ότι ο β’ γύρος θα ήταν αυτός της βαθμολογικής αντεπίθεσης, της αγωνιστικής βελτίωσης και μιας πορείας αντάξιας των υψηλών στόχων, όπως αυτοί οριοθετήθηκαν στην αφετηρία της αγωνιστικής περιόδου. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο Άρης συνεχίζει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, πλέον δεν χρειάζεται να ισορροπήσει μεταξύ της αγωνιστικής αλήθειας που αναδεικνύουν οι εμφανίσεις του και των στόχων καθώς έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα, υποχρεούται όμως να βρει τρόπο ούτως ώστε (τουλάχιστον) να κρατήσει τα προσχήματα.
Δηλαδή, την εξασφάλιση της συμμετοχής του στα Playoffs του Πρωταθλήματος και στη συνέχεια αυτής του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να γίνει αποτελεσματικός και να πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται. Στη μέχρι στιγμής βαθμολογία του β’ γύρου βρίσκεται στην 8η θέση (μαζί με Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης) και απέχει αρκετά από αυτό που είχε φανταστεί. Για την ακρίβεια, συγκέντρωσε μόλις δέκα βαθμούς σ’ εννιά παιχνίδια. Τι έφταιξε;
-Προφανώς δεν αξιοποιήθηκε το διάστημα της διακοπής σε σχέση με άλλες ομάδες. Πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συμπτωματική η βελτίωση που παρουσίασαν ομάδες όπως οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα σε αντίθεση με τον Άρη. Οι «κίτρινοι» χρειαζόντουσαν κάτι περισσότερο από αυτό που εφάρμοσε ο Άλαν Πάρντιου.
-Οι αποφάσεις του Βρετανού τεχνικού και οι πειραματισμοί στους οποίους προχώρησε. Μερικοί εξ’ αυτών δεν είχαν λογική. Γενικώς, φάνηκε ότι ο Πάρντιου δεν βρήκε χημεία και κώδικα επικοινωνίας με τους παίκτες.
-Οι διαδοχικοί τραυματισμοί αλλοίωσαν την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας καθώς οι «κίτρινοι» χρειάστηκε να παραταχθούν με σοβαρές απουσίες στην πλειοψηφία των αγώνων του 2023.
-Δεν λύθηκαν ουσιώδη αγωνιστικά προβλήματα όπως για παράδειγμα η αδυναμία της ομάδας στο σκοράρισμα. Ένα ζήτημα το οποίο διαχρονικά βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντα.
-Το μόνο που δεν άλλαξε σε σχέση με τον πρώτο γύρο είναι η εχθρική στάση της διαιτησίας. Σε αυτόν τον γύρο ο Άρης αδικήθηκε στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό.
Ο Άρης έχει στη διάθεσή του τέσσερα παιχνίδια με ΟΦΗ (εκτός), Ατρόμητο (εντός), Λαμία (εκτός) και ΠΑΣ Γιάννινα) για να διορθώσει τη ζημιά που υπέστη στα πρώτα εννιά παιχνίδια του β’ γύρου. Αν ανταποκριθεί στον στόχο του 4Χ4, σίγουρα θα καλύψει το χαμένο έδαφος για την 5η θέση, ενδεχομένως να μπει και με πλεονέκτημα έναντι του Βόλου στην τελική φάση του Πρωταθλήματος. Αν το κάνει επίσης, θα ολοκληρώσει τον επαναληπτικό γύρο με 22 βαθμούς.
Δηλαδή, μόλις έναν περισσότερο σε σχέση με τη βαθμολογική συγκομιδή του πρώτου γύρου. Μένοντας στις ομάδες που θα αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος του Πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ δείχνει να είναι από τις πιο φορμαρισμένες αυτή τη στιγμή έχοντας τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα στα τελευταία έξι παιχνίδια. Ο Ατρόμητος έχει αγώνα λιγότερο καθώς εκκρεμεί η τύχη του αγώνα με την ΑΕΚ. Η Λαμία είναι η χειρότερη ομάδα του β’ γύρου με μόλις δύο βαθμούς ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα μετρά πέντε διαδοχικές ισοπαλίες αλλά στον β’ γύρο μάζεψε 13 βαθμούς.