Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η εκτόξευση στα αστέρια και τα... εκατομμύρια και το κυνήγι του νέου δαχτυλιδιού

Metrosport Team13 Νοεμβρίου 2023

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι αυτή τη στιγμή στο top 3 του παγκόσμιου μπάσκετ, όμως για να το καταφέρει αυτό δούλεψε παρά πολύ σκληρά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην χώρα ερχόμενοι από το Λάγος της Νιγηρίας το 1991 και έκαναν μια μεγάλη οικογένεια . Για να επιβιώσουν πούλησαν CD, DVD, γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια. O Γιάννης όταν ήταν μικρός πήγαινε σε ελληνικό σχολείο στο 54ο γυμνάσιο Αθηνών στα Σεπόλια.

Επίσης οι γονείς του ήταν αθλητές. Ο πατέρας του ο Τσαρλς ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Νιγηρία, ενώ η μητέρα του η Βερόνικα ήταν αθλήτρια στο άλμα εις μήκος. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στα 14 του, χωρίς… high school και κολέγια ο Γιάννης ασχολήθηκε με το μπάσκετ.

Τα πρώτα μπασκετικά βήματα του στην Ελλάδα

Το 2007 και 2009 έπαιξε με την εφηβική ομάδα του Φιλαθλητικού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2011 κάνοντας το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα του Φιλαθλητικού. Συμπαίκτες είχε τον αδελφό του τον Θανάση, τον Νίκο Γκίκα και τον Χρήστο Σαλούστρο.

Η τελευταία χρονιά του Γιάννη στην Ελλάδα ήταν την σεζόν 2012-13, πριν πάρει την μεγάλη απόφαση που θα έμελλε να εκτοξεύσει την καριέρα του, να πάει στην Αμερική και στους Μιλγουόκι Μπακς . Σε ηλικία 17 ετών δήλωνε ότι όνειρο του ήταν να αγωνιστεί στο NBA και να γινόταν MVP. Όπως και έγινε…


Στις 27 Ιουνίου του 2013 επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του draft με τους Μπακς και στις 30 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο Γιάννης έκανε το ντεμπούτο του στο NBA με τα Ελάφια στον αγώνα με τους Νικς του Καρμέλο Άντονι (στην πρώτη αγωνιστική εκείνης της σεζόν 2013-14 με παρουσία των γονιών και των αδελφού του Κώστα και Άλεξ).

Σε εκείνο το ματς πέτυχε 1 πόντο με 1/2 βολές, ήταν ο πρώτος από πολλούς που θα ακολουθούσαν…


To καλοκαίρι του 2016 ο Γιάννης μαζί με τον αδελφό του τον Θανάση παρουσιάστηκαν και υπηρέτησαν στο ελληνικό στρατό, στο κέντρο εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα για την στρατιωτική τους θητεία, που την ολοκλήρωσαν σε τρεις μήνες.

Ο Γιάννης χρόνο με το χρόνο μεταμορφωνόταν. Δεν ήταν πια μικρό παιδί, ήταν άντρας , μεγάλωσε, έκανε οικογένεια και φυσικά πολύ καλύτερος μπασκετμπολίστας.

«Μεγαλώνοντας και βλέποντας πόσο σκληρή είναι η ζωή για μένα και την οικογένειά μου, κατάλαβα πως πρέπει να παραμένω ταπεινός»

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 στα 22 του ο Έλληνας Σταρ πραγματοποιείσαι το ντεμπούτο του στο All Star Game του NBA στην Νέα Ορλεάνη που ήταν επιβράβευση για μια εκπληκτική σεζόν.

Στην πρώτη του συμμέτοχη πέτυχε 30 πόντους με 14/17 σουτ, 2/2 βολές,6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 λάθος. Γίνεται ο πρώτος Έλληνας παίκτης που συμμετέχει στην μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πιο εντυπωσιακή μπασκετική γιορτή του πλανήτη. Ήταν αποφασισμένος να τους τρελάνει όλους και το κατάφερε.

Επίσης συμμετείχε και στα 6 All Star Game που ακολούθησαν (το 2018 στο Λος-Άντζελες, το 2019 στο Σάρλοτ, το 2020 στο Σικάγο , το 2021 στην Ατλάντα, το 2022 στο Κλίβελαντ και το 2023 στη Γιούτα ενώ είναι βέβαιη η συμμετοχή του και στο all star το 2024 στην Ιντιανάπολις.


Έγινε Αρχηγός για πρώτη φορά το 2019 στο Σάρλοτ συγκεντρώνοντας 4.375.747 ψήφους στην ήττα της ομάδας του από την ομάδα του Λεμπρόν με 178-164.

Έγινε δεύτερη φορά το 2020 στο Σικάγο και πάλι απέναντι στο Λεμπρόν αλλά έχασε και πάλι με 157-155.

Η τρίτη ήταν και φαρμακερή για τον GREAK FREAK καθώς στο All Star που μας πέρασε ήταν αρχηγός για τρίτη φορά και νίκησε τον Λεμπρόν με 184-175.

Η μεγάλη απώλεια που του κόστισε

Στις 22 Οκτωβρίου του 2017 ο Γιάννης έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 53 ετών, μια απώλεια που του κόστισε πολύ προσωπικά.

Εντός του παρκέ πάντως συνέχισε να εντυπωσιάζει. Πέτυχε ρεκόρ καριέρας στο ΝΒΑ για εκείνη τη σεζόν καθώς πέτυχε 44 πόντους κόντρα στους Μπλέιζερς αφιερώνοντας την εμφάνιση αυτήν στην μνήμη του που είχε φύγει από τη ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου.

Μετά την μυθική ματσάρα ζήτησε από τους συμπαίκτες του να πάρει την μπάλα του αγώνα. Την υπέγραψε και συγκίνησε γράφοντας: «Αυτό είναι για τον μπαμπά μου. Πήραμε την νίκη απόψε και πέτυχα 44 πόντους».

Η Μαράια που του άλλαξε τη ζωή


Μέσα σε όλα αυτά γνώρισε την γυναίκα της ζωής του την Μαράια Ρίντλσπριγκε. Η Μαράια γεννημένη στις 17 Σεπτεμβρίου του 1992 , ήταν και αυτή αθλήτρια του βόλει.

Κατάγεται από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ήταν στην ομάδα του κολεγίου «Rice Owls». Το 2014 πήρε πτυχίο στο Sports Management και αυτό της έδωσε το εισιτήριο για το NBA. Ξεκίνησε την Πρακτική της στους Philadelphia 76ers, ήταν πολύ καλή στην δουλεία της και κάπου εκεί γνώρισε τον Έλληνα Σούπερ Σταρ. Είναι μαζί 6 χρόνια και απέκτησαν 3 παιδιά, 2 αγόρια και 1 κορίτσι.

Το 2019 έγραψε εκ νέου ιστορία καθώς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στο ΝΒΑ γνωρίζοντας την παγκόσμια αποθέωση οδηγώντας τα ελάφια μέχρι τους τελικούς της Ανατολής όπου αποκλείστηκαν από τους Ράπτορς . Ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος στην απονομή αφιερώνοντας το βραβείο στους γονείς του , τα αδέλφια του και την Ελλάδα.

«Ότι και αν κάνω, προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, να είμαι «δολοφόνος». Γιατί στο τέλος της ημέρας αν δεν δουλέψω σκληρά, δεν θα φέρω φαγητό στο τραπέζι»

Ο ίδιος συνέχισε τις υψηλές πτήσεις κατακτώντας για δεύτερη φορά (back to back) το βραβείο MVP το 2020, αυτή τη φορά μαζί και με το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν, ως ο τρίτος στην ιστορία του πρωταθλήματος που καταφέρνει κάτι τέτοιο, πίσω από τον τεράστιο, θρύλο Μάικλ Τζόρνταν και τον Χακίμ Ολάζουον.

Από την σκληρή κριτική στην αποθέωση και την κατάκτηση του Πρωταθλήματος


Την ίδια σεζόν (2019-20) είχαμε διακοπή του NBA εξαιτίας της πανδημίας του κορονοίου και η χρονιά κρίθηκε στη «φούσκα» του Ορλάντο στα μέσα Ιουλίου. Ο αποκλεισμός από τα ρlayoff από τους Μαιάμι Χίτ, οδήγησε σε δριμεία κριτική εναντίον του στις ΗΠΑ. Έφθασε να λοιδορείται για τα σουτ του και τις ελεύθερες βολές. Γεγονός που αντί να τον απογοητεύσει, τον έκανε ακόμα πιο δυνατό.

Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να πέρασε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και (έπειτα και τον θάνατο του πατέρα του το 2017),αλλά τίποτα δεν το σταμάτησε.

Ακόμη και ο τρομακτικός τραυματισμός κόντρα στα «γεράκια», στον 5ο τελικό της Ανατολής, που τον κράτησε εκτός για τρείς αγώνες.

Τελικώς κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του στα 26 του κάνοντας καταπληκτικά playoff. Αρχικά απέκλεισε τον κακό του «δαίμονα», τους Μαιάμι Χίτ στο πρώτο γύρο με 4-0, το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του NBA Μπλούκλιν Νετς του Ντουράντ, του Ίρβινγκ, του Χάρντεν και των υπολοίπων με 4-3, τους Ατλάντα Χόκς που έκαναν την έκπληξη αποκλείοντας τους 76ers με 4-2 και τους Φοίνιξ Σάνς του Πολ και του Μπούκερ στους τελικούς του NBA τους οποίους νίκησαν με 4-2 παρότι έχαναν με 2-0.


Ο Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε MVP στους τελικούς, κουβάλησε το Μιλγουόκι στην σειρά των τελικών και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στον 6ο τελικό, κάνοντας το καλύτερο ματς της ζωής του, πετυχαίνοντας 50 πόντους (16/25 σουτ, 17/19 βολές,14 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5 κλεψίματα). Επιβεβαιώνοντας το «Bucks in 6» και χάρισε στους Μπάκς το πρωτάθλημα μετά από 50 ολόκληρα χρόνια και το πανηγύρισε με την οικογένεια του. Με την μητέρα του την Βερόνικα, τον αδελφό του τον Άλεξ και φυσικά με την σύντροφό του την Μαράια ενώ τηλεφώνησε άμεσα στον Θανάση ο οποίος δεν ήταν με την ομάδα και βρισκόταν στο ξενοδοχείο λόγω κορωνοιού.

Μαζί με τον Κώστα(που πήρε πρωτάθλημα με τους Λέικερς στη φούσκα του Ορλάντο το 2020) έγιναν τα πρώτα 3 αδέλφια που κατακτούν την κορυφή του NBA.

Η συνομιλία τους στα ελληνικά μετά την τεράστια επιτυχία, ήταν άλλη μια απόδειξη ότι δεν ξεχνάνε την Ελλάδα.

Τέλος ανανέωσε με το Μιλγουόκι έως το 2028 με απολαβές 45,64 εκατομμύρια δολάρια.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σιαμήτρας

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.