Γιαννακόπουλος: «Ελπίζουμε ότι δεν θα αποδειχθεί μύθος η κατάργηση του clawback το 2025»

Metrosport Team20 Ιουνίου 2022

Στους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που «μαστίζουν» τον κλάδο του φαρμάκου τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος για τις συνέπειες του clawback.

Το μέτρο, που υποχρεώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επιστρέφουν στο κράτος την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης για τα φάρμακα, εισήχθη το 2012 ως «προσωρινό» και η παρούσα ηγεσία το παράτεινε μέχρι και το 2025.

«Ο ΣΑΦΕΕ παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με μία ακόμα επίκαιρη συζήτηση για το clawback, αφού συμπίπτει με τη συγκυρία των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένονται περί τις 6-7 υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες αναφορικά με τα νέα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής, τα οποία νομοθετήθηκαν με τροπολογία που εντάχθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα 10 χρόνια που εφαρμόζονται οι επιστροφές, φορτώνοντας μη βιώσιμα βάρη στις φαρμακευτικές εταιρείες, πολλοί μύθοι χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η διαιώνισή του. Γιατί είναι ένα μέτρο που μέχρι και η Τρόικα παραδέχθηκε ότι πλέον εγείρει ηθικούς και επιχειρηματικούς κινδύνους», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Αναφερόμενος στις «αλήθειες» σχετικά με το clawback τόνισε ότι:

• Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά χαρακτήριζαν το clawback «άδικο» και «απαράδεκτο», αλλά καμία δεν τόλμησε να το καταργήσει.
• Η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει ένα στα τρία φάρμακα δωρεάν, λόγω των υπέρογκων εκπτώσεων και επιστροφών και καλύπτει σήμερα το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.
• Οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μία δεύτερη φαρμακευτική δαπάνη δίπλα στη δημόσια, γεγονός που επανάπαυσε την Πολιτεία και δεν προχώρησε σε αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και τα μητρώα ασθενών.

Μιλώντας για τους «μύθους», ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, είπε:

«Διαδεδομένος μύθος είναι ότι η φαρμακοβιομηχανία με τα τεράστια κέρδη δεν επηρεάζεται από το clawback. Πώς μπορεί να επιβιώσει μία επιχείρηση όταν φόροι, υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές φτάνουν το 70% του τζίρου της; Πώς θα συνεχίσει να επενδύει και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας και το ύψος των μισθών;». Και πρόσθεσε:

«Μύθος είναι ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο υψηλές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν ίσχυε αυτό πώς εξηγείται το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών και της υποκατάστασης;
Μύθος είναι ότι για την υπερσυνταγογράφηση ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία, όταν εδώ και χρόνια ζητάει ελέγχους και μητρώα ασθενών.
Μύθος είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, ενώ έχει γίνει σαφές ότι δεν επαρκεί και απαιτείται σταδιακή ενίσχυσή της».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν τελικά η Πολιτεία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για κατάργηση του clawback το 2025:

«Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εύχομαι με τη σημερινή συζήτηση να συμβάλουμε στην επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος που ταλανίζει τον κλάδο και ελπίζουμε ότι δεν θα αποδειχθεί μύθος η κατάργηση του clawback και το 2025».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.