Γιαμάλ: Οι κινήσεις του στο χορτάρι, το 304 και η λατρεία για το μπάσκετ

Παναγιώτα Χαλκιά15 Ιουλίου 2024

Στα γήπεδα της Γερμανίας ξεδίπλωσε το ταλέντο του στο χορτάρι κερδίζοντας το θαυμασμό ακόμη και των πιο δύσπιστων. Ο Λαμινέ Γιαμάλ ξεχώρισε στο Euro 2024 και δικαιολογημένα, κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη της διοργάνωσης. 

 Ο 17χρονος αγωνίστηκε σε επτά παιχνίδια, σημείωσε ένα γκολ σε 18 τελικές, μοίρασε τέσσερις ασίστ και είχε 79.86% ακρίβεια στις πάσες του επιβεβαιώνοντας ότι ένα νέο αστέρι μόλις άρχισε το ταξίδι του.

Παθιασμένος με τη στρογγυλή θεά από τα πρώτα του παιδικά βήματα, δεν έχανε την ευκαιρία να κλωτσά τη μπάλα ή ό,τι άλλο έβρισκε μπροστά του. Παρακολουθούσε παιχνίδια και λάτρευε τον Λιονέλ Μέσι. Απολάμβανε το πάθος και την ενέργεια που έβγαζε το παιχνίδι. Μεγαλώνοντας έπαιζε στις γειτονιές με τους φίλους του και προσπαθούσε να μιμηθεί τις κινήσεις του Αργεντίνου και παράλληλα, να εξελίξει τις δικές του.

Το ταξίδι του άρχισε από την τοπική ακαδημία της Ροκαφόντα. Αργότερα, πήγε στη Γκρανογιέρς και μετά στη Λα Τορέτα, όπου άρχισε να ξεχωρίζει και δεν άργησαν να του δώσουν το παρατσούκλι «μικρός Μέσι». Το κλειδί στην εξέλιξη του ήταν η μετακίνηση του από τη Ματαρό στη Βαρκελώνη.

Η ευελιξία του στο γήπεδο ήταν εμφανής. Μπορούσε να παίξει σε όλους τους επιθετικούς ρόλους, στο κέντρο και ως εσωτερικός παίκτης. Έδειχνε αφοσίωση και πάθος σε κάθε κίνηση στο χορτάρι και γρήγορα το ταλέντο και οι ικανότητες του τον βοήθησαν να ξεχωρίσει μόλις στα επτά του χρόνια στη «Λίγκα των Υποσχέσεων», όπου πέτυχε επτά γκολ και αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά.

Όντας μέλος της La Masia καθημερινά γινόταν καλύτερος και κέρδιζε το θαυμασμό και την εμπιστοσύνη των προπονητών του, ακόμη και του Τσάβι. Ο Ισπανός ξεχώρισε τον μικρό και τον επέλεξε να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2022. Από τις πρώτες του προπονήσεις εντυπωσίασε περισσότερο τον προπονητή του, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί τον Απρίλιο του ίδιου έτους σε ένα παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Μπέτις. Στο 83ο λεπτό αντικατέστησε τον Γκάβι και έγινε ο πέμπτος νεότερος παίκτης στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος (15 ετών, 9 μηνών και 16 ημερών) και ο νεότερος που πήρε χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Τέσσερις μήνες αργότερα θα κάνει το ντεμπούτο του ως βασικός στο παιχνίδι με την Κάντιθ και θα γράψει και πάλι ιστορία αφού θα γίνει ο νεότερος βασικός παίκτης που αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα αφού ήταν 16 ετών και 38 ημερών. Η πορεία του ήταν ανάλογη των ικανοτήτων του. Ο Γιαμάλ άρχισε να ξεχωρίζει, να προσφέρει στην ομάδα και να κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο.

Οι τρεις εθνικότητες

Ο Γιαμάλ μπορεί να εκπροσωπήσει τρεις εθνικές ομάδες. Γιατί; Η οικογένεια του έχει ρίζες από το Μαρόκο και την Ισημερινή Γουινέα ενώ ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ισπανία. Οι γονείς του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του, ειδικά ο πατέρας του που φρόντισε να μεταδώσει στο παιδί του το «μικρόβιο» της στρογγυλής θεάς και να τον βοηθήσει να εξελίξει το ταλέντο του. Εξασφάλισε ότι ο Λαμίν θα λάβει την καλύτερη εκπαίδευση και τις κατάλληλες συμβουλές που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει τις δεξιότητες του και να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες. Βοηθά και στις μεταγραφικές του μετακινήσεις. Η μητέρα του έχει υποστηρικτικό ρόλο και γίνεται καλός ακροατής όταν προκύπτει ανάγκη.

Γιατί ξεχωρίζει;

Ο έλεγχος της μπάλας και η τόλμη του τον καθιστούν επικίνδυνο σε διάφορες επιθετικές καταστάσεις. Διακρίνεται για τη ντρίμπλα, τις πάσες και το τελείωμα. Δε διστάζει να πατήσει περιοχή και αν βρει κενό χώρο να σουτάρει. Ελίσσεται με τόση ευκολία που συχνά δυσκολεύει τον αντίπαλο αμυντικό να τον παρακολουθήσει.

Αντεπιθέσεις και στενοί χώροι

Ο Γιαμάλ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις αντεπιθέσεις της Μπαρτσελόνα μέσω της κίνησής του χωρίς την μπάλα. Μπορεί να επιτεθεί στον χώρο πίσω από την άμυνα, αλλά και να κατεβαίνει πιο πίσω. Εκεί, μπορεί να προσελκύσει έναν αμυντικό, δημιουργώντας χώρο για τους συμπαίκτες του πίσω από αυτόν. Είναι άνετος με την μπάλα στα πόδια, είτε στην ανάπτυξη είτε σε πιο επιθετικές καταστάσεις, ενώ έχει επίσης την ικανότητα να τελειώσει μια γρήγορη αντεπίθεση. Σε πιο φορτωμένες περιοχές, είναι ικανός να εκμεταλλευτεί τον παραμικρό χώρο για να κάνει σουτ στο τέρμα ή να δώσει σέντρα στην περιοχή.

Το κεφάλι ψηλά

Του αρέσει να κουβαλά την μπάλα. Η θέση του σώματός του με την μπάλα στα πόδια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Κινείται με το κεφάλι ψηλά, αξιολογώντας τις επιλογές και τι συμβαίνει γύρω του, κάτι που ενισχύει την ικανότητα του να λάβει τη σωστή απόφαση.

Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε πλάνο

Όταν η ομάδα του έχει την κατοχή, του αρέσει να εμπλέκεται μετά την προώθηση της μπάλας από το κέντρο προς τις επιθετικές περιοχές, όπου το παιχνίδι του είναι πιο αποτελεσματικό. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις τακτικές παραλλαγές στην επίθεση, δηλαδή αλλάζει θέση από τα δεξιά στα αριστερά, παίζει ως επιθετικός ή γίνεται εκείνος που κουβαλά παίκτες ανοίγοντας χώρο. Οι διαγώνιες κινήσεις του προς τα μέσα από τα πλάγια τού επιτρέπουν να συνδεθεί καλύτερα με τις επιθετικές κινήσεις των συμπαικτών του και να δημιουργήσει ευκαιρίες για σουτ γύρω από την περιοχή.

Θέλει βελτίωση αμυντικά

Όταν η ομάδα του αμύνεται, μπορεί μερικές φορές να αφήσει ένα κενό πίσω, παγιδευμένος στην σκέψη για το αν πρέπει να καλύψει ένα κενό ή να περιορίσει τον πιο κοντινό παίκτη. Αυτή η διστακτικότητα μπορεί να κάνει πιο εύκολο για την αντίπαλη ομάδα να βρει τον χώρο πίσω μέσω μιας αλλαγής παιχνιδιού ή μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση στον πλάγιο αμυντικό. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις αμυντικές του επιλογές και καλύτερη αντίληψη τι πρέπει να κάνει και πότε. 

Γνωρίζοντας καλύτερα τον Γιαμάλ

1. Ο τρόπος που πανηγυρίζει τα γκολ που πετυχαίνει, σχηματίζοντας δηλαδή το 304 με τα χέρια του, αντιπροσωπεύει την ισπανική γειτονιά που μεγάλωσε, τη Ροκαφόντα.

2. Είναι γενικά λάτρης των σπορ. Εξασκείται στο πάντελ αλλά το μεγάλο του πάθος είναι το μπάσκετ. Αγαπά να παρακολουθεί αγώνες ΝΒΑ και παίζει με τους φίλους του.

3. Φυσικά, το ποδοσφαιράκι δεν θα μπορούσε να λείπει από την καθημερινότητα του. Αρέσκεται να κάνει κόντρες με τους φίλους του και όταν χάνει, πάντα αναζητά τη ρεβάνς.

4. Γνωρίζει καλά ότι έχει επιρροή στους νέους και για αυτό, εμπλέκεται σε διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση του αθλητισμού των νέων σε φτωχότερες γειτονιές.

5. Τον δυσκολεύει το πρωινό ξύπνημα. Όπως οι περισσότεροι νέοι, δυσκολεύεται να σηκωθεί νωρίς από το κρεβάτι και του αρέσει πάντα να κλέβει λίγο χρόνο παραπάνω και να μένει κάτω από τα σκεπάσματα.

6. Μένει στην ακαδημία της La Masia, κάτι που του επιτρέπει να ξυπνά 15 λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης.

7. Ακολουθεί μια αυστηρή και ισορροπημένη διατροφή, σχεδιασμένη να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για έναν αθλητή υψηλών επιδόσεων. Αν και βρίσκεται ακόμα στα χρόνια της ανάπτυξής, φροντίζει να διατηρεί μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, υγιεινά λίπη και να έχει την απαραίτητη ενυδάτωση.

πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.