Για να πέσει φως στις προθέσεις του Ιβάν, η Νέα Τούμπα είναι το πιο κομβικό ζήτημα

Στέλιος Γρηγοριάδης30 Ιουνίου 2023

Η πρόσφατη ανάρτηση του Κυριάκου Κυριάκου περιείχε μια πολύ σημαντική παραδοχή, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Στην πρώτη κιόλας παράγραφο, αφού ξεκαθάρισε ότι αποτελεί “αγγελιοφόρο” μηνυμάτων (και όχι καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσων, εννοούσε) τόνισε: “Υπάρχει ένας εύκολος σχετικά τρόπος να κατευνάσεις την παραδοσιακή ανησυχία του Ιουνίου. Να πας σε επιλογές χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερου ρίσκου. Το έχουμε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και η διάθεσή μας είναι να μην το ξανακάνουμε. Γιατί η οργή που κατευνάζεις έτσι τον Ιούνιο, συχνά σου σκάει στα μούτρα τον επόμενο Μάιο”.

Ειλικρινέστατο. Σε απλή διασκευή, “ξοδέψαμε πέρσι (και όχι μόνο) λίγα, αλλά ρισκάραμε πολύ, ο κόσμος είδε μεταγραφές, ησύχασε, αλλά στο τέλος αποτύχαμε και εισπράξαμε απογοήτευση και οργή”. Ναι, έτσι ακριβώς έγινε και, επιτέλους, κάποιος από την ΠΑΕ το παραδέχεται δημόσια. Ούτε καν ο Λουτσέσκου, η μόνη... διαρκής και σταθερή φωνή του ΠΑΟΚ, είχε την τόλμη να το αναγνωρίσει και να πει: “Κύριοι, δυο χρόνια τώρα αποτυγχάνουμε να δημιουργήσουμε ένα ρόστερ αντάξιο των στόχων της ομάδας”.

Αυτό, λοιπόν, το μήνυμα του Κυριάκου Κυριάκου δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση του επίσημου ΠΑΟΚ, δηλαδή του Ιβάν, του Λουτσέσκου και του Μπότο, να γίνουν φέτος μεταγραφές ποιοτικών, έτοιμων, ενδεκαδάτων, όπως λέμε, παικτών. Φέτος δεν μας μίλησαν, ούτε θα μας μιλήσουν φαντάζομαι για πρότζεκτ με νεαρούς και για “χτισίματα” ομάδας, αλλά μας υπόσχονται, μέσω της (αξιέπαινης, για μένα) πρωτοβουλίας που πήρε ο “αγγελιοφόρος”, την απόκτηση παικτών για μια αληθινή “ποιοτική αναβάθμιση”, όπως ανέφερε και ο ίδιος. Κι αυτό είναι ευχάριστο, έστω κι αν η καθυστέρηση προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Το αν θα γίνουν εύστοχες επιλογές θα το δούμε στην πράξη. Το θετικό είναι ότι η πρόθεση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Η “παραγωγή” και η προώθηση νεαρών παικτών ποτέ δεν πρέπει να σταματήσει, υπάρχει άνετα η δυνατότητα να δούμε στη νέα περίοδο και τον Τζίμα και άλλους πιτσιρκάδες, μαζί με τους ήδη καθιερωμένους στο ρόστερ, αλλά η προσθήκη έμπειρων, που μπορούν να οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση τίτλων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Προφανώς, κανείς δεν έχει τη διάθεση να βγει και να πει “επί δύο-τρία χρόνια μόνο θα χτίζουμε και μην περιμένετε δόξες και μεγαλεία”, άρα η στόχευση είναι ξεκάθαρη: “Πάμε να κάνουμε πάλι τον ΠΑΟΚ νταμπλούχο”...

Θα μου πείτε, πολύ λογικά, “ωραία και καλά όλα αυτά”, αλλά αν δεν δούμε φως δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι”. Σωστά. Ετσι είναι. Αλλωστε, ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση δεν είναι μόνο να γίνουν καλές μεταγραφές και γρήγορα, αλλά και να μάθει ο κόσμος ποιες είναι οι προθέσεις του Ιβάν γενικά για τον ΠΑΟΚ. Για το μέλλον του ίδιου στον ΠΑΟΚ, για το πώς οραματίζεται σήμερα τη δυναμική της ομάδας που είχε δηλώσει ότι φιλοδοξεί να την κάνει μία από τις 20 ισχυρότερες της Ευρώπης, για το αν θα προχωρήσει τελικά στην κατασκευή της Νέας Τούμπας και το αν δεν θα μείνει μόνο στα σχέδια η δημιουργία ενός προπονητικού κέντρου.

Επιμένω στο ζήτημα των νέων γηπεδικών εγκαταστάσεων για έναν πολύ απλό λόγο: Ολος ο κόσμος αναρωτιέται, με το δίκιο του, αν ο Ιβάν εξακολουθεί να θέλει να ασχολείται με τον ΠΑΟΚ με τον ίδιο ζήλο που είχε μέχρι και το 2019. Αν, λοιπόν, δώσει αύριο εντολή να αρχίσουν οι εργασίες στην Τούμπα και να κινηθούν οι διαδικασίες για τη “μετακόμιση” της ομάδας στο Καυτανζόγλειο, θα χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβουμε ποιες είναι οι προθέσεις του; Οχι βέβαια.

Για τις μεταγραφές μπορεί να υπάρχουν χίλιες δυο δικαιολογίες του τύπου “ζητούσαν πάρα πολλά οι παίκτες που θέλαμε”, ή “δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα”. Ηδη τις ακούμε και προσωπικά νομίζω ότι απηχούν και την πραγματικότητα. Μπορεί, επίσης, να γίνουν θεωρητικά καλές μεταγραφές, αλλά αυτό να μην αποδειχθεί στην πράξη. Βλέπε, για παράδειγμα, την περίπτωση του Τσόλακ, ο οποίος είχε ένα “βαρύ” βιογραφικό, το οποίο καθόλου δεν δικαιολόγησε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Συνεπώς, δεν είναι οι μεταγραφές το θέμα που κυρίως θα φανερώσει τις σκέψεις και τις προθέσεις του Ιβάν. Είναι, κατά πρώτο λόγο, η Νέα Τούμπα και, κατά δεύτερο, το προπονητικό κέντρο. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη… ανοιχτή πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον επενδυτή του ΠΑΟΚ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Κι απ’ ό,τι ξέρουμε, επενδυτής του ΠΑΟΚ είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.