Γεροτζιάφας: «Συζητάμε για εμβόλια δεύτερης γενιάς, η πανδημία μπορεί να κρατήσει μία τριετία»

Metrosport Team21 Φεβρουαρίου 2021

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο» φιλοξενήθηκε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

O καθηγητής Αιματολογίας, MD, PhD,Διευθυντής του Research Group “Cancer-Hemostasis-Angiogenesis” INSERM U-938, Sorbonne University και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ομίλου HHG μίλησε για την κατάσταση με τον εμβολιασμό και τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας δήλωσε:

Για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη: «Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι όπως στην Ελλάδα, περίπου το 3-5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με προτεραιότητα στις μεγάλες ηλικίες και τους υγειονομικούς. Ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πηγαίνει αργά γιατί δεν έχει εμβόλια. Η παραγγελία σχετίζεται με την παραγωγή από τις εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια. Και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει πάει στην αμερικανική αγορά. Οπότε η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Με άλλα λόγια η δημόσια υγεία εξαρτάται από 5 φαρμακευτικές εταιρίες και τα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Το Ισραήλ έκλεισε σε υψηλή τιμή τα εμβόλια πριν ακόμα ξεκινήσουν καν οι κλινικές μελέτες. Και επίσης φέρεται να συμφώνησε με τη Pfizer ώστε να δοθούν τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς ώστε να γίνουν οι μελέτες β’ φάσης. Πράγμα που δεν ισχύει στην Ευρώπη. Αυτός που πληρώνει περισσότερα, θα εξυπηρετηθεί πρώτος».

Για το ότι οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν αγοράσει τριπλάσιες δόσεις από ότι ο πληθυσμός τους: «Το πρόβλημα δεν ότι είναι απλώς πλούσιες χώρες. Γιατί ακόμα και μεταξύ των πλουσίων χωρών υπάρχουν διαφοροποιήσεις εξαιτίας του ότι η παραγωγή που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση. Οπότε υπάρχουν δύο θέματα. Ένα είναι ότι ο εμβολιασμός εξελίσσεται αργά. Όσο πιο αργά εξελίσσεται ο εμβολιασμός, δίνεται περισσότερος χρόνος στον ιό για να μεταλλαχθεί και αναπτύσσονται στελέχη πιθανόν ανθεκτικά στα εμβόλια. Όμως έχουμε ήδη ξεκινάμε να συζητάμε για εμβόλια δεύτερης γενιάς. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αν χρειαστούμε εμβόλια δεύτερης γενιάς, θα ξαναξεκινήσει η ίδια ιστορία. Πώς παράγονται, με ποια πρωτόκολλα γίνεται ο έλεγχος της αποτελεσματικότητάς τους. Έχει ανοίξει πολύ έντονα η συζήτηση σχετικά με τις πατέντες και ο ΠΟΥ καλεί να μοιραστεί η τεχνογνωσία ανάμεσα στις εταιρίες ώστε να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων. Και υπάρχει και το ανθρωπιστικό θέμα. Δηλαδή θα υπάρξουν χώρες όπου δεν υπάρχουν εμβόλια με αποτέλεσμα πολλά θύματα. Είναι σύνθετο το πρόβλημα και πηγάζει από το ότι η παραγωγή γίνεται από έναν πολύ μικρό αριθμό φαρμακευτικών εταιριών».

Για το ρωσικό εμβόλιο: «Και αυτό έχει παραχθεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ρωσία και των χωρών τις οποίες προμηθεύει με εμβόλια. Το ίδιο κάνουν και οι Κινέζοι. Και ο ρυθμός εμβολιασμού σε Κίνα και Ρωσία δεν διαφέρει από αυτόν στην Ευρώπη».

Για τα φάρμακα: «Τα φάρμακα είναι μια άλλη διαδικασία. Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν εστιάστηκαν στην παραγωγή εμβολίων και όχι θεραπειών. Πριν από 15 μέρες ο Μακρον δήλωσε ότι η Γαλλία θα αρχίσει τις επενδύσεις στην παραγωγή θεραπειών. Τα φάρμακα δεν είναι απλώς ένα εμβόλιο που θα γίνει φάρμακο και θα αρχίσει να διανέμεται στον πληθυσμό. Πρέπει να τα δώσει ο γιατρός. Χρειάζεται να δει τον ασθενή από κοντά, να κάνει διάγνωση, να τον παρακολουθήσει. Είναι μία ολόκληρη αλυσίδα που τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να δίνονται νωρίς, μέσα στις πρώτες 5 μέρες. Το ίδιο ισχύει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μετά από αυτό το διάστημα και αν ο άνθρωπος αρρωστήσει σοβαρά από covid, τα αντιιικά φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα. Θα χρειαστούν άλλες στρατηγικές. Για να γίνουν αυτά πρέπει να οργανωθεί ένα δίκτυο περίθαλψης. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Από την αρχή δόθηκε βαρύτητα στον εμβολιασμό. Λάθος μεν, εξηγείται δε. Με το εμβόλιο πιστεύαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτοί που ξέραν από πανδημίες, ξέρουν ότι τα εμβόλια είναι ένα εργαλείο, δεν είναι πανάκεια. Βοηθάνε, όπως η ιχνηλάτηση, η επιδημιολογική επιτήρηση. Οι άρρωστοι χρειάζονται περίθαλψη και είναι τέτοιο το νόσημα που πρέπει να παρασχεθούν νωρίς οι υπηρεσίες. Άμα στραβώσει, έχεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Οι ηγεσίες στην ΕΕ δε θέλαν να επενδύσουν στην οργάνωση και ενίσχυση της περίθαλψης, ούτε καν στα νοσοκομεία. Στη Γαλλία έχουν μειωθεί κατά 3.000 οι θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Αντί να είμαστε σε φάση ανάπτυξης, είμαστε σε συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θέλουν να κάνουν περικοπές και ελάττωση προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία. Για να καταλάβετε, το lockdown του Μαρτίου στη Γαλλία κόστισε όσες είναι οι δαπάνες για να λειτουργήσουν για ένα χρόνο όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Προκειμένου να μην κάνει επενδύσεις το κράτος στον χώρο της δημόσιας υγείας, προτιμούν να κλείσουν τη χώρα παρά να επενδύσουν κάποια δισεκατομμύρια για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας. Και ακόμα που λέμε ότι αυξάνονται τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, είναι μικρή η αύξηση σε σχέση με τις ανάγκες που έχουμε. Και έτσι οι άρρωστοι με σοβαρό covid, εκτοπίζουν άλλους ασθενείς από τα νοσοκομεία».

Για το ότι στις ΜΕΘ απαιτείται σταθερό ιατρικό τιμ: «Ναι, δεν μπορείς να φτιάξεις ΜΕΘ μέσα σε έναν μήνα. ΜΕΘ δεν είναι ένα κρεβάτι κι ένας νοσηλευτής, είναι ένα ολόκληρο σύστημα. Αλλά η εμφάνιση της βαριάς μορφής της αρρώστιας που θα οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στη ΜΕΘ, έχει κάποια στάδια. Όταν περιμένεις να φτάσεις στο τελευταίο στάδιο, θα «φας γκολ». Το θέμα είναι να «παίξεις επίθεση» από την αρχή, να παρακολουθείς τους ασθενείς που νοσούν από την πρώτη μέρα της διάγνωσης. Αυτό δεν γίνεται και για αυτό φτάσαμε στα lockdown».

Για τη μέθοδο που ακολουθούν στην Αθήνα για τις θρομβώσεις και αν ισχύει κάτι τέτοιο στη Γαλλία για τους ασθενείς του κορωνοϊού: «Αυτό το είδαμε από την πρώτη μέρα που είδαμε αρρώστους σε ένα κέντρο πολύ εξειδικευμένο στις θρομβώσεις. Ξεκινήσαμε ειδική αντιθρομβωτική αγωγή. Και ευτυχώς ακούσανε και στην Ελλάδα και βγήκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες και ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε πρωτόκολλα αντιθρομβωτικής θεραπείας από τον Μάρτιο. Ο λόγος είναι ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που δημιουργεί ο ιός είναι ότι παθαίνουν θρομβώσεις τα μικρά αγγεία μέσα στον πνεύμονα. Η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σταματά αυτή τη διαδικασία. Οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να ξεκινήσει η αντιπηκτική αγωγή νωρίς. Από την πρώτη μέρα σε όσους έχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Αλλά για να κάνει κάποιος αυτές τις θεραπείες που μπορεί να είναι με τα μονοκλωνικά αντισώματα η όποιο φάρμακο έρθει αύριο, πρέπει να υπάρχουν γενικοί παθολόγοι στην πόλη, στο χωριό και να ξέρουν να χειρίζονται αυτά τα φάρμακα. Αν δεν εκπαιδευτούν, είναι επικίνδυνο. Και το πρόβλημα είναι ότι έχει γίνει πολύ χαμηλότερη εκπαίδευση από όσο χρειαζόταν να γίνει».

Για τα συνεχόμενα lockdowns λόγω μεταλλάξεων που μπορεί να καταστρέψουν την οικονομία: «Έτσι είναι. Η εκτίμηση που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι ότι το κόστος της πανδημίας έχει ανέλθει σε 10 τρις δολάρια. Και το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη κάνουν έναν εντελώς κοντόφθαλμο σχεδιασμό ο οποίος δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Θα γυρίσουμε από τις διακοπές, θα χρειαστεί lockdown και θα ξαναφτιάξει ο καιρός. Και θα ζήσουμε την κατάσταση που ζήσαμε πέρσι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αλλά τον Σεπτέμβριο θα το έχουμε πάλι το πρόβλημα. Και δεν θα φύγει ο ιός. Ακόμα κι αν εμβολιαστούμε, ο κορωνοϊός θα έχει μία ενδημική παρουσία. Που σημαίνει ότι άρρωστοι με covid θα συνεχίσουν να εμφανίζονται για διάφορους λόγους. Και τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να έχουν τα νοσήματα που είχαν συν ένα ακόμη. Άρα εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με το σύστημα υγείας. Και η εμπειρία απέδειξε ότι το μέρος του συστήματος που μπορεί να σηκώσει όλη αυτή τη διαχείριση των ασθενών είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας. Άρα αναγκαστικά θα πρέπει να μπούμε σε ένα σύστημα υγείας δημόσιο με έναν ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα είναι δευτερογενής και συμπληρωματικός. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την υγειονομική πίεση. Και ξαναλέω, όχι τώρα, όταν θα τελειώσει η πανδημία».

Πότε βλέπει να τελειώνει η πανδημία: «Με βάση αυτά που δημοσιεύουν οι Αμερικάνοι, η εκτίμηση είναι ότι θα κρατήσει μία τριετία. Μέχρι το 2023-2024. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνεις έναν σχεδιασμό «κλείνω την αγορά και περιμένω το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι θα είμαστε μια χαρά και θα ξαναζήσουμε τις ίδιες συνθήκες που γεννούν το ίδιο πρόβλημα ξανά από τον Σεπτέμβριο». Γιατί όλο το πρόβλημα με το lockdown εμφανίζεται λόγω του κορεσμού των νοσοκομείων και των ΜΕΘ. Πρέπει να κάνεις μία παρέμβαση νωρίς. Που σημαίνει να υπάρχει ένα δίκτυο ιατρικών υπηρεσιών από εκπαιδευμένους γιατρούς στον άνθρωπο όταν αρρωσταίνει στο σπίτι του. Αλλά αν μετατρέπεις σε εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία, χάνεις ένα μέρος του ιατρικού προσωπικού που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν στο σπίτι τους. Και ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος ο οποίος δε θα τελειώσει ποτέ. Μόνο καταστροφή θα φέρει». 

Κλείνοντας, είπε: «Γενικώς είμαστε αισιόδοξοι. Μέσα σε έναν χρόνο μπορέσαμε να έχουμε εμβόλια, έχουμε θεραπευτικές στρατηγικές, διαγνωστικές μεθοδολογίες, αξιόπιστα τεστ, μπορούμε να κάνουμε επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτηση. Είναι τεράστια η πρόοδος αυτή. Αντικειμενικά μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία και να τελειώσει. Αλλά είναι πια θέμα εντελώς πολιτικής κατεύθυνσης. Αν θέλουν να επενδύσει το κράτος και να αναλάβει ξανά τον ρόλο του ως ένας φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν λέμε ότι το κράτος δεν παρεμβαίνει και τα προβλήματα θα τα ρυθμίσει η αγορά, πράγμα που έχει γίνει μέχρι τώρα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου λίγες φαρμακευτικές παράγουν τα εμβόλια από τις οποίες εξαρτάται όλος ο κόσμος και δεν έχουμε εμβόλια και βρισκόμαστε σε μία αγορά η οποία καταρρέει. Και αυτό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε σε ύφεση 8% νομίζω στη Γαλλία. Πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε πιο συλλογικά σε επίπεδο διεκδίκησης από τους πολίτες. Γιατί οι συνέπειές του είναι στην καθημερινότητά μας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.