Δεν είναι θέμα εθνικής συμπάθειας ούτε και ποδοσφαιρικής. Το Γερμανικό πρωτάθλημα είναι σαφέστατα μέσα στα 4-5 καλύτερα της Ευρώπης αλλά φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο της Αγγλίας. Όμως οι πάρα πολλές τηλεοπτικές μεταδόσεις τόσο στα επιτόπια πρωταθλήματα όσο και σ’ αυτά των εθνικών ομάδων, μας έχουν οδηγήσει στο παρακάτω συμπέρασμα.
Γράφει ο Θάνος Μπούζας.
Οι Γερμανοί διαιτητές που ανήκουν στον κλάδο της Ελίτ ή της πρώτης κατηγορίας είναι σε σύνολο οι καλύτεροι της Ευρώπης. Φυσικά και οι υπόλοιπες χώρες μπορεί να έχουν ένα-δύο πολύ καλούς διαιτητές αλλά μέχρι εκεί. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που μπορούμε να κρίνουμε σε μέγιστο βαθμό τον κάθε διαιτητή. Συλλέγουμε τις γνώμες των ειδικών αλλά κυρίως του συνόλου οπαδών και δημοσιογράφων των ομάδων και κυρίως αυτών που έχουν ηττηθεί. Προτού συγκεκριμενοποιήσουμε την άποψή μας θα θέλαμε να καταγράψουμε ότι κατά τη γνώμη μας, για παράδειγμα, στην Αγγλία οι διαιτητές σφυρίζουν περίεργα όπως και περίεργα αποφασίζουν για καταλογισμούς που μπορεί να κρίνουν ένα αποτέλεσμα.
Στο παιχνίδι Λίβερπουλ- Μάντσεστερ Σίτι, είχαμε πέναλτι στο 99΄σε βάρος του Μακάλιστερ. Όμως η Σίτι είναι Σίτι και δεν θα την αφήσουν να χάσει στο 99΄βαθμό και να τους πάρει η Λίβερπουλ. Οι συζητήσεις με το var ήταν με ερωτηματικό αλλά σχεδόν πάντα «αυτοί» στην Αγγλία δεν αλλάζουν τον καταλογισμό του διαιτητή ακόμη και σε κάποιες οφθαλμοφανέστατες περιπτώσεις. Μάλιστα ο «αρχηγός» διαιτησίας στην εν λόγω χώρα προκειμένου να καλυφθεί δήλωσε : ότι κι αν έδινε ο διαιτητής από μένα θα ήταν σωστό!!!
Ευτυχώς για μας… Άγγλοι διαιτητές δεν έρχονται στην Ελλάδα διότι θα είχαμε σίγουρα … αναταράξεις. Στη Γερμανία όμως οι καλύτεροι διαιτητές όχι απλά είναι καλύτεροι για τη χώρα τους αλλά και για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Φυσικά θα κάνουν λάθη και θα δώσουν εσφαλμένες υποδείξεις. Αλλά πάντα όταν αναφερόμαστε σε αξιολόγηση καταγράφουμε τη συνολική απόδοση και όχι τις εξαιρέσεις.
Ο καλύτερος αυτή την στιγμή αλλά και τα τελευταία χρόνια κατά την άποψη σχεδόν όλων αυτών που ασχολούνται είναι ο Φέλιξ Μπριχ. Ο 48χρονος Γερμανός κατά τη διάρκεια του ματς και όσες φορές τον έχουμε παρακολουθήσει στην Ελλάδα ή εκτός, μοιάζει να έχει ένα μυαλό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «διαιτητική σφραγίδα» επικύρωσης του κάθε παιχνιδιού.
Είναι από τους ανθρώπους που λες ότι μέσα στο γήπεδο η παρουσία του οδηγεί το παιχνίδι σε μια ασφαλή και σχεδόν πάντα δίκαιη λήξη. Φυσικά θα γίνουν και λάθη όπως προαναφέραμε αλλά στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ λιγότερα από το μέσο όρο. Ο Μπριχ δεν θα καταλάβει τίποτε από την οποιαδήποτε έδρα στη χώρα μας.
Πριν λίγες μέρες στο 5-1 του ΠΑΟΚ με τη Δυναμό Ζάγκρεμπ παρακολουθήσαμε έναν άλλο Γερμανό διαιτητή που ελάχιστοι τον έχουν δει. Ένας διαιτητής χωρίς μεγάλη πείρα. Πρόκειται για τον Γερμανό Χαρμ Όσμερς, ο οποίος έχει βρεθεί μόνο μια φορά στο δρόμο ελληνικής ομάδας, στις 11/11/2020, στο φιλικό της Εθνικής ομάδας με την Κύπρο (2-1).
Φέτος ο 39χρονος ρέφερι, που είναι σύμβουλος επενδύσεων στο επάγγελμα, σφύριξε δύο παιχνίδια του Europa και άλλα δύο του Conference League στη φάση των ομίλων, ενώ ήταν ο «άρχοντας» 12 αγώνων της φετινής Bundesliga. Ήταν ένας πραγματικός άρχοντας του γηπέδου που δε χρειάστηκε καθόλου το Var στις πολύ δύσκολες φάσεις. Ελπίζουμε να το έχει αντιληφθεί αυτό ο αρχιδιαιτητής μας Σουηδός Φρόιντφελ και να προσπαθήσει το μέγιστο για τον ορισμό τους.