Γερμανία: Γιατί το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί πλήγμα στη Συνθήκη Σένγκεν

Παναγιώτα Απέργη16 Σεπτεμβρίου 2024

Πλήγμα στο κεκτημένο του Χώρου Σένγκεν φαίνεται πως χαρακτηρίζει η διεθνής κοινότητα την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της για τους παράτυπους μετανάστες, πραγματοποιώντας για ένα διάστημα 3 μηνών συνοριακούς ελέγχους.

Κι αυτό γιατί εν τη γενέσει της, η Σύμβαση Σένγκεν, που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο, ορίζει ότι προοδευτικά θα καταργούνταν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και θα θεσπιζόταν το καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηκόων των κρατών-μελών της Ζώνης Σένγκεν, των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ και ορισμένων τρίτων χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές η εν λόγω απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για «μείωση της παράτυπης μετανάστευσης» φαίνεται πως συμπίπτει ουσιαστικά με την εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές σε δύο κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και την παταγώδη ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλιστών, φιλελεύθερων και πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, υποστήριξε ότι οι εφαρμοσθέντες οι συνοριακοί έλεγχοι αποσκοπούν στον περιορισμό της μετανάστευσης, προστατεύοντας τους πολίτες από τους σοβαρούς κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ισλαμιστική τρομοκρατία.

Η αντίδραση της ακροδεξιάς για τη γερμανική πολιτική

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δηλώνουν χαρούμενοι από το γερμανικό μπλόκο κατά των παράτυπων μεταναστών, με τον Γκερτ Βίλντερς του Ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας να επισημαίνει ότι η απόφαση του Βερολίνου είναι μια «υπέροχη ιδέα» και αναρωτήθηκε πότε θα ακολουθήσει η Ολλανδία.

Στην Ιταλία, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι επικρότησε την απόφαση της Γερμανίας, την ώρα που στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν αναρωτήθηκε «πότε θα ακολουθήσει η Γαλλία», υπενθυμίζοντας ότι στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα της είχε προτείνει ένα «διπλό σύστημα» εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων.

Τι αναφέρει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετανάστευση και άσυλο 

(άρθρο 78)  1. Η Ένωση αναπτύσσει κοινή πολιτική στους τομείς του ασύλου, της επικουρικής προστασίας και της προσωρινής προστασίας με στόχο να παρέχεται το κατάλληλο καθεστώς σε οποιοδήποτε υπήκοο τρίτης χώρας χρήζει διεθνούς προστασίας και να εξασφαλίζεται η τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης. Η πολιτική αυτή πρέπει να συνάδει με τη Σύμβαση της Γενεύης της 28ης Ιουλίου 1951 και με το Πρωτόκολλο της 31ης Ιανουαρίου 1967 περί του καθεστώτος των προσφύγων, καθώς και με άλλες συναφείς συμβάσεις.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, λαμβάνουν μέτρα όσον αφορά κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στο οποίο περιλαμβάνονται:

α) ενιαίο καθεστώς ασύλου υπέρ των υπηκόων τρίτων χωρών, το οποίο ισχύει σε όλη την Ένωση,

β)ενιαίο καθεστώς επικουρικής προστασίας για τους υπηκόους τρίτων χωρών που χρήζουν διεθνούς προστασίας, χωρίς να τους χορηγείται ευρωπαϊκό άσυλο,

γ)κοινό σύστημα για την προσωρινή προστασία των εκτοπισμένων προσώπων σε περιπτώσεις μαζικής εισροής,

δ)κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του ενιαίου καθεστώτος ασύλου ή επικουρικής προστασίας,

ε) κριτήρια και μηχανισμοί καθορισμού του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης ασύλου ή επικουρικής προστασίας,

στ) προδιαγραφές σχετικά με τις προϋποθέσεις υποδοχής αιτούντων άσυλο ή επικουρικής προστασίας,

ζ) εταιρικές σχέσεις και συνεργασία με τρίτες χώρες για τη διαχείριση των ροών προσώπων που ζητούν άσυλο ή επικουρική ή προσωρινή προστασία.

(άρθρο 79) 1. Η Ένωση αναπτύσσει κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει ως στόχο να εξασφαλίζει, σε όλα τα στάδια, την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τη δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στα κράτη μέλη καθώς και την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων και την ενισχυμένη καταπολέμησή της.

 2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, λαμβάνουν μέτρα σχετικά με τους ακόλουθους τομείς:

 α) προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής, καθώς και κανόνες για τη χορήγηση από τα κράτη μέλη θεωρήσεων και αδειών διαμονής μακράς διαρκείας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αποσκοπούν στην επανένωση οικογενειών, 

β) καθορισμός των δικαιωμάτων των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των όρων που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στα άλλα κράτη μέλη,

 γ) λαθρομετανάστευση και παράνομη διαμονή, καθώς και απομάκρυνση και επαναπατρισμός των παρανόμως διαμενόντων,

 δ) καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.