Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για την παρανομία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μάλιστα, όπως τόνισε, ένας συγκεκριμένος γιατρός, έγραφε φάρμακα στον ΑΜΚΑ της μητέρας του και τα πουλούσε.
Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη να ψάχνουν παλιές παρόμοιες υποθέσεις, ενώ τα παραδείγματα είναι πολλά, και παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί πάλι, όπως αποκάλυψε.
Με ενδελεχείς ελέγχους μέσω ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ έχουν πιαστεί ήδη πάνω από 100 περιπτώσεις διαφορετικών γιατρών, οι οποίοι εκτελούσαν κατά αυτόν τον τρόπο.
«Έχουμε ήδη αποστείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες, τις πρώτες περιπτώσεις σε οικονομικό εισαγγελέα και οικονομική αστυνομία, καθώς θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις, ενώ έχουμε κάνει και τους πρώτους καταλογισμούς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι κάθε χρόνο συνταγογραφούνται πολλά φάρμακα στο ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, και οι αριθμοί φτάνουν τουλάχιστον τα 50 εκατομμύρια το χρόνο. Τέλος, επισήμανε ότι αναγκάζεται να βάλει μια τάξη σε όλο αυτό, και ότι «θα βγάλουμε πολλά λαβράκια».
«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ», είπε.
«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης», τόνισε.
«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά», είπε ο ίδιος.