Γάζα: 365 μέρες μετά

Metrosport Team07 Οκτωβρίου 2024

Γράφει η Αλίκη Μίντση

Ήταν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου του 2023, όταν ο πλανήτης όλος παρακολουθούσε με φρίκη την επιδρομή της Χαμάς στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα. Οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης, που διαθέτει και παραστρατιωτικό σκέλος, εισέβαλλαν σε ισραηλινά κιμπούτς και στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο Ισραήλ. Οι σκηνές αγριότητας που βλέπαμε όλοι στις οθόνες μας ήταν σοκαριστικές.

Είδαμε on camera απαγωγές ομήρων και δολοφονίες από μαχητές της Χαμάς. Ο τραγικός απολογισμός ανέφερε 1200 νεκρούς ενώ 250 άνθρωποι μεταφέρονται ως όμηροι στη Γάζα. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν αναμενόμενη.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η καταφυγή στην τυφλή βία. Δεν περιμέναμε ότι τα αντίποινα θα επιβάλλονταν στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης. Περιμέναμε στοχευμένα χτυπήματα στους δράστες. Αναμέναμε να κινηθεί η όποια διπλωματία. Όχι όμως, ήμασταν αναίτια -ή ανόητα- αισιόδοξοι.

Ο ισραηλινός στρατός κινήθηκε άμεσα και με σφοδρότητα. Αρχικά με βομβαρδισμούς ενώ ακολούθησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί ενημέρωναν με φυλλάδια τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν νότια. Τους μήνες που ακολούθησαν ο εφιάλτης ήταν συνεχής. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι νεκροί, βομβαρδίστηκαν νοσοκομεία και σχολεία. Είδαμε όλοι σκηνές σε νοσοκομεία με τραυματισμένους να χειρουργούνται χωρίς αναισθησία -γιατί δεν υπήρχαν φάρμακα- και έγκυες να υποβάλλονται σε επείγουσες καισαρικές, επίσης χωρίς αναισθησία.

Οι αριθμοί είναι τραγικοί: Βάσει εκτιμήσεων πάνω από 41.500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 11.300 παιδιά και 6.300 γυναίκες. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ η Γάζα έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Υπάρχουν παλαιστινιακές οικογένειες που σβήστηκαν από τον χάρτη, καθώς κανένα μέλος τους δεν έμεινε ζωντανό. Συνολικά το Ισραήλ θρηνεί 1.700 νεκρούς.

Ο λιμός και οι ασθένειες θερίζουν τον πληθυσμό, που δεν ξέρει που να καταφύγει, καθώς ακόμη και οι προσφυγικοί καταυλισμοί δε θεωρούνται ασφαλές έδαφος ενώ αλλάζουν συνεχώς και τα δεδομένα, εξαιτίας των βομβαρδισμών. Επίσης, κανένα παιδί δεν πηγαίνει σχολείο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πόλεμος εξαπλώνεται. Στον χορό έχει μπει, εκτοξεύοντας ρουκέτες, και η Χεζμπολάχ -η παραστρατιωτική, πολιτική οργάνωση με βάση τον Λίβανο- αλλά και οι Χούθι -οι αντάρτες της Υεμένης. Ακολούθησε το Ιράν, που εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Το Ισραήλ αναχαιτίζει τα χτυπήματα με το άριστο αντιαεροπορικό σύστημα άμυνας που διαθέτει.

Από την άλλη, το δράμα των Ισραηλινών ομήρων καλά κρατεί. Μετά την απελευθέρωση τουλάχιστον των μισών σε κάποια φάση διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, συνεχίζουν να κρατούνται 100 όμηροι από την Χαμάς.

Οι διπλωμάτες ανά την υφήλιο, οι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι ισχυροί του πλανήτη δεν δηλώνουν αισιόδοξοι. Η Μέση Ανατολή, αυτή η πολύπαθη περιοχή, είναι στις φλόγες, που δε δείχνουν να σβήσουν και κανείς δεν ξέρει αν η φωτιά θα επεκταθεί.

Και το μάρμαρο το πληρώνουν οι λαοί.


Πηγή infographic: cnn.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.