Γαλλία: Ποιοι είναι οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας

Metrosport Team08 Ιουλίου 2024

Τον νέο πρωθυπουργό της φαίνεται πως αναζητά η Γαλλία, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του Νέου Λαϊκού Κόμματος και την καταβαράθρωση της ακροδεξιάς στον β' γύρο των εθνικών εκλογών.

Μπορεί η συμμαχία μεταξύ των παραπάνω τεσσάρων αριστερών κομμάτων να κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκλέγεται αμέσως και πρωθυπουργός, λόγω μη εξασφάλισης της πλειοψηφία.

Κι όλα αυτά την ώρα, που η επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρα ανήκει επισήμως στον πρόεδρο της χώρας, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν δεσμεύεται νομικά από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Μέχρι στιγμής, μάλιστα, τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν στο ποιος θα μπορούσε να ανέλθει στον πρωθυπουργικό θρόνο, καθώς οι διεκδικητές δεν είναι ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά οκτώ.

Μεταξύ αυτών είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος διατηρεί μια μάλλον σκληροπυρηνική στάση σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, ο συντονιστής της «Ανυπόκτακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρντ, η πρόεδρος της ΚΟ Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη Κλεμάνς Γκετέ, αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση Ερίκ Κοκερέλ.

Φυσικά «μνηστήρες» της προεδρίας βρίσκονται και στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ηχηρότερα τα ονόματα του νυν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, του απερχόμενου προέδρου της ομάδας του, Μπόρις Βαλόντ και τον ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλικσμάν.

Παράλληλα, έντονα ακούγεται και το όνομα του πρώην ηγέτη της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας Λοράν Μπερζέ, τον οποίο πρότεινε ο ίδιος ο Γκλικσμάν, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο αναγνωρισμένο, τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.