Χτίζουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος». Έτσι σχολίασε την απόκτηση των 3 +1 γαλλικών φρεγατών Belharra μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη στο Παρίσι ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά στην υλοποίηση του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς οι γαλλικές φρεγάτες προσδίδουν πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Με την αγορά των Belharra οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν, πλέον, 16 σύγχρονες φρεγάτες: 3 Belharra, 9 αναβαθμισμένες “S” και 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ.
Φρεγάτες Belharra: Στο «μάτι» του Πολεμικού Ναυτικού από το 2016
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε βάλει στο «μάτι» τις φρεγάτες Belharra από τον Οκτώβριο του 2016, όταν κατά τη διάρκεια εμπορικής έκθεσης στο Παρίσι ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός της Naval Group αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιο της φρεγάτας, που προοριζόταν να αποτελέσει τον κορμό του γαλλικού Ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Και τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί ενθουσιασμός για την απόκτηση των 3 + 1 γαλλικών φρεγατών. Οπως αναφέρουν μάλιστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η συμφωνία περιλαμβάνει:
3 + 1 φρεγάτες Belharra με «κλειδωμένη» τιμή για δύο χρόνια.
- Ικανοποιητική συμφωνία υποστήριξης των πλοίων.
- Οι Γάλλοι δεσμεύονται για παράδοση των δύο Belharra έως το 2025.
Το 2027 θα είναι ορόσημο για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κι αυτό γιατί μαζί με τις Belharra υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε Viper, θα έχει τουλάχιστον μια πλήρως λειτουργική μοίρα με 24 Rafale, θα έχει στον αέρα 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και τα υποβρύχια Romeo. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη διαλειτουργικότητα και σε «χρόνο» μηδέν θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και το πιο κατάλληλο μέσο θα αντιμετωπίζει πρώτο τον... αντίπαλο.
Οι γαλλικές φρεγάτες FDI διαθέτουν υψηλή τεχνολογία και μεγάλου βεληνεκούς οπλικά συστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι διαλειτουργικά συνδεδεμένες με τα 24 μαχητικά Rafale που θα προμηθευτεί η χώρα. Πάντως, με την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών, η Ελλάδα ενισχύεται απέναντι στην Ελλάδα. Αναλυτικά οι ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι ακόλουθες:
Ελλάδα
- 13 Φρεγάτες (+3 Belharra),
- 11 Υποβρύχια (τα 4 Τ214),
- 16 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων,
- 18 Κανονιοφόρους και Παράκτια Περιπολικά,
- 3 Ναρκοθηρευτικά,
- 5 Αρματαγωγά,
- 4 Πλοία Ταχείας Μεταφοράς,
- 5 Πλοία Γενικής Υποστήριξης,
- 18 Ελικόπτερα Ανθυποβρυχιακού Πολέμου,
- 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων και
- 2 Συστοιχίες Κατευθυνομένων Βλημάτων Ξηράς.
Τουρκία
- 16 Φρεγάτες,
- 10 Κορβέτες,
- 12 Υποβρύχια,
- 19 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων,
- 16 Παράκτια Περιπολικά,
- 11 Ναρκοθηρευτικά,
- 5 Αρματαγωγά,
- 21 Αποβατικά Σκάφη,
- 2 Πλοία Γενικής Υποστήριξης,
- 32 Ελικόπτερα Ανθυποβρυχιακού Πολέμου,
- 9 Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων και
- 14 Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα.
Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, τέσσερις τορπιλοσωλήνες, ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c και κορυφαία ανθυποβρυχιακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.
Φλώρος για Rafale και Belharra: Μετά τις «Ριπές Ανέμου» έρχεται το «Θεόρατο Κύμα»
Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος. «Υπέροχα Νέα! Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Κτίζουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος. Μετά τις “Ριπές Ανέμου” (σ.σ.: εννοεί τα Rafale) έρχεται το “Θεόρατο Κύμα”. Τα νέα “Ξύλινα Τείχη” εν πλω για το Πολεμικό Ναυτικό μας! Οραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση. Ο σχεδιασμός προχωρά “Μεθ' Ορμής Ακαθέκτου”. Και τα καλύτερα έρχονται. Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φλώρος.
Αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης σχολίασε στο Twitter: «Θωρακίζουμε την περήφανη Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμά μας στην περιοχή. Υπογράφουμε με τη Γαλλία Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια».