Φράνκε: «Ευτυχισμένος που αγωνίστηκα στον ΠΑΟΚ, φεύγω με γεμάτες αναμνήσεις και αγάπη»

Στέλιος Παρθενάκης19 Ιουνίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΚΗ

Μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του διένυσε στον ΠΑΟΚ ο Γιανίκ Φράνκε, ο οποίος παραδέχθηκε στο  Metrosport.gr, πως «η χρονιά εξελίχθηκε πολύ καλά» για τον ίδιο.

Ενας Ολλανδός με μεγάλη μπασκετική παράδοση, ένας γκαρντ με σύγχρονη αθλητική αντίληψη και ένα πολυεργαλείο φέτος τον Δικέφαλο, όντας κατά κοινή ομολογία ο ηγέτης. «Οταν μου ήρθε η πρόταση από τον ΠΑΟΚ, το είδα σαν μια σπουδαία ευκαιρία για μένα. Μπορεί να χρειάστηκα χρόνο, αλλά θεωρώ πως κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και λειτουργήσαμε σαν οικογένεια. Η 4Η θέση ήταν ο ιδανικός τρόπος για να κλείσουμε τη σεζον», λέει στον υπογράφοντα.

Ανθρωπος πολύ ευγενής και με πραγματική παιδεία, ο Ολλανδός διεθνής γκαρντ, με τον ΠΑΟΚ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις είχε 15,3 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ και μάλλον ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης στην ομάδα.

«Χρειάστηκα χρόνο, έκανα το καλύτερο»

Ο Γιανίκ Φράνκε είχε έναν τραυματισμό στην αρχή της χρονιάς, οπότε και του κόστισε για το Ευρωμπάσκετ και την ετοιμότητά του. «Τις προηγούμενες χρονιές ήμουν περισσότερο βοηθητικός, τα φώτα δεν έπεφταν πάνω μου. Ήμουν κάπως νευρικός στο ξεκίνημά μου στον ΠΑΟΚ γιατί μου δινόταν πρώτη φορά ο βασικός ρόλος σε μία ομάδα και επίσης γνώριζα ότι ερχόμουν σε μια μεγάλη ομάδα με ιστορία και προσδοκίες. Όμως τελικά νομίζω πως τα έχω πάει αρκετά καλά έως τώρα. Προσπάθησα να είμαι ηγέτης όσο μπορούσα, μου άρεσε αυτός ο ρόλος και ελπίζω να ανταποκρίθηκα στα θέλω των προπονητών μου. Για μένα η Ελλάδα και ο ΠΑΟΚ ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καριέρα μου…».

«Η νίκη μέσα στην έδρα της ΑΕΚ ήταν η κορυφαία στιγμή»

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε πολλές και σπουδαίες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως, η νίκη μέσα στην έδρα της ΑΕΚ ήταν η καλύτερη στιγμή για την ομάδα και τον ίδιο. «Κάναμε μια σπουδαία εμφάνιση και μάλιστα νιώσαμε υπέροχα σε αυτό το ματς. Στα αποδυτήρια μετά κάναμε ένα πάρτι και θεωρώ ό,τι ήταν η καλύτερη στιγμή της σεζόν. Η ομάδα ήταν πάνω από όλα οικογένεια στα εύκολα και στα δύσκολα. Η διοίκηση, το σταφ, οι συμπαίκτες, όλοι παίξαμε για τον ΠΑΟΚ και τους εαυτούς μας». 



«Πολύτιμο στήριγμα»

Ο Χρήστος Λαζάρου είναι ο εκπρόσωπος του Γιανίκ Φράνκε και μάλιστα ένας πολύ καλός του φίλος. «Για μένα ο Χρήστος (Λαζάρου) είναι πολύτιμο στήριγμα. Συνεργαζόμαστε άψογα και χωρίς αυτόν δε θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Τον ευχαριστώ για όλα». Μάλιστα, ο Φράνκε πόσταρε αποχαιρετιστήρια φωτογραφία μαζί του, δείχνοντας την εκτίμηση του.

«Ωρα για ξεκούραση»

Ο Γιανίκ Φράνκε αναχώρησε για την Ολλανδία την Τετάρτη με σκοπό να ξεκουραστεί και δει δικούς του ανθρώπους. «Πρέπει να πάρω κάποιες ανάσες και να κάνω τον απολογισμό μου. Να δω δικούς μου ανθρώπους και να πάρω αποφάσεις για την επόμενη σεζόν…».

Οσο για να μείνει στον ΠΑΟΚ, κανείς δεν ξέρει. «Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Θα μιλήσουμε σίγουρα με τον ΠΑΟΚ».

«Χρωστάω κάτι»

Είναι βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της Ολλανδίας. Είναι πλέον ο ρέκορντμαν της οικογένειας, έχοντας ξεπεράσει σε συμμετοχές τον πατέρα του και τον παππού του. «Το προηγούμενο καλοκαίρι ήμουν άτυχος και δεν μπόρεσα να βοηθήσω όσο ήθελα την Εθνική Ομάδα μου. Τώρα, περιμένω τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό». Ο Φράνκε υπέστη κάταγμα στο δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα προετοιμασίας Ολλανδίας – Γαλλίας με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό μέρος του Ευρωμπάσκετ.



Οι σπουδές στο Sport Management και η μπασκετική οικογενειακή παράδοση

Παράλληλα με το μπάσκετ, ο Ολλανδός γκαρντ τελειώνει και τις σπουδές του στο Sport Management, στο Johan Cruyff Institute. «Το χρειάζομαι για το μέλλον μου και όταν θα σταματήσω να παίζω μπάσκετ. Είναι κάτι που το θέλω και μου αρέσει να το κάνω. Το διάβασμα με βοηθάει πολύ να ξεφεύγω από το μπάσκετ και να αδειάζει κάπως το μυαλό μου. Εξάλλου, είμαι τύπος που μου αρέσει να κάθομαι σπίτι και να ξεκουράζομαι παρά να βγαίνω έξω για ποτό ή διασκέδαση. Διαβάζω ακόμα και στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο με την ομάδα. Είναι κομμάτι της ζωής μου».

Επίσης, είναι η κλασική περίπτωση όπου «το μήλο έπεσε κάτω ακριβώς από τη μηλιά». O Γιανίκ Φράνκε είναι μπασκετμπολίστας τρίτης γενιάς. «Είμαστε μία οικογένεια με παράδοση στο μπάσκετ και ελπίζω να είμαι και εγώ στο μέλλον τόσο καλός γονέας όσο οι δικοί μου. Θυμάμαι όταν τους ανακοίνωσα ότι ήθελα να φύγω από την Ολλανδία και να ξεκινήσω το μπασκετικό μου ταξίδι κατά τη διάρκεια της σεζόν στην οποία ακόμα σπούδαζα. Η υποστήριξη τους με βοηθάει γιατί είναι δύσκολο να ταξιδεύεις μακριά από την οικογένεια σου και να είσαι μόνος σου στο σπίτι. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές απολαμβάνω την μοναξιά».


«Σπουδαίο το ματς για Μπάνε, ο κόσμος να  στηρίζει σε νίκες και σε ήττες την ομάδα»

Ο Γιανίκ Φράνκε έμεινε εντυπωσιασμένος από αυτά που έζησε στη φιέστα για τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ενώ ζήτησε από τον κόσμο να είναι κοντά στην ομάδα στα εύκολα και στα δύσκολα…

«Συγχαρητήρια στον Μπάνε (Πρέλεβιτς) για αυτό το επίτευγμα. Είναι πολύ σπουδαίο να συμβαίνει κάτι τέτοιο για έναν αθλητή. Σημαίνει πάρα πολλά… Εγώ ένιωσα περίεργα. Νομίζω δεν το απόλαυσα όσο θα ήθελα γιατί είχαμε το παιχνίδι με την ΑΕΚ που ακολουθούσε και έπρεπε να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό και ήταν κάπως δύσκολο.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έκαναν εξαιρετική δουλειά με την οργάνωση της εκδήλωσης και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Στο τέλος κερδίσαμε και το παιχνίδι, μια μεγάλη νίκη, και ήταν το ιδανικό φινάλε σε εκείνη τη μέρα σε ένα κατάμεστο γήπεδο με ενέργεια που ξεχείλιζε. Ήταν υπέροχο να βλέπεις 8.000 φιλάθλους στην κερκίδα. Σου δίνουν ώθηση αλλά προσθέτουν και πίεση. Να είναι κοντά στην ομάδα σε νίκες και ήττες, είναι φίλαθλοι που δε βρίσκεις σε όλο τον κόσμο. Τους ευχαριστώ για τη στήριξη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.