Φόβος γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Metrosport Team01 Αυγούστου 2024

Με το φόβο γενίκευσης της σύρραξης να εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή, σήμερα (01/08) γίνεται η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Την τελετή θα τελέσει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει ορκιστεί εκδίκηση στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την ιρανική πρωτεύουσα για την δολοφονία Χανίγια, διατάσσοντας άμεσο χτύπημα.

Προσωρινοί περιορισμοί πτήσεων εντός ακτίνας δύο χιλιομέτρων με κέντρο το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, έχουν εκδοθεί στην Τεχεράνη από τον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν ενόψει της νεκρώσιμης ακολουθίας για τον Χανίγια, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προς την πλατεία Azadi της πρωτεύουσας, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehr News.

Σε διάγγελμα προς τον λαό χθες, Τετάρτη, μετά την δολοφονία Χανίγια και του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έχει επιφέρει «συντριπτικά πλήγματα» στους εχθρούς του τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει «επικίνδυνες μέρες». «Είναι δύσκολες μέρες. Υπάρχουν απειλές από τη Βηρυτό. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.