Γιατροί αλλά και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι μια σειρά καταστροφικών σεισμών θα μπορούσε να επιδεινώσει την επιδημία χολέρας στη Συρία. Οι προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το aljazeera, έρχονται καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης σταμάτησαν τόσο στα τμήματα της Συρίας έξι ημέρες μετά τη σειρά σεισμών που έπληξαν την περιοχή.
Μέχρι την Κυριακή, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 35.000 στις δύο χώρες, με τουλάχιστον 4.500 νεκρούς στη Συρία. Στην εμπόλεμη Συρία, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, ο επισιτισμός, η κατάρρευση του συστήματος υγείας αλλά και η έλλειψη νερού, μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία της χολέρας, όπως δήλωσε η Eva Hines, επικεφαλής της UNICEF στη Δαμασκό.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η συριακή κυβέρνηση κήρυξε έξαρση της χολέρας, ασθένεια ξ οποία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, ιδίως για τα παιδιά. Η χολέρα εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας όπου τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς.
Η έξαρση μετά από σεισμούς
Οι μεγάλοι σεισμοί συνήθως προκαλούν προβλήματα στην αποχέτευση και την πρόσβαση σε καθαρό νερό και αναγκάζουν τους πληθυσμούς σε προσωρινούς καταυλισμούς ή καταφύγια, κάτι που με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση ασθενειών όπως η χολέρα, ο τύφος και ο τύφος.
Μετά από σεισμούς ο κίνδυνος της ήδη υπάρχουσας ασθένειας αυξάνεται αμέσως. Πρόκειται τόσο για μια άμεση απειλή όσο και για έναν κίνδυνο «βραδείας καύσης».
Διασώστες λένε ότι η αργή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βορειοδυτική Συρία, όπου υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο από τον ΟΗΕ συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία, εμπόδισε σημαντικά τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
dikaiologitika.gr