Φορολογικές δηλώσεις 2022: Όλες οι λεπτομέρειες που θέλετε να ξέρετε

Metrosport Team16 Ιανουαρίου 2022

Στο φουλ βάζουν τις μηχανές υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ για την αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων η οποία προγραμματίζεται να ανοίξει τον Μάρτιο, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Taxheaven.gr ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον αρμόδιο υφυπουργό τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιστιλή «έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών». Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να είναι όλα έτοιμα για την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων τον Μάρτιο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο επίσπευσης των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο Γιώργος Πιτσιλής, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (σ.σ. νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά), έστειλε απόφαση στις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου με την οποία τους ζητάει να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι παρακρατήθηκαν.

Οι δόσεις

Φέτος αναμένεται να ανατραπεί και το χρονολόγιο εξόφλησης των εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από Ιούλιο όπως ανέφερε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΙ, προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο στο κύμα των απλήρωτων φόρων.

Φορολογικές αλλαγές

Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, επέστρεψε για τους τους φορολογούμενους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021 καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κλείνουν τελείως το παράθυρο των παρεμβάσεων σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα επανεξεταστούν τον Φεβρουάριο πριν δηλαδή ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων και εάν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κλπ) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν έπιασαν το στόχο τοο 2021 θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει φέτος επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ (22% x 5% x 20.000 ευρώ).

2. Τεκμήρια: Όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματα τους θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια. Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

- Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

- Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

- Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

- Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

- Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

- Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

- Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

- Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

3. Εισφορά αλληλεγγύης: Η εισφορά αλληλεγγύης έχει «σβήσει» για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ακίνητα, μερίσματα, επιχειρηματική δραστηριότητα.

4. Προκαταβολή φόρου: Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις ενώ για τις επιχειρήσεις έχει «κουρευτεί» στο 80%.

Πηγή: Insider.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.