Φοιτητική στέγη: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Metrosport Team18 Ιουλίου 2024

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού και την μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής.

Ο χάρτης της φοιτητικής κατοικίας έχει αλλάξει την τελευταία επταετία. Περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», πλέον αποτελούν το προπύργιο του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Θεσσαλονίκη: 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 8,92% (11,31 το 2023, 12,6% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες.


Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων σε 7 περιοχές της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30τμ-45τμ, είτε για κατοικία 50τμ-60τμ.

Στο Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 300€/μήνα έως 600€/μήνα, ενώ κατοικία 50τμ-60τμ από 400€/μήνα έως 650€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών

Στη περιοχή Καμάρα/Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ-45τμ, κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ το ζητούμενο μίσθωμα διαμορφώνεται από 450€/μήνα έως 740€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών

Στη συμπρωτεύουσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου

Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Δήμο Αθηναίων αριθμεί 11.313 (9.521 το 2023) αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης 3.314 (2.593 το 2023) σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA.

πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.