ΦΟΔΣΑ και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Metrosport Team23 Οκτωβρίου 2020

Νέους ορίζοντες στην κοινωνία ανοίγει η συνεργασία που ξεκινάει μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έρχεται να δείξει το δρόμο που πρέπει να βαδίσει άμεσα ολόκληρη η χώρα.

Το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρύτανη κ. Νίκου Παπαϊωάννου και στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ κ.Μιχάλης Γεράνης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ήταν η σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την διαρκή συστημική σύνδεση κάθε νέου δημόσιου έργου με την Πανεπιστημιακή κοινότητα στον τομέα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Η πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται να ενώσουν δυνάμεις το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, και ο ΦοΔΣΑ ΚΜ, ο φορέας που διαχειρίζεται τα αστικά στερεά απόβλητα 38 Δήμων στην δεύτερη πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, αποβλέπει:

  • Στην ανάδειξη της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πρότυπο κέντρο καθημερινής σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής σε έναν θεμελιώδους σημασίας τομέα για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη στη χώρα μας: τη διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων.
  • Στο σχεδιασμό και λειτουργία στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ ειδικών χώρων (π.χ. αμφιθέατρο, εργαστήρια) που θα διατεθούν στο Αριστοτέλειο για να ενταχθούν στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση από το προπτυχιακό μέχρι το διδακτορικό και ερευνητικό επίπεδο.

  • Τα οφέλη της πρωτοβουλίας είναι μοναδικά:

  • Οι φοιτητές και οι διδάσκοντες του ΑΠΘ αποκτούν έναν «ζωντανό» χώρο έρευνας, αλλά και ανάπτυξης, εφαρμογής και δοκιμασίας της παραγόμενης γνώσης.
  • Η τοπική κοινωνία αναβαθμίζεται με τη δυνατότητα διοργάνωσης σχετικών δράσεων όπως συνέδρια και επισκέψεις ερευνητών και ενδιαφερομένων.
  • Ο ΦοΔΣΑ αποκτά συστηματική, καθημερινή διασύνδεση με την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη, διασφαλίζοντας τη διαχρονική του βιώσιμη ανάπτυξη.

    Η πρωτοβουλία όμως του ΦοΔΣΑ ΚΜ δεν σταματάει εδώ. Διαβλέποντας ότι τα οφέλη θα είναι Εθνικά από την σύνθεση της εκπαίδευσης με την πρακτική εφαρμογή σε ανώτατο επίπεδο, κάνει ένα ακόμα βήμα, ένα ρηξικέλευθο βήμα, προτείνοντας την κατάθεση στα αρμόδια υπουργεία μίας εξαιρετικά σημαντικής Αναπτυξιακής Πρότασης: «Να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία πως κάθε δημόσιο έργο, θα έχει ενσωματωμένη τη διαρκή και συστηματική του σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα».

    Έτσι ώστε οι νέοι επιστήμονες που αύριο θα σχεδιάζουν, να μπορούν να «συμμετέχουν» ως μέρος της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης στο σχεδιασμό ενός πραγματικού έργου, αυτοί που θα κατασκευάζουν, να «επιβλέπουν» την κατασκευή του και αυτοί που στο μέλλον θα το λειτουργούν, να «εργάζονται» σε αυτό.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη “τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το μέλλον της Ελλάδας προς το καλύτερο και η Παιδεία με την Αυτοδιοίκηση είναι οι δύο ράγες πάνω στις οποίες μπορεί να τρέξει επιτέλους μπροστά το τρένο της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Πρύτανης κ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είμαστε εδώ για να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες. Η σύμπραξη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία νέων ερευνητικών οριζόντων για τα μέλη του ΑΠΘ, αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.