Φιλιππίνες: «Ξύπνησε» ηφαίστειο εκτοξεύοντας τέφρα και πέτρες σε ύψος 5 χλμ

Metrosport Team05 Ιουνίου 2024

Τον τρόμο έσπειρε στη νήσο Νέγκρος των Φιλιππίνων, το βράδυ της Δευτέρας (3/6) το ηφαίστειο που βρίσκεται στο όρος Κανλάον, εκτοξεύοντας τέφρα και πέτρες σε ύψος 5 χλμ.

Σύμφωνα με το τοπικά ΜΜΕ, η έκρηξη του ηφαιστείου διάρκεσε 6 λεπτά, με συνολικά 2.800 κατοίκους της περιοχής να βρίσκουν καταφύγιο σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για να προστατευθούν από την τέφρα και τις αναθυμιάσεις.

Μάλιστα, η έκρηξη του ηφαιστείου οδήγησε σε άκρατη εκτόξευση ηφαιστειακής τέφρας και πετρών και στην έκλυση αερίων σε ύψος 5 χιλιομέτρων.

Έτσι, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού από την 1 στη βαθμίδα 2 σε πεντάβαθμη κλίμακα, προειδοποιώντας για πιθανές νέες εκρήξεις.

Παράλληλα, οι αρχές ακύρωσαν επίσης αρκετές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μπακολόντ, που είναι αυτό το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο ηφαίστειο στην πρωτεύουσα του νησιού.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο λεγόμενο «δακτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού, με το Κανλάον να είναι ένα από 24 πιο ενεργά ηφαίστεια του αρχιπελάγους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.