Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος είναι ο ιμάμης που έγινε πολιτικός και «τρομοκράτης»

Παναγιώτα Απέργη21 Οκτωβρίου 2024

Στα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από το 1999 ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κοντά στο Σάιλορσμπεργκ της Πενσυλβάνια.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς νεοθωμανιστές, υπήρξε τοπικός κρατικός ιμάμης από το 1959 έως το 1981, ενώ ήταν υπήκοος της Τουρκίας μέχρι την απονομιμοποίησή του από την τουρκική κυβέρνηση το 2017, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, όταν αξιωματικοί του τουρκικού στρατού - (αυτο)χαρακτηρισμένοι ως γκιουλενιστές - επιχείρησαν να ανατρέψουν κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι τότε, όμως, και ιδίως από το 2003, ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στο κίνημα Γκιουλέν συμμάχησε με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, παρέχοντας πολιτική και αναγκαία διοικητική υποστήριξη, συνασπισμό που στόχευε στην αποδυνάμωση των κεντροαριστερών παρατάξεων.

Τελικά, η συνεργασία Γκιουλέν - Ερντογάν έληξε άδοξα το 2011, με τους Τούρκους εισαγγελείς να κατηγορούν τον πρώην ιεροκήρυκα για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς φέρεται να κατεύθυνε έρευνες διαφθοράς με πολιτικά κίνητρα από ερευνητές που συνδέονταν με τον Γκιουλέν και βρίσκονταν τότε στο δικαστικό σώμα.

Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε κι επίσημα την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Γκιουλέν, ζητώντας, παράλληλα, από τις ΗΠΑ την έκδοσή του, κάτι που ουδέποτε συνέβη.

Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.100 τραυματίστηκαν, ενώ πολλά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου και του προεδρικού μεγάρου, βομβαρδίστηκαν από αέρος.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες και 2.745 δικαστές, με την κατηγορία ότι συνδέονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ 160.000 απολύθηκαν από τις δουλειές τους, αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν πιστοί στον Γκιουλέν.

Με... «τρομοκρατία» σχολιάζει τον θάνατο Γκιουλέν η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παραμένει πιστή στα περί τρομοκρατίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, να κάνει λόγο για ουδένα εφησυχασμό μπροστά σε φαινόμενα τρομοκρατίας.

«Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τέλους, ο Γκιουλέν αρνούνταν κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, με το κίνημά του να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.