Φενέρμπαχτσε vs Γαλατάσαραϊ: Ιστορίες μίσους από την Πόλη (vid)

Metrosport Team25 Σεπτεμβρίου 2024

Το ντέρμπι Γαλατάσαραϊ-Φενέρμπαχτσε κρατάει 115 χρόνια στην Τουρκία. Πρόκειται για έναν αγώνα, που συγκεντρώνει τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου, τόσο για αυτά, που συμβαίνουν εντός, αλλά περισσότερο...εκτός γηπέδου.

Επιμέλεια: Περδίκης Χρήστος

Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο συλλόγων πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1909 στο ‘’Papazin Cayiri’’, όπου βρίσκεται το σημερινό γήπεδο της Φενέρ «Sukru Saracoglu».

 Το παιχνίδι τελείωσε με 2-0 υπέρ της «Γαλατά». Εμπνευστές του ήταν οι Αλί Σαμί Γεν και Γκαλίπ Κουλακσίζογλου, ιδρυτές της Γαλατά και της Φενέρ, αντίστοιχα, που συναντήθηκαν, ώστε να σχηματίσουν μία πανίσχυρη ομάδα ως αντίβαρο στους συλλόγους που είχαν δημιουργήσει Έλληνες και Αρμένιοι της Πόλης. Η νέα ομάδα θα ονομαζόταν Τουρκουλουμπού ("Τουρκικός σύλλογος") και θα φορούσε λευκές εμφανίσεις με ένα κόκκινο αστέρι, όμως το 1913 οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ματαίωσαν την υλοποίηση του σχεδίου.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 1934, όταν σε φιλικό οι οπαδοί των δύο ομάδων έπαιξαν ξύλο, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας. Έπειτα, ακολουθείσαι μεγάλη συνέχεια. 

To 1959, όταν δημιουργήθηκε η UEFA, το τουρκικό πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό. Αυξήθηκε τότε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων. Το 1966 σημειώθηκε ρήξη μεταξύ των δύο ομάδων στον διπλό τελικό κυπέλλου. 

 Η Φενέρμπαχτσε ήταν το μεγάλο φαβορί, όμως η Γαλατάσαραϊ κέρδισε εντός έδρας το πρώτο ματς με 1-0 και εξασφαλίζοντας ισοπαλία με 1-1 στην παράταση του επαναληπτικού, κατέκτησε τον τίτλο. 

Λίγο μετά τη λήξη της ρεβάνς και τον θρίαμβο της ομάδας του, ο Σκωτσέζος τότε προπονητής της Γαλατάσαραϊ πήρε μία σημαία και την κάρφωσε ακριβώς στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου του "Σουκρού Σαράτσογλου", και δημιούργησε νέες εστίες φωτιάς στο γήπεδο. 

Το 2006, στην κερκίδα των φανς της Γαλατάσαραϊ είχε υψωθεί πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο εναντίον του Μεχμέτ Αουρέλιο, ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε, κάτι που είχε προκαλέσει επεισόδια.

Τον Μάιο του 2013 ένας 19χρονος φίλαθλος της Φενέρμπαχτσε μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από χούλιγκανς της Γαλατάσαραϊ, καθώς επέστρεψε στο σπίτι του μετά τη νίκη της ομάδας του με 2-1.

Ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2023, όταν λίγο πριν από τον τελικό του Σούπερ Καπ, οπαδοί των δυο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια, με αποτέλεσμα να αναβληθεί ο αγώνας. 

Ο αγώνας θα γινόταν στο «Κινγκ Σαούντ», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει την εμφάνιση μίας τεράστιας τουρκικής σημαίας και ενός πανό του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και μπλουζάκια στο ζέσταμα με τη μορφή του Κεμάλ, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Οι Σαουδάραβες ήταν κάθετα αντίθετοι με αυτές τις εκδηλώσεις λατρείας και κυρίως με την εμφάνιση του προσώπου του Κεμάλ Ατατούρκ στο γήπεδο.

Τον Απρίλιο του 2024 η Φενέρμπαχτσε κατέβηκε στο παιχνίδι με την Κ19 και με το που δέχτηκε γκολ στα 50'', αποχώρησε από το παιχνίδι και το τρόπαιο πήγε στη Γαλατασαράι. Μάλιστα η Φενέρ για τον τελικό είχε δηλώσει μόλις 15 παίκτες στο φύλλο αγώνα του παιχνιδιού.


Την ώρα της αποχώρησης, οι οπαδοί της Φενέρ χειροκροτούσαν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους, όπως ακριβώς έκανε και ο Μάουρο Ικάρντι, ο επιθετικός της Γαλατάσαραϊ.

Ωστόσο, η μεταξύ τους ανισόρροπη σχέση έχει επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ. Στις 10 Οκτωβρίου του 2010, σε αγώνα μπάσκετ γυναικών σημειώθηκαν επεισόδιά, μεταξύ των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά ο αγώνας. 

Σήμερα, (25/09), η ομάδα της Φενέρμπαχτσε στο μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση, ότι όσο ο Αταμάν είναι ο προπονητής στην Εθνική ομάδα της Τουρκίας, δε θα ξαναστείλει παίκτες. Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα σημαντικοί καλαθοσφαιριστές να μείνουν εκτός κλήσεων, όπως ο αρχηγός, Μαχμούτογλου. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.