Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
Ο καθηγητής ιατρικής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, τους ελέγχους και τα μέτρα και το τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία μας την περίοδο του καλοκαιριού.
Μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός δήλωσε:
Για τη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού:
«Κακώς δεν υπήρξε ανησυχία, ήταν κάτι αναμενόμενο, σαν να διαβάζουμε ανοιχτό γράμμα. Ήταν ξεκάθαρο, το είχα τονίσει από την αρχή, ότι το δίλημμα «ανοιχτή οικονομία η κορωνοϊός» δεν υπάρχει. Το είχα τονίσει και στην καραντίνα. Υπάρχει έλλειμμα ισορροπίας στη συμπεριφορά. Υπήρχαν άνθρωποι που έμπαιναν με μάσκες στη θάλασσα και από την άλλη έναν εφησυχασμό όπως να μη φοράμε μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Για το αν το καλοκαίρι θα εξαφάνιζε τον ιό:
«Δυστυχώς δεν ίσχυε και δεν ισχύει. Λέγαμε ότι θα πρέπει να ζούμε με τον κορωνοϊό. Να προσαρμοστούμε, όχι όπως πριν την πανδημία. Ναι μεν να έχουμε μία κανονική ζωή αλλά όχι συγχρωτισμούς. Όταν κρυώσει ο καιρός θα είναι χειροτέρα.
Είναι δεδομένο ότι σε κλειστούς χώρους είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού. Το καλοκαίρι όλος ο κόσμος είναι έξω αυτό βοηθά αλλά δεν εξαφανίζεται».
Για το κρίσιμο σημείο για τη λήψη μέτρων:
«Όσο νωρίτερα λαμβάνονται τα μέτρα ελέγχου τόσο το καλύτερο, και για να αποφύγεις ένα μαζικό lockdown. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο εντατικά τα υπόλοιπα μέτρα, περισσότερα τεστ, εντατική ιχνηλάτηση. Επίσης τα ατομικά μέτρα προστασίας με χρήση μάσκας εκεί που πρέπει. Παρότι δεν προσφέρουν 100% προστασία, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε».
Για το κόστος των τεστ και πώς θα υπάρξει πιο εύκολη πρόσβαση:
«Για μένα δεν υπάρχει κόστος. Το κόστος των μέτρων που ελήφθησαν είναι πολύ υψηλότερο. Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση κοστίζουν δισεκατομύρια. Οπότε δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο το κόστος των τεστ. Έχει αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχων αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό. Δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι τουρίστες. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε τον έλεγχος σε άλλες χώρες. Είδατε τι γίνεται με τα κυκλώματα με τα πλαστά πιστοποιητικά. Δεν επαρκεί ο αριθμός συνεργείων για τη δειγματοληψία. Δεν είναι χρονοβόρα και όσοι έχουν και το barcode είναι εύκολο να καταγραφούν».
Να ανησυχήσουμε για την παρουσία του κορωνοϊού στα βοθρολύματα;
«Η ανεύρεση του ιού στα λύματα δεν αφορά το αν μεταδίδεται από το νερό αλλά το τι καταλήγει εκεί. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούνταν και πριν την πανδημία. Μπορούν να μετρηθούν ναρκωτικές ουσίες και πολλά άλλα πράγματα. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει μετάδοση από το νερό αλλά από τον αέρα, αν βήξει η φτερνιστεί κάποιος. Προς Θεού, δε λέμε ότι θα φυσήξει ο αέρας και θα φέρει τον κορωνοϊό στο σπίτι».
Μπορούμε να κάνουμε άφοβα μπάνιο στη θάλασσα:
«Δεν υπάρχει ζήτημα. Αλλού είναι τα προβλήματα και όχι το να μπεις μέσα στη θάλασσα».