Η φανουρόπιτα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, με βαθιές ρίζες στην ορθόδοξη πίστη και τη λαϊκή κουλτούρα. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Άγιο Φανούριο, τον οποίο οι πιστοί τιμούν κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου. Σύμφωνα με την παράδοση, η φανουρόπιτα ετοιμάζεται προς τιμήν του αγίου, ο οποίος βοηθά να «φανερωθούν» χαμένα αντικείμενα αλλά και η ψυχική γαλήνη ή λύσεις σε προβλήματα. Πρόκειται για νηστίσιμο γλυκό, το οποίο παρασκευάζεται με επτά ή εννέα υλικά, και η απλότητα των συστατικών του αναδεικνύει την αυθεντική γεύση της ελληνικής κουζίνας.
Δύο από τα βασικά συστατικά της φανουρόπιτας, που την καθιστούν όχι μόνο νόστιμη αλλά και εξαιρετικά θρεπτική, είναι οι σταφίδες και τα καρύδια, δύο superfoods με σημαντικά οφέλη για την υγεία
Σταφίδες, μικροί θησαυροί ενέργειας
Οι σταφίδες αποτελούν μια από τις παλαιότερες τροφές στον κόσμο, με την κατανάλωσή τους να χρονολογείται από την αρχαιότητα. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι πλούσιες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη, που προσφέρουν άμεση ενέργεια, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που προάγουν την υγιή πέψη.
Πηγή: ygeiamou.gr