Final Four Elite League: «Ασήκωτα» ονόματα και... λαμπεροί πάγκοι

Γιάννης Τσερβίνης17 Μαΐου 2024

Ναι, εντάξει, σύμφωνοι... Το φάιναλ φορ της Elite League που ξεκινάει σήμερα στο κλειστό των Ανω Λιοσίων στην Αθήνα δεν έχει την λάμψη ή την προβολή ενός αντίστοιχου της Basket League.

Ή ακόμη και μίας διοργάνωσης Κυπέλλου Ελλάδας με τη  μορφή που διεξαγόταν παλαιότερα και επί συναπτά έτη.

Ωστόσο πρόκειται για μία διοργάνωση που η πρόκληση είναι τεράστια (άνοδος στην Basket League), με το διακύβευμα, κυρίως για δύο ομάδες, τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο να είναι εξαιρετικά υψηλό.

Τι κοινό όμως μπορεί να έχουν τρεις εκ των τεσσάρων συμμετεχουσών ομάδων στο φάιναλ φορ και δη οι Ηρακλής, Πανιώνιος και Ερμής Σχηματαρίου;

Απασες έχουν στους πάγκους τους «ασήκωτα» ονόματα της ελληνικής καλαθοσφαίρισης που έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στα ελληνικά και όχι μόνο γήπεδα.

Αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις το Metrosport.gr παρουσιάζει τον «Μπέμπη», τον «Λε-Κα» και τον «Νικόλα» ή κατά κόσμον τους Φάνη Χριστοδούλου, Λευτέρη Κακιούση και Νίκο Οικονόμου.

ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Εμβληματική μορφή της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ένα ιερό τέρας, ένας σπουδαίος παίκτης, μία ηγετική προσωπικότητα... 

Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τον μοναδικό Φάνη Χριστοδούλου που έγραψε ιστορία για χρόνια με τις φανέλες του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού και φυσικά της Εθνικής Ελλάδας.

Ο τζένεραλ μάνατζερ των «κυανέρυθρων» αποτέλεσε ίσως τον πληρέστερο έλληνα καλαθοσφαιριστή μιας και μπορούσε να αγωνιστεί από το «1» έως το «5».

Ισως ο ίδιος αδίκησε τον εαυτό του με τις καταχρήσεις του σε θέματα διατροφής και από την απροθυμία του να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ το 1989, χρονιά που επιλέχθηκε στο ντραφτ από τους Ατλάντα Χοκς.

Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό το 1998, ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1991 με τον αγαπημένο του Πανιώνιο και φυσικά έγραψε ιστορία με το εθνόσημο στο στήθος.

Βασικό στέλεχος στην Εθνική του 1987 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, «ασημένιος» το 1989 στο Ζάγκρεμπ.

Συμμετείχε σε 303 παιχνίδια Α1, πέτυχε 3827 πόντους και πήρε 1890 ριμπάουντ.


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ

«Σειρά» του Φάνη Χριστοδούλου (το 1968 γεννήθηκε ο ίδιος, το 1965 ο Χριστοδούλου) ο Λευτέρης Κακιούσης έγραψε και αυτός τη δική του λαμπρή ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο τεχνικός διευθυντής του Ηρακλή και βοηθός προπονητή αποτέλεσε πιστό στρατιώτη του Ηρακλή για δέκα χρόνια (1987-1997) όντας ο βασικός πλέι μέικερ, εν συνεχεία αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ, Μακεδονικό.

Ο Κακιούσης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε προσφορά καλαθοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας του Ηρακλη, καθώς είναι πρώτος σε συμμετοχές, πρώτος σε ασίστ, τρίτος σκόρερ, τέταρτος στα τρίποντα, και πέμπτος στα ριμπάουντ στην ιστορία της ομάδας.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 304 παιχνίδια, πέτυχε 2.344 πόντους, έδωσε 846 ασίστ και έκανε 329 κλεψίματα.

Στους κυανόλευκους διετέλεσε βεβαίως και πρώτος προπονητής και μάλιστα το 2004 τους οδήγησε στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος.

Το 1999 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ.

Με την Εθνική Ελλάδος έχει 44 συμμετοχές και 153 πόντους. 

Στα Ευρωμπάσκετ 1993 και 1995 κατέκτησε την 4η θέση και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 την 5η θέση. 

Ως βοηθός προπονητή της εθνικής έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ 2006.


ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Νεότερος ηλικιακά όμως με εξίσου μεγάλη καριέρα-και περισσότερους τίτλους εν συγκρίσει με τους δύο προαναφερθέντες- είναι ο προπονητής του Ερμή Σχηματαρίου.

Ηταν ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ που αγωνίστηκαν στα ελληνικά-και όχι μόνο γήπεδα- με μία λαμπρή καριέρα και κατάκτηση πολλών τίτλων.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ιωνικό Νικαίας και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Βίρτους Μπολόνια, Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα, Ολύμπια Λάρισας, Ντιναμό Μόσχας, Πανιώνιο και Πανελλήνιο.

Κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, μία Ευρωλίγκα και ένα Διηπειρωτικό με τον Παναθηναϊκό.

Το 2005 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Με την εθνική Ελλάδος παίδων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 1989 στο πανευρωπαϊκό της Ισπανίας, βγαίνοντας MVP της διοργάνωσης και με την εθνική Ελλάδος εφήβων το ασημένιο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ελλάδας. 

Ήταν ηγετικό μέλος της εθνικής Ελλάδος για αρκετά χρόνια έχοντας 109 συμμετοχές και 1156 πόντους (10,6 μ.ο.). 

Συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 1993 (4η θέση), στο Ευρωμπάσκετ 1995 (4η θέση), στην Ολυμπιάδα του 1996 (5η θέση), στο Μουντομπάσκετ 1998 (4η θέση) και στο Ευρωμπάσκετ 1997 (4η θέση).

*Ο Νίκος Οικονόμου δεν θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στον πάγκο του Ερμή, εξαιτίας οικογενειακής υποχρέωσης που έχει στις ΗΠΑ.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube






Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.