Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 9 Ιουνίου

Metrosport Team04 Ιουνίου 2024

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή οι Έλληνες ψηφοφόροι, με την ψηφοφορία για την εκλογή των Ευρωβουλευτών να γίνεται φέτος τόσο από τα εκλογικά τμήματα όσο και με επιστολική ψήφο.

Όπως έχει ήδη γνωστό, τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 07:00 έως τις 19:00, ενώ οι ψηφοφόροι καλούνται να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. 

Παράλληλα, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Σε ό,τι αφορά τις επιστολικές ψήφοι, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, ήτοι έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες, που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, μπορούν να μπουν στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

Πόσοι σταυροί επιτρέπονται για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.4 του ν.4255/2014 ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων, δηλ. 0 ή 1 ή 2 ή 3ή 4 υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξει να ψηφίσει.

Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί, με το ψηφοδέλτιο να θεωρείται έγκυρο όταν:

  • τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού [έγκυρο υπέρ του συνδυασμού]
  • επιλεγούν περισσότεροι υποψηφίοι από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό [έγκυρο υπέρ του συνδυασμού]
  • δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των σταυρών προτίμησης [έγκυρο υπέρ του συνδυασμού]

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλογέας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας και κλείνει τον φάκελο, χρησιμοποιώντας το ειδικό αυτοκόλλητο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.