Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψήφισαν οι πολίτες στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης

Metrosport Team10 Ιουνίου 2024

Διακριτές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στο εκλογικό σώμα της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των 14 δήμων. Προφανώς και ακολουθούν το συνολικό αποτέλεσμα των δυο εκλογικών περιφερειών, καθώς το διαμορφώνουν, όμως έχει αξία να δει κάποιος τι στάση τήρησε κάθε δήμος ξεχωριστά.

Στην Α' Θεσσαλονίκης αναδεικνύονται για παράδειγμα κάστρα για την Ελληνική Λύση, ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου υποτίθεται ότι έχει πέσει το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας τα τελευταία χρόνια.

 Κι αυτό είναι μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα, που πρέπει να προβληματίσει τα κομματικά επιτελεία, όπως και η αδυναμία της αριστεράς στις λαϊκές συνοικίες να κερδίσει ψηφοφόρους, που σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

 Αν ένα κοινό συμπέρασμα μπορεί να προκύψει είναι ότι η καθημερινότητα των πολιτών έπαιξε τοπικά σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους στην κάλπη, από τη στιγμή μάλιστα που το διακύβευμα δεν ήταν ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα και συνολικά τον μεγαλύτερο ρόλο τον έπαιξε η τσέπη, η κρίση της ακρίβειας, που πλέον δεν αντέχει ως δικαιολογία την εισαγωγή της και έφτασε ειδικά τους πιο αδύναμους οικονομικά να αδιαφορούν για την προσπάθεια και να θέλουν απτό αποτέλεσμα. 

Στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, στα ενοίκια, στο ρεύμα... Μια βόλτα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης δίνει την εικόνα που επικρατεί στον κόσμο. Στον μέσο πολίτη, στον επαγγελματία, στη μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση. Πώς ψήφισε όμως ανά δήμο η Θεσσαλονίκη; Αρχίζουμε με τους δήμους της Α' Θεσσαλονίκης:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Πρώτη η ΝΔ, αλλά με ποσοστό μόλις 21,23%, που είναι εξαιρετικά χαμηλό. Στη Μενεμένη μάλιστα είναι μπροστά από τη δεύτερη Ελληνική Λύση για μόλις δύο μονάδες. Γενικά στον δήμο ο κ. Βελόπουλος είναι πίσω με 3,5 μονάδες από ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον πανελλαδικό μέσο όρο, όπως και το ΚΚΕ, υπολείπεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατά 5,5 μονάδες και η Φωνή Λογικής έπιασε κοντά 4%.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Το πανελλαδικό ποσοστό της έπιασε στον κεντρικό δήμο η ΝΔ, όπως αντιπροσωπευτικό του πανελλαδικού ήταν και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος ήρθε δεύτερος στον δήμο. Διψήφια τρίτη η Ελληνική Λύση, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ στο 9% αρκετά χαμηλά από το μέσο όρο του. Το ΚΚΕ έπιασε τον πανελλαδικό μέσο όρο του στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ερχόμενη κάτω κι από τη Νέα Αριστερά στον κεντρικό δήμο.

Δήμος Καλαμαριάς

Στον δήμο Καλαμαριάς η ΝΔ είναι τρεις μονάδες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά, καθώς έπιασε ποσοστό άνω του δικού του μέσου όρου κατά μια μονάδα. Τρίτη σταθερά η Ελληνική Λύση με διψήφιο ποσοστό. Διψήφιο και για το ΠΑΣΟΚ αλλά τέταρτο, πολύ καλή η επίδοση του ΚΚΕ, κάτω από το 3% η Φωνή Λογικής.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Άλλος ένας δήμος από τα δυτικά, όπου η μάχη ΝΔ – Ελληνικής Λύσης ήταν σώμα με σώμα, ψήφο με ψήφο. Η διαφορά των δυο κομμάτων ήταν μόλις 100 ψήφοι υπέρ της ΝΔ, η οποία έπιασε στον δήμο το εξαιρετικά χαμηλό 21,1%, όταν η Ελληνική Λύση έπιανε το εξαιρετικά υψηλό 20,72%. Χαμηλή πτήση στον δήμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Καλή η επίδοση του ΚΚΕ, ψηλά η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής. Πρώτος στο Ελευθέριο Κορδελιό ο κ. Βελόπουλος με 50 ψήφους από τη ΝΔ και πολύ ψηλά εκεί όλα τα "μικρά" κόμματα. Ίδια εικόνα περίπου και στον Εύοσμο, όπου όμως ρεφάρησε τις χαμένες ψήφους η ΝΔ και πήρε τελικά την πρωτιά στον δήμο.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Η ΝΔ πρώτη μεν, αλλά ο δήμος από τους χειρότερους, αφού έλαβε ποσοστό κάτω του 20%. Ούτε 100 ψήφοι δεν χωρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Διψήφιο για το ΠΑΣΟΚ οριακά. Δυνατό το ΚΚΕ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Παύλο, double score για τη ΝΔ στα Πεύκα, που είναι η μόνη ενότητα του δήμου όπου ξεπέρασε το 20%.

Δήμος Παύλου Μελά

Πρώτο το κόμμα του κ. Βελόπουλου με 19% και η ΝΔ μία μονάδα κάτω, ήτοι 250 ψήφοι. Λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ο ΣΥΡΙΖΑ, διψήφιο ποσοστό για το ΚΚΕ που εμφανίζεται εκεί δυνατό. Πέμπτο το ΠΑΣΟΚ που δεν έπιασε ούτε 9%. Ψηλά Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής. Σάρωσε στην Ευκαρπία η Ελληνική Λύση αφήνοντας τη ΝΔ πίσω της πέντε μονάδες και η Νίκη στη δημοτική ενότητα πέρασε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Πάνω από 6% η Νέα Αριστερά (μάλλον λόγω εντοπιότητας του υποψήφιου ευρωβουλευτή Άκη Σακισλόγλου), με μόλις 50 ψήφους κάτω από το ΚΚΕ. Τα πράγματα κινήθηκαν οριακά υπέρ της Ελληνικής Λύσης σε Πολίχνη και Σταυρούπολη με διαφορές από τη ΝΔ περίπου 50 ψήφων, ενώ δυνατό είναι το ΚΚΕ στη Σταυρούπολη.

Συνεχίζουμε με τους δήμους της Β' Θεσσαλονίκης:

Δήμος Βόλβης

Η ΝΔ έπιασε το πανελλαδικό ποσοστό της και η Ελληνική Λύση ήρθε δεύτερη με 17%. Ψηλά το ΠΑΣΟΚ με 14,5%, χαμηλά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ψηλά η Νίκη, στο μέσο όρο της η Φωνή Λογικής, χαμηλά η Πλεύση Ελευθερίας. Στη δημοτική ενότητα Αγίου Γεωργίου κινήθηκε ψηλά η ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ τρίτο και τη Νίκη πάνω από 7%. Στην Απολλωνία το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο με πάνω από 18%. Στην Αρέθουσα η ΝΔ πλησίασε το 30% και στην Εγνατία το πέρασε με δεύτερο εκεί το ΠΑΣΟΚ και ψηλά τη Νίκη. Στη Μάδυτο χαμηλά κινήθηκε η ΝΔ, ψηλά το ΚΚΕ και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ. Στη Ρεντίνα χαμηλά η ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Δέλτα

Δεν έπιασε ούτε το 24% η ΝΔ, αλλά ήταν πρώτη, με δεύτερη την Ελληνική Λύση, που πήρε πάνω από 19%. Μονοψήφιο το ΠΑΣΟΚ, δυνατό το ΚΚΕ σε απόσταση 90 ψήφων από την τέταρτη θέση. Στον Εχέδωρο το χαμηλότερο ποσοστό της ΝΔ στον δήμο. Ισχυρό το ΚΚΕ στη Χαλάστρα με διψήφιο ποσοστό.

Δήμος Θερμαϊκού

Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ από την Ελληνική Λύση, αν και τρεις μονάδες κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο της. Μία μονάδα κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κάτω επίσης από τους μέσους όρους τους. Ψηλά η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην Επανομή κόντεψε να πιάσει 4% το ΜέΡΑ25. Στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού μια μονάδα χώρισε Ελληνική Λύση και ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τη δεύτερη θέση, ψηλά κινήθηκε η Φωνή Λογικής κοντά στο 4,5% και το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό του στον δήμο. Στη Μηχανιώνα αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε το καλύτερο ποσοστό του πάνω από 11%.

Δήμος Θέρμης

Από τα χαμηλά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι δεύτερος έστω και για 50 ψήφους από τον τρίτο. Πρώτη η ΝΔ με υπερδιπλάσια ποσοστά, αλλά 2,5 μονάδες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο της. Διψήφιο οριακά το ΠΑΣΟΚ και τέταρτο κόμμα. Σάρωσε η Νίκη με 8% και πάνω από 4% έγραψε η Πλεύση Ελευθερίας. Στα Βασιλικά η Νίκη πέρασε το ΠΑΣΟΚ και ήρθε τέταρτη με 10,31%. Στη Θέρμη είναι διψήφιο το ΠΑΣΟΚ με 100 ψήφους διαφορά από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ και η Φωνή Λογικής πέρασε το 4%. Στη Μίκρα ήρθε δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμος Λαγκαδά

Η ΝΔ έπιασε το πανελλαδικό ποσοστό της και ήρθε πρώτη, όμως η Ελληνική Λύση πλησίασε στον συγκεκριμένο δήμο στη μισή μονάδα το 20%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με μονοψήφιο ποσοστό. Πέμπτη η Νίκη με δυο μονάδες πάνω από το ΚΚΕ στον δήμο, το οποίο ΚΚΕ έχει χαμηλό ποσοστό κάτω του 6%. Στην Άσσηρο πολύ υψηλό το ποσοστό της ΝΔ και τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Στον Βερτίσκο χαμηλά η ΝΔ και ΚΚΕ – ΠΑΣΟΚ πήραν τις ίδιες ψήφους στην τρίτη και τέταρτη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στην περιοχή μόλις 7,5%, με τη Νίκη να τον ξεπερνάει ικαι να γράφει ποσοστό άνω το 9%. Στη δημοτική ενότητα Καλλινδοίων η ΝΔ έπιασε 33%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με πέντε ψήφους όλες κι όλες πάνω από την Ελληνική Λύση και χαμηλά οι υπόλοιποι. Στην Κορώνεια η ΝΔ ξεπέρασε επίσης το 30%, με το ΠΑΣΟΚ πίσω κατά τέσσερις μονάδες από την Ελληνική Λύση και τον ΣΥΡΙΖΑ τέταρτο. Στη δημοτική ενότητα Λαγκαδά 34 ψήφοι χωρίζουν την πρώτη ΝΔ από τη δεύτερη Ελληνική Λύση, το ΠΑΣΟΚ πέρασε οριακά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα δύο κόμματα έχουν μονοψήφιο ποσοστό, η Νίκη από κοντά με περίπου 8,5%, χαμηλά το ΚΚΕ, ψηλά η Φωνή Λογικής. Στον Λαχανά η ΝΔ με 32% έκανε double score στη δεύτερη Ελληνική Λύση, τρίτο το ΠΑΣΟΚ και χαμηλά στα μονοψήφια ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον Σοχό 29% η ΝΔ και 20% η Ελληνική Λύση, 16% το ΠΑΣΟΚ, τέταρτη η Νίκη πάνω από 8% και κάτω από 8% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις που ξεπέρασε το 3% το ΚΚΕ και βρέθηκε κάτω κι από τη Φωνή Λογικής.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Η ΝΔ πέτυχε ένα πολύ καλό 30%. Χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση κοντά στο 11,5% και το ΠΑΣΟΚ μονοψήφιο. Στο Πανόραμα τίναξε την μπάνκα στον αέρα η ΝΔ με 42% και όλα τα άλλα κόμματα είναι μονοψήφια. Στην Πυλαία οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου ξεπέρασαν το 3%, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος πίσω από τη ΝΔ, που έχει το διπλάσιο ποσοστό, ενώ καλή επίδοση κατέγραψε το ΚΚΕ. Στον Χορτιάτη η χαμηλότερη επίδοση της ΝΔ στον δήμο και η καλύτερη του ΚΚΕ, που πέρασε το 11% λίγο πίσω από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ, με πέμπτη τη Νίκη, πάνω από το ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Χαλκηδόνος

Πλησίασε το 20% η Ελληνική Λύση στον δήμο, επτά μονάδες πίσω από την πρώτη ΝΔ. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με μόλις 11% όμως, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%. Στα Κουφάλια είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Στη Χαλκηδόνα είναι δυνατή η ΝΔ με δέκα μονάδες πάνω από την Ελληνική Λύση. Διψήφιο το ΠΑΣΟΚ και μονοψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Πρώτη η ΝΔ, ψηλά η Ελληνική Λύση και τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Η Νίκη ξεπέρασε το ΚΚΕ, ενώ ψηλά κινήθηκε και η Φωνή Λογικής. Στην Καλλιθέα η Νίκη έγραψε 8,62% και η Ελληνική Λύση πάνω από 18%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας έπιασε το 4,2%. Στη Μυγδονία η Φωνή Λογικής έπιασε 4,6%. Στο Ωραιόκαστρο τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 15 ψήφους διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.