Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί σήμερα κοινό πρόβλημα υγείας που διαταράσσει την καθημερινότητα των πασχόντων, καθώς προκαλεί επίπονα και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και πόνο.
Αν πάσχετε από το εν λόγω σύνδρομο και αναζητάτε γρήγορη ανακούφιση, είναι σημαντικό να αλλάξετε τη διατροφή σας.
Μια διατροφή απλή, αντιφλεγμονώδης και φτωχή σε αλλεργιογόνα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Δείτε ποιες διατροφικές αλλαγές πρέπει να υιοθετήσετε για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου:
Πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα: Για να αποφύγετε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, τρώτε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα. Προτιμάτε καθαρή ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα άπαχα κομμάτια αρνιού, αλλά και φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια, σπόρους.
Φυτικές ίνες: Μη επεξεργασμένα δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Καλά λιπαρά: Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας άγριο σολομό, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο, φύκια. Αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λίπη και προτιμήστε τα φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.
Τρώτε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα: Περιέχουν βιταμίνες που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Αναψυκτικά, χυμοί και ενεργειακά ποτά, επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.
Προσθέστε στη διατροφή σας ωφέλιμα συστατικά: Ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, τα ω-3 λιπαρά και το έλαιο νυχτολούλουδου, βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Καταναλώνετε επίσης κουρκουμά, ο οποίος μειώνει τη φλεγμονή και συμβάλλει στη θεραπεία του διαρρέοντος εντέρου.
Μειώστε το άγχος: Ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.
Επαρκής ύπνος: Ο ύπνος είναι βασικό συστατικό καλής υγείας.
Γυμναστείτε: Ακόμη και 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος θα σας βοηθήσουν. Αν θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ή ασκήσεις με αντιστάσεις.
Προβιοτικά: Βοηθήστε στην αύξηση των καλών βακτηρίων στο έντερο με συμπληρώματα προβιοτικών. Ξεκινήστε αργά και παρατηρήστε πώς επηρεάζουν το έντερό σας.
www.onmed.gr