Εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Θερμαϊκού με επιστημονική ημερίδα για τη νεανική παραβατικότητα και την κακοποίηση ανηλίκων

Metrosport Team04 Ιουνίου 2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στο αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία, η επιστημονική ημερίδα με θέμα «ΑΝΗΛΙΚΟΤΗΤΑ : ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Κοινότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ. και του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ¨ΑΡΓΩ¨.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Τζέκος Θεόδωρος, ο οποίος βράβευσε τόσο για το επιστημονικό του έργο όσο και την συνεισφορά του στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης, τον Καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ., κ. Ράικο Νικόλαο.

Η κ. Νίκα Δήμητρα εκπροσωπώντας την Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας, αλλά και τη Διεύθυνση κοινωνικών Υπηρεσιών, τόνισε πως το τελευταίο διάστημα περιστατικά που αφορούν ζητήματα όπως είναι η νεανική παραβατικότητα, η κακοποίηση ανηλίκων, οι εξαρτήσεις, η βία στον αθλητισμό και η ενδοοικογενειακή βία, τείνουν να γίνουν η καθημερινότητα μας και πως ο Δήμος Θερμαϊκού στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής πιστεύει βαθιά ότι τόσο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα χρήζουν πρόληψης προ της καταστολής συνεπώς η αντιμετώπιση τους πρέπει να γίνετε στη ρίζα του προβλήματος που δεν είναι άλλο από την έλλειψη γνώσης.


Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εξαίρετες παρουσιάσεις των έγκριτων ομιλητών της ημερίδας στις θεματικές των Εξαρτήσεων, της Κακοποίησης, της ενδοοικογενειακής βίας και της Βίας στον αθλητισμό. Ο κ. Ράικος Νικόλαος παρουσίασε το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ενώ ο κ. Παπαστάθης Θεοφάνης ως οργανωτικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ παρουσίασε τις βασικές αρχές εξάρτησης-απεξάρτησης και την πρόταση του ΑΡΓΩ.


Ο Ψυχίατρος κ. Άγγος Παύλος μίλησε για την νεανική παραβατικότητα και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές. Ο αστυνόμος Β΄της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων , κ. Αγγελίδης Παναγιώτης αναφέρθηκε στον ρόλο της αστυνομίας, ενώ η κοινωνική λειτουργός της ΑΡΣΙΣ, κ. Αβαλιάνι Ευδοκία εξήγησε το παράδειγμα των νέων της ΑΡΣΙΣ με στόχο την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας.


Ο Ψυχολόγος κ. Βαρδάκης Λάζαρος, υπεύθυνος της διοργάνωσης από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην σεξουαλική αποπλάνηση ανηλίκων, ενώ η Ιατροδικαστής κ. Καλύβα Ελένη στον ρόλο της Ιατροδικαστικής πράξης κατά την εξέταση σεξουαλικώς κακοποιημένων παιδιών.

 Η κ. Φοροπούλου-Μπαλτατζή Κυριακή, ιατρός βιοπαθολόγος, ανέλυσε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η Ψυχολόγος Παίδων και Ενηλίκων, κ. Κουλιανού Βίκη μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία, το μετατραυματικό στρες και την επαναθυματοποίηση.Ο Ψυχολόγος, κ. Καραγιαννίδης Ζαφείρης αναφέρθηκε στην έννοια του σχολικού εκφοβισμού και ο Ψυχολόγος Κοζιάκης Ιωάννης από το Χαμόγελο του παιδιού ανέλυσε την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, αλλά και τις γραμμές έκτακτης ανάγκης. Η πολιτική επιστήμονας, κ. Παπαδημητρίου Αγγελική αναφέρθηκε στις μορφές της βίας στον αθλητισμό, ενώ ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ κ. Άγγελο Αναστασιάδη.


Τέλος η διατροφολόγος, κ. Ρώσσιου Δανάη μίλησε για τις διατροφικές διαταραχές που προκύπτουν από την ψυχολογική & λεκτική βία από γονείς και προπονητές. 

Η οργανωτική επιτροπή της ημερίδας αποτελούνταν από τον κ. Άγγο Παύλο Ψυχίατρο, τον κ. Βαρδάκη Λάζαρο Ψυχολόγο και την κ. Νίκα Δήμητρα από την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού.
Εκπροσωπώντας το Metropolis 95.5 που ήταν χορηγός επικοινωνίας, ο Δημοσθένης Βαρδάκης μίλησε για το λαμπρό παράδειγμα του μικρού Γιαννάκη που παραδίδει μαθήματα συμπεριφοράς εντός και εκτός γηπέδων.











Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.