Ο πόλεμος δεν μπορούσε να λείψει και από τη φετινή Eurovision, καθώς λίγα λεπτά πριν το ουκρανικό συγκρότημα Tvorchi ανέβει στη σκηνή, η Μόσχα βομβάρδιζε τη γενέτειρα των τραγουδιστών.
Ανάμεσα στα φτερά, τις μηχανές καπνού, τα πιάνα που παίζουν μόνα τους τα άπειρα φώτα LED και τις πούλιες, η νίκη της Σουηδίας για μία ακόμη- 7η φορά μάλιστα- δεν ήταν αρκετή για να περιορίσει τη φρίκη του πολέμου, σε μια βραδιά που η Ευρώπη προσπαθεί, έστω για λίγο κάθε χρόνο να ξεχάσει τα προβλήματά της.
Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του Politico: Καθώς η Σουηδία κερδίζει τη Eurovision, η Ρωσία βομβαρδίζει τη γενέτειρα της ουκρανικής συμμετοχής
Το φάντασμα του πολέμου στην Ουκρανία επισκίασε και τον φετινό διαγωνισμό, πριν καν ξεκινήσει, όταν δεν έγινε δεκτό το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απευθυνθεί στο κοινό του διαγωνισμού τραγουδιού. Λίγα λεπτά πριν το ουκρανικό συγκρότημα Tvorchi ανέβει στη σκηνή της Eurovision, δημοσιεύτηκαν αναφορές ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στην πόλη Ternopil στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου τρεις ώρες οδήγησης από τα πολωνικά σύνορα. Αυτό έριξε μια ζοφερή απόχρωση σε μια εκδήλωση που είναι γνωστή τόσο για τα εκθαμβωτικά ρούχα και τα γελοία σκηνικά όσο και για τη σύνθεση τραγουδιών και τα φωνητικά, επισημαίνει το Politico.
«Ternopil είναι το όνομα της γενέτειράς μας, η οποία βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία, ενώ εμείς τραγουδούσαμε στη σκηνή της Eurovision για τις ατσάλινες καρδιές μας, το ακατάβλητο και τη θέλησή μας», ανέφεραν οι Tvorchi, ένα ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής που αποτελείται από τους Αντρί Χουτσούλιακ και Τζέφρι Κένι, σε ανάρτησή τους στο Instagram μετά την εμφάνισή τους. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλες τις πόλεις της Ουκρανίας που βομβαρδίζονται καθημερινά. Χάρκοβο, Ντνίπρο, Χμελνίτσκι, Κίεβο, Ζαπορίτζια, Ούμαν, Σούμι, Πολτάβα, Βινίτσια, Οδησσός, Μυκόλαϊβ, Τσερνίχοβ, Χερσώνα και όλες τις άλλες. Ευρώπη, ενωθείτε ενάντια στο κακό για χάρη της ειρήνης!» Οι Tvorchi ερμήνευσαν το «Heart of Steel» σε μια σκηνή που φωτιζόταν με μια ουκρανική τρίαινα, ή τρυπούμπα, στα εθνικά χρώματα του κίτρινου και του μπλε. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι μια αναφορά στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπου μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών αντιστάθηκε στη ρωσική πολιορκία για εβδομάδες πέρυσι υπό φρικτές συνθήκες, επισημαίνει το Politico. Οι διοργανωτές του ετήσιου διαγωνισμού τραγουδιού επιμένουν ότι η Eurovision «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί ή/και να εργαλειοποιηθεί». Αλλά οι πράξεις έχουν βρει εδώ και καιρό τρόπους να παρακάμπτουν τους κανόνες.
Οι Tvorchi, οι οποίοι κατέλαβαν την έκτη θέση στον διαγωνισμό του 2023, επεδίωκαν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision, μετά τη νίκη της Kalush Orchestra πέρυσι. Ως κυρίαρχη πρωταθλήτρια, η Ουκρανία κανονικά θα φιλοξενούσε τον φετινό διαγωνισμό. Όμως, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας, οι διοργανωτές στράφηκαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2022, για να διοργανώσει τον διαγωνισμό για λογαριασμό της Ουκρανίας. Καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς υπήρξαν αναφορές για τη δυσχερή θέση της Ουκρανίας.
Eurovision 2023
Πέραν αυτού όμως για πρώτη φορά στον φετινό διαγωνισμό άνθρωποι από μη συμμετέχοντα έθνη μπορούσαν να ψηφίσουν , με την ψήφο του κοινού να αποτελεί το 50% του συνολικού αποτελέσματος, μαζί με τις ετυμηγορίες των κριτικών επιτροπών από τα συμμετέχοντα έθνη, που αποτελούνται από επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας. Η Σουηδία απέκτησε προβάδισμα 163 βαθμών μετά τις ψηφοφορίες των κριτικών επιτροπών, αλλά η Φινλανδία, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση, ανέβηκε στην κορυφή μετά την κατάκτηση 376 βαθμών από το κοινό. Χρειάζονταν 187 ψήφοι του κοινού για να κερδίσει, η Σουηδία, η τελευταία χώρα που ανακοινώθηκε, εξασφάλισε 243, εξασφαλίζοντας μια σχετικά άνετη νίκη παρά τον αρχικό φόβο. Ένα κοινό 7.000 ατόμων γέμισε την M&S Bank Arena του Λίβερπουλ, ντυμένο με εθνικές σημαίες, ανεμίζοντας φωτεινά ραβδιά Περίπου 26 έθνη έλαβαν μέρος στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, αφού σε δύο ημιτελικούς αυτή την εβδομάδα αποκλείστηκαν η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Αζερμπαϊτζάν, η Λετονία, οι Κάτω Χώρες, η Ρουμανία, η Δανία, η Γεωργία, η Ισλανδία, ο Άγιος Μαρίνος και η Ελλάδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία, γνωστές ως οι «Big 5», προκρίθηκαν αυτόματα στον τελικό ως οι χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στη διοργάνωση του διαγωνισμού μέσω των αντίστοιχων ραδιοτηλεοπτικών φορέων τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντάλλαξε τη δεύτερη θέση που κατέλαβε το 2022 με την προτελευταία θέση φέτος. Η Σουηδία, ως νικήτρια, θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του επόμενου έτους.