Euroleague: Το Financial Fair Play «επιβαρύνει» Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό- Ποιο το κόστος

Metrosport Team24 Σεπτεμβρίου 2024

Η Euroleague παρουσίασε το νέο Financial Fair Play και τις ρήτρες που αναμένεται να μπουν στις ομάδες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να επηρεάζονται άμεσα από αυτή την αλλαγή, με ξεκάθαρη επιρροή από... NBA.

Πιο αναλυτικά, η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση της Ευρώπης θεσπίζει salary cap, θέτει δηλαδή χαμηλό και υψηλό όριο σε μπάτζετ και φόρο πολυτελείας σε όσες ομάδες το υπερβούν.

Οι όροι αυτοί εγκρίθηκαν από τις 13 ομάδες – μετόχους, μεταξύ αυτών Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Το Financial Fair Play το οποίο θα αρχίσει να έχει σταδιακή εφαρμογή ξεκινώντας από μια μεταβατική περίοδο τη σεζόν που ξεκινάει τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα φτάσει σε πλήρη εφαρμογή από τη σεζόν 2027-28 και μετά.

Εμπνευσμένο από το NBA

Το σάλαρι καπ λοιπόν στις ΗΠΑ είναι ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο χρημάτων που μπορεί να ξοδέψει μια ομάδα για το αγωνιστικό της ρόστερ.

Οποιαδήποτε ομάδα ξεπεράσει το όριο που θα τεθεί θα αναγκαστεί να πληρώσει τον φόρο πολυτελείας, ο οποίος δεν είναι στάνταρ και θα οριστεί ανάλογα ποιο θα είναι το ανώτατο όριο. Όσο πιο πολύ ξεπερνάει μία ομάδα το όριο τόσο περισσότερα πληρώνει σαν… φόρο.

Ουσιαστικά, οι νέοι κανονισμοί που έρχονται συνδέουν τα επίπεδα αμοιβών των παικτών με την συλλογική επιχειρηματική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ομάδα πλέον θα πρέπει να αντισταθμίζει τα έσοδά της με τα έξοδά της, προκειμένου να καλύπτει τους μισθούς των παικτών χωρίς να εμφανίζει ζημιές και να προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πως επηρεάζει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν ξόδεψε πολλά χρήματα για μεταγραφές, εκτόξευσε το μπάτζετ του αλλά το παράδειγμα του είναι προς μίμηση. Είναι συμμορφωμένος στους κανονισμούς και ουσιαστικά ανήκει στο Base Level, αν εφαρμοζόνταν οι κανονισμοί και πούμε ότι το μπάτζετ όλων των ομάδων είναι στα 20 εκατ. ευρώ με βάση τα έσοδα τους.

Οι ερυθρόλευκοι επειδή έχουν πολλούς παίκτες πάνω από τρία χρόνια παίρνουν πολλά exceptions και σε πολλά συμβόλαια γλιτώνει 25% από τα συμβόλαια (Γουόκαπ, Φαλ, Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης και Μιλουτίνοφ). Παράλληλα, εφόσον είναι στην Base Level, δηλαδή στην κλίμακα του 40% γλιτώνει τα δύο μεγαλύτερα συμβόλαια, δηλαδή του Φουρνιέ και του Βεζένκοφ. Ακόμα αφαιρείται με την mid exception και το συμβόλαιο του Γουίλιαμς Γκος, ενώ θα αφαιρούνταν και ο μισθός του Κίναν Έβανς που είναι τραυματίας για τρεις μήνες.

 Από εκεί και πέρα, Ολυμπιακός, παρόλο που έχει μεγαλύτερο αγωνιστικό μπάτζετ από τον Παναθηναϊκό, επειδή έχουν εφαρμογή στο ρόστερ του περισσότερα exceptions, πληρώνει σχεδόν παρόμοιο φόρο από τον Παναθηναϊκό, που έχει μικρότερη μισθοδοσία.


Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του στα 20 εκατ. ευρώ αν ήταν στο Base Level θα γλίτωνε τα συμβόλαια των Σλούκα και Ναν που είναι τα μεγαλύτερα, του Σαμοντούροφ που είναι κάτω των 23 , αλλά και των Παπαπέτρου και Μήτογλου που είναι πάνω από τρία χρόνια στην ομάδα. Άρα στο Base Level που είναι το 40% των εσόδων δηλαδή 8 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός μεν γλιτώνει, αφού το καθαρό μπάτζετ είναι 18 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι πληρώνει φόρο πολυτελείας.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε το High Level δηλαδή αν είχε μισθούς που αναλογούν στο 60% του μπάτζετ του δηλαδή 12 εκατ. ευρώ αν πουμε ότι το σάλαρι καπ είναι 20, τότε δεν θα εξαιρούνταν τα δύο μεγάλα συμβόλαια δηλαδή του Σλούκα και του Ναν.

Άρα θα έφτανε περίπου στα 16. εκατ. ευρώ το μπάτζετ του και θα γλίτωνε μόνο τα συμβόλαια των Σμαμοντούροφ (κάτω των 23) και Παπαπέτρου, Μήτογλου (είναι πάνω από τρία χρόνια στην ομάδα). Άρα θα πλήρωνε φόρο ξανά και μάλιστα μεγαλύτερο, αφού θα ήταν περίπου 4 εκατ. ευρώ πάνω από το 60% του μπάτζετ του (είχε 12 εκατ. το 60% και θα είχε 16). Άρα αυτόματα θα πλήρωνε φόρους στις υπόλοιπες ομάδες 4 εκατ. ευρώ και πάνω.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.