Euro 2024: Η Γεωργία έβαλε τα γυαλιά σε όλους

Κωστής Παναγιώτου29 Ιουνίου 2024

Πριν από την έναρξη του Euro 2024 πολλοί πίστεψαν πως η Γεωργία θα είναι ο φτωχός συγγενής του τελευταίου ομίλου, αλλά η "Σταχτοπούτα" της διοργάνωσης κατάφερε, με το σπαθί της, να βρεθεί στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Η παρέα του Κβαρατσκέλια στην πρώτη συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πήρε μια σπουδαία πρόκριση στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, με τη νίκη που σημείωσε κόντρα στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σίγουρα η διασταύρωση με την Ισπανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη Γεωργία, αλλά τα όσα έχουν πετύχει οι Γεωργιανοί στο Euro 2024, θα έπρεπε να ανησυχούν τη "φούρια ρόχα".

Η εντυπωσιακή επίδοση της Γεωργίας, που ξεπερνάει Γαλλία και Ιταλία

Το σύνολο του Βίλι Σανιόλ ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με μία ήττα, μία ισοπαλία και μια νίκη, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην τελευταία αγωνιστική.

Η Γεωργία με τέσσερα γκολ στους ομίλους ισοβαθμεί στην 7η θέση μαζί με την Ολλανδία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, βρίσκεται στην προτελευταία θέση όσον αφορά τις τελικές ανά αγώνα, καθώς έχει μόλις 8.7, ενώ η μοναδική ομάδα που έχει λιγότερες τελικές ανά παιχνίδι είναι η Σκωτία (5.7).

Το εντυπωσιακό επίτευγμα της Γεωργίας αφορά την ποιότητα των τελικών, αφού με 10 μεγάλες ευκαιρίες βρίσκεται στην 4η θέση μαζί με την Ουγγαρία, με τη Γαλλία και την Ιταλία να έχουν 9 μεγάλες ευκαιρίες.

Ουσιαστικά, οι Γεωργιανοί σουτάρουν με το σταγονόμετρο, μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, αλλά όταν φτάνουν στην αντίπαλη περιοχή έχουν τρόπο να δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες.

Μικαουτάτζε και Μαμαρντασβίλι λάμπουν στη σκιά του Κβαρατσκέλια

Αναμφισβήτητα το κορυφαίο όνομα της Γεωργίας είναι ο άσος της Νάπολι, Κβίτσα Κβαρατσκέλια, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι συμπαίκτες του στην Εθνική ομάδα της χώρας του να βρίσκονται στη σκιά του.

Ένας εκ αυτών είναι ο Ζορζ Μικαουτάτζε, με τον ποδοσφαιριστή της Μετς να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος σκόρερ του Euro 2024, με 3 τέρματα, ενώ παράλληλα είναι πρώτος και στη συμμετοχή γκολ+ασίστ (3 γκολ και 1 ασίστ).

Επίσης, ο Μικαουτάτζε έχει την κορυφαία επίδοση στα xG συνολικά, καθώς έχει 2.26, αφήνοντας στη δεύτερη θέση των Κίλιαν Εμπαπέ (2.12), οποίος όμως έχει αγωνιστεί σε δύο αναμετρήσεις. Βέβαια, η επίδοση του Γεωργιανού οφείλεται στα δύο πέναλτι που έχει αναλάβει να εκτελέσει.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο 23χρονος άσος της Μετς είναι ο κορυφαίος παίκτης της Γεωργίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όσον αφορά τις τελικές και τις πάσες-κλειδιά ανά αγώνα, ενώ είναι δεύτερος στις ντρίμπλες, πίσω μόνο από τον Κβαρατσκέλια (2.7 / 40%).

Οι αριθμοί του Μικαουτάτζε στο Euro 2024:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

35.7

Πάσες

15.7 (84%)

Πάσες πάνω από τη σέντρα

9.7 (76%)

Πάσες-κλειδιά

1.7

Τελικές

2.0

xG

0.75

Ντρίμπλες

2.3 (54%)

Κερδισμένες μονομαχίες

6.0 (46%)

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης της ιστορικής πρόκρισης των Γεωργιανών στους 16 της διοργάνωσης, φέρει και ο τερματοφύλακας της ομάδας, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, οποίος στα πρώτα τρία παιχνίδια της Εθνικής του κλήθηκε ουκ ολίγες φορές να υπερασπιστεί την εστία του.

Στο πρώτο ματς με την Τουρκία ο Μαμαρντασβίλι δέχθηκε τρία τέρματα, χωρίς να μπορέσει να εμποδίσει τους παίκτες του Μοντέλα να παραβιάσουν την εστία του. Στον δεύτερο αγώνα με τους Τσέχους ο 23χρονος γκολκίπερ ήταν εντυπωσιακός, δίνοντας στη Γεωργία έναν βαθμό χρυσάφι.


Την κορυφαία εμφάνιση, όμως, την κρατούσε για το τέλος, καθώς ο Μαμαρντασβίλι στην αναμέτρηση με την Πορτογαλία ήταν κέρβερος, κρατώντας την εστία του ανέπαφη, με τους Γεωργιανούς να πανηγυρίζουν στο τέλος την πρόκριση στους "16".

Ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι έχει αποτρέψει τα περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακας του Euro 2024, σύμφωνα με την ποιότητα των τελικών που έχει δεχθεί ο Γεωργιανός τερματοφύλακας.

Σίγουρα η Ισπανία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να προκριθεί στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεγράφουμε την ομάδα του Βίλι Σανιόλ, που δείχνει ικανή να βάλει δύσκολα στους Ίβηρες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.