Γεμίζεις τη βαλίτσα με όνειρα και κλείνεις την πόρτα του σπιτιού. Η μαμά και ο μπαμπάς σε κοιτάζουν με τα μάτια δακρυσμένα, αναρωτιούνται πως θα ζήσεις μόνος σου και εσύ απλά σκέφτεσαι ότι έχεις την ευκαιρία να γίνεις ο νέος Μέσι. Χτυπάς το κουδούνι στο νέο σου σπίτι, στην ακαδημία, και κάνεις το πρώτο βήμα. Ένα μέλλον αβέβαιο σε περιμένει, όμως, είσαι σίγουρος ότι έχεις όλες τις ικανότητες για να πετύχεις.
Κάπως έτσι, άρχισε το όνειρο για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στη Μάλτα. Κάποιοι έφυγαν πριν τα 10 τους χρόνια, άλλοι αργότερα. Η ακαδημία έγινε η νέα τους οικογένεια. Τους δόθηκε η ευκαιρία να εξελίξουν το ταλέντο τους και να μπορέσουν να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Να γίνουν μέλη στις εθνικές ομάδες και να μπουν στο χορτάρι φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στα αριστερά.
Στο τουρνουά της Μάλτας παρευρέθηκαν οχτώ ομάδες και συνολικά 103 ακαδημίες. Μια ελληνική ακαδημία είχε τους περισσότερους εκπροσώπους στη διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ είχε 10 ποδοσφαιριστές που γαλουχήθηκαν στα σπλάχνα του στην αποστολή της Εθνικής Νέων στο σύνολο των 20 παικτών που επέλεξε να πάρει μαζί του ο Τάσος Θέος. Θα μπορούσε να έχει 11 αλλά την τελευταία στιγμή κόπηκε από την αποστολή ο Λευτέρης Τασιούρας λόγω ίωσης. Τα παιδιά της La Masia ήταν μόλις έξι, όσα και της Πόρτο ενώ της Ρεάλ Μαδρίτης πέντε. Τον ίδιο αριθμό παικτών είχε και η ισλανδική, Στγιάρναν. Η Μπενφίκα είχε τέσσερις παίκτες ενώ η Ρόμα και η Γιουβέντους από τρεις.
Πώς επιλέγονται
Ο τρόπος λειτουργίας των ακαδημιών είναι σαφής και ευνοϊκός για τα νέα ταλέντα. Ετησίως προστίθενται στο κάθε τμήμα 30-40 άτομα ενώ 20 αποχωρούν συνολικά, σύμφωνα με όσα είπε ο συντονιστής προπονητής όλων των ηλικιών από 12 και κάτω, Γιώργος Γκούρτσας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το ταλέντο τους, να εξελιχθούν κάνοντας ποιοτικές προπονήσεις και να ζήσουν και εμπειρίες εκτός Ελλάδας καθώς συμμετέχουν σε τουρνουά με αντιπάλους όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η Γιουβέντους και η Μπάγερν.
Oι «ασπρόμαυροι» δεν περιορίζονται σε ταλέντα μόνο του Νομού αλλά συνεργάζονται και με διάφορες τοπικές ακαδημίες. Έχουν δημιουργήσει 11 προπονητικά κέντρα ποδοσφαιριστών ηλικίας 8 έως 12 ετών ανά την Ελλάδα. Ετησίως γίνεται ένα σκανάρισμα και επιλογή 20-40 παιδιών.
«Δημιουργούνται κατά τόπους επίλεκτα κλιμάκια, όπου οι αθλητές που επιλέχθηκαν προπονούνται μια φορά την εβδομάδα από δικούς μας προπονητές που ταξιδεύουν στα μέρη τους με σκοπό την αξιολόγηση της δουλειάς και της εξέλιξης τους» τονίζει ο Γκούρτσας. Η επιλογή ενός παιδιού εξαρτάται από το ταλέντο, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, την αφομοίωση των όσων γίνονται στις προπονήσεις και τις φυσικές του ικανότητες. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν και το ψυχικό σθένος, ο χαρακτήρας και η αυτοπεποίθηση.
Διατροφή και ψυχολογία
Ο ΠΑΟΚ φροντίζει να υπάρχει ένας φάκελος για τον εκάστοτε αθλητή που περιλαμβάνει στοιχεία ιατρικά και προσωπικότητας. Κάτι που βοηθά τον προπονητή στο έργο του αλλά και τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς να γνωρίζουν την εξέλιξη τους. Κάθε χρόνο το παιδί περνά από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ενώ δύο φορές το χρόνο, μια το χειμώνα και μια τέλη Ιουνίου, γίνεται αξιολόγηση του καθενός, όπου γονείς και οι αθλητές μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά.
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να τρέφονται σωστά. Κάθε δύο μήνες υπάρχουν συνεδρίες με ειδική διατροφολόγο, όπου μετρά το βάρος και το ύψος τους ενώ με το «Ημερολόγιο Εβδομαδιαίας Καταγραφής Τροφίμων» γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι έχουν καταναλώσει και εντοπίζονται αστοχίες.
Επιπλέον, κάθε μήνα γίνονται ομαδικές ή και ατομικές συναντήσεις ενός ψυχολόγου με τους μικρούς αθλητές, όπου στόχος είναι με διάφορες τεχνικές (αυτοδιάλογος, χαλάρωση, διαχείριση άγχους, ήττας, απογοήτευσης) να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους και να δυναμώσουν ψυχολογικά. Φυσικά, γίνονται ημερίδες και για τους γονείς, όπου μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους και να εκφράζουν τις προσδοκίες τους χωρίς να προσθέτουν βάρος στους ώμους των αθλητών.
Φιλοξενία και εκπαίδευση
Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στέγη και εκπαίδευση σε παιδιά που θέλουν να ενταχθούν στις ακαδημίες του αλλά είναι εκτός Θεσσαλονίκης. Στο «Σπίτι των Ακαδημιών», το οποίο βρίσκεται στη οδό Βασιλίσσης Όλγας, φιλοξενεί 45 παιδιά, στα οποία παρέχονται, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούρτσα, πρόγραμμα, σωστή διατροφή, ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση, φροντιστηριακά μαθήματα, γυμναστήριο και η μεταφορά τους στο γήπεδο.