EURO: Η «βαριά βιομηχανία» του ποδοσφαίρου-Οι μικροί… μεγάλωσαν

Δημήτρης Μπασμπαρέλας13 Ιουνίου 2024

Για περίπου 180 από τους παίκτες και στις 24 ομάδες του UEFA EURO 2024, ακόμη κι αν είναι το ντεμπούτο τους σε… μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν θα είναι η πρώτη τους εμπειρία σε ηπειρωτικό τελικό τουρνουά.

Άλλωστε, κάθε χρόνο τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κάτω των 19 και κάτω των 17 ετών της UEFA παρουσιάζουν μερικά από τα λαμπρότερα αναδυόμενα ταλέντα από όλη την ήπειρο, όπως και τα αντίστοιχα των γυναικών τους.

Με τα χρόνια, έδωσε στους θαυμαστές της μπάλας, μία πρώτη ματιά σε μία διεθνή ανταγωνιστική σκηνή, παίκτες, όπως οι Μάνουελ Νόιερ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Κίλιαν Μπαπέ, Χάρι Κέιν και Ντάνι Καρβαχάλ, ενώ οι προκάτοχοι αγώνες των U18 και U16, οι οποίοι ανακατατάχτηκαν το 2001, έφεραν... μεγάλα ονόματα στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των Λουίς Φίγκο, Τιερί Ανρί και Ίκερ Κασίγιας.

Κάθε χρόνο, οι ομάδες διαγωνίζονται σε μίνι τουρνουά για να φτάσουν στους αντίστοιχους καλοκαιρινούς τελικούς, που κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχουν δώσει σε αρκετές χιλιάδες παίκτες μια γεύση από τον... αγώνα για έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Κάποιοι το έκαναν πολλές φορές σε ανώτερο επίπεδο, αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν είχαν την ίδια εμπειρία. βγήκαν στο γήπεδο με τους μελλοντικούς σούπερ σταρ του παιχνιδιού και ίσως και ξεπέρασαν.

Δέκα «απόφοιτοι» τουρνουά νέων στο EURO 2024


Αυτοί είναι ορισμένοι από τους παίκτες του EURO 2024, που έχουν αγωνιστεί στις μικρές εθνικές ομάδες, σε… υψηλό επίπεδο. Αναλυτικά, η λίστα:

  • Νικολό Μπαρέλα (Ιταλία) – 2016 δευτεραθλητής U19
  • Μπερνάρντο Σίλβα (Πορτογαλία) – Ημιτελικός U19 2013
  • Μέμφις Ντεπάι (Ολλανδία) – 2011 Νικητής U17
  • Τζερεμί Ντοκού (Βέλγιο) – Ημιτελικός U17 2018, προημιτελικός U17 2019
  • Κίλιαν Μπαπέ (Γαλλία) – Νικητής U19 2016
  • Κάι Χάβερτς (Γερμανία) – Ημιτελικός U17 2016
  • Χάρι Κέιν (Αγγλία) – Ημιτελικός 2012 U19
  • Αντρέι Λούνιν (Ουκρανία) – Φάση ομίλων U17 2016
  • Νεμάνια Μαξίμοβιτς (Σερβία) – Νικητής U19 2013, ημιτελικός 2014 U19
  • Ρόντρι (Ισπανία) – Νικητής U19 2015

Ο ετήσιος χαρακτήρας των τουρνουά με νέες γενιές να δίνουν… εξετάσεις κάθε χρόνο, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε έθνος για μια νέα ευκαιρία, προκειμένου να πάει για δόξα κάθε σεζόν.

Με τα χρόνια, οι 47 από τις σημερινές 55 ομοσπονδίες μελών της UEFA είχαν κάποια στιγμή ομάδα σε τελικό τουρνουά νέων ανδρών, ενώ από την άλλη, κράτη, όπως οι Κύπρος, Ισλανδία και Λιχτενστάιν είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν τέτοιους αγώνες.

Πάνω από δύο δεκαετίες «προϊόντων» τουρνουά νέων θα... εκτεθούν και θα «παρελάσουν» στη Γερμανία. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συμμετείχε στην πρώτη ανακατάταξη του EURO U17 το 2002 στη Δανία, ενώ ο Λαμίν Γιαμάλ σημείωσε τέσσερα γκολ στην πορεία της Ισπανίας, στους ημιτελικούς, με αντίπαλο την Ουγγαρία μόλις πέρυσι.

*** πηγή φωτό: uefa.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.